Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 09:01, 08 lip 2019

Gosialuk napisał(a)
Piękne ogrody odwiedziłaś Anitko. Najbardziej spodobał mi się Cotton Manor Garden. Ciekawa jestem twoich wrażeń z oglądania ich na żywo.
Kuleczki u ciebie przycięte perfekcyjnie. A na patynę czasu trzeba będzie poczekać.

Gosiu mi też Cotton Manor Garden i ten Snowshill Manor and Garden. Tu mogłabym mieszkać w następnym wcieleniu. Ot co. Mogę mieć takie marzenia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9959-snowshill-manor-and-garden-anglia

Mam jeszcze dwa ogrody do pokazania, ale one nie wywarły na mnie największego wrażenia.

Chyba wole takie ogrody mniejsze, stworzone początkowo jako nie pokazowe. Ja jestem fanką kamienia, mchu, porostów. Dla mnie duże znaczenia ma również architektura ogrodowa, ona nadaje klimat. Lubie dodatki, kamienne koryta, murki, ścieżki, takie detale dodające smaczku - rama okna, bramka, klamka, kłódka ... Pokryte patyną czasu. U siebie chyba się takiej patyny nie doczekam.

Na żywo te ogrody odbiera się zupełnie inaczej. Chłonie się wszystkimi zmysłami, zapach, szum wiatru, śpiew ptaków, odgłosy brzęczenia wszelakich owadów, dzwonków baranków w oddali.
Ja analizuje całość a potem poszczególne rabaty i zestawienia. Nie pokazuje tylko tego co ładne i co mi się podoba. Staram się przysiąść choć chwilkę na ławeczkach, poczuć atmosferę miejsca. Nie w każdym ogrodzie mam na to ochotę. Z tych dwóch wychodziliśmy tuż przed zamknięciem. W innych niektóre rabaty czy elementy też za serce chwytały.
Anitka 09:09, 08 lip 2019

abiko napisał(a)
Kurcze u mnie nawet starzec ma przypalone liście

Aga, special for you. Tak jak chciałaś z tą nową roślinką dla wiarygodności daty i miejsca, pamiętaj, że nie przerabiane, fotoshop to czarna magia dla mnie.

Anitka 09:14, 08 lip 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja tam nie widzę błędów w cięciu Sama się muszę zabrać za wycinanki ale mi do perfekcji bardzo daleko

Oj dziewczyny, jesteście takie miłe. Ja już też nie widzę. Włączyłam tryb letni - leniwy.

Łąkę przed domem ( nie moją, ale patrzeć mogę) mi nie skosili, tylko dosłownie " zmielili" Inne żyjątek przy tym zginęło.

Anitka 09:18, 08 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nowa rabatka powstaje?

Nie, tylko łuk mi z jednej strony wyszedł. Ale chyba nie jest tak źle, jak tego nie widzicie.

Ta chyba nie wie gdzie mam bukszpany albo ślepa. Siedzi na szybie i się na mnie tępym wzrokiem gapi. Chyba kierunkowskazy muszę postawić.

mira 09:31, 08 lip 2019

Anitka napisał(a)

Na żywo te ogrody odbiera się zupełnie inaczej. Chłonie się wszystkimi zmysłami, zapach, szum wiatru, śpiew ptaków, odgłosy brzęczenia wszelakich owadów, dzwonków baranków w oddali.
Ja analizuje całość a potem poszczególne rabaty i zestawienia. Nie pokazuje tylko tego co ładne i co mi się podoba. Staram się przysiąść choć chwilkę na ławeczkach, poczuć atmosferę miejsca. Nie w każdym ogrodzie mam na to ochotę. Z tych dwóch wychodziliśmy tuż przed zamknięciem. W innych niektóre rabaty czy elementy też za serce chwytały.

Dokładnie tak jest, cudnie napisane - aż zatęskniłam za tymi murkami, patyną, historią,doniczkami w sensie doniczkami /minimalistyczne obsadzenia/ no i ławeczkami ustawionymi akurat w odpowiednich miejscach - muszę zdradzić że angielskie ogrody wcale nie są mi najbliższe ale angielskie ogrodnictwo w sensie produkcyjnym to już tak zachłysnęłam się holenderskimi małymi ogrodami - niby podobne a jednak inne .

Ty razem Twoja murawa zwala z nóg - chyba inna strefa klimatyczna

ale masz czyste okna

pozdrawiam
Anitka 09:37, 08 lip 2019

abiko napisał(a)
Przycięłaś bukszpany.. a mi je przypaliło po ścięciu, mimo cieniowania, nie wspomnę o hostach.. spalone, a to te na wejściu.. wschód!

Jak ściąć resztę

Aguś ja też mam część przypaloną. Ale kochana jak jest się tak jak ty i ja muszkieterką, bizneswomen, matką, żoną i kochanką ........ . i długo by wymieniać to nie da rady mieć idealnie. Człek by oszalał. Trafić tak, żeby mieć wolne, nie padało, słoneczko nie grzało. I to jeszcze przez jakieś 2-3 tygodnie.
Poszłam i zrobiłam zdjęcia, że ja też mam przypalone. Zjedź batonika, zobacz te zdjęcia i od raz będzie Ci lepiej.

I jakiś grzyb mi masakruje bukszpany w donicy przed domem.

Lepiej?
Anitka 09:55, 08 lip 2019

effka napisał(a)
Cięcia kochana to Ty masz ale jaki później efekt! Chyba też wezmę od mamy stare wielkie prześcieradła i zaczne z nimi latać przy cięciu buksów bo z workami po korze mi strasznie niewygodnie.
Pięknie widoczki ogrodowe i widzę cudna wycieczka do angielskiego ogrodu!

Oj sporo tego, ale robię to etapami. Przycięłam to co najważniejsze i na razie przerwa. Trzeba też inaczej z tego ogrodu korzystać. Ja dawnej używałam worków, ale za małe, nie przylegały szczelnie i wiatr mi je podnosił. Prześcieradła są idealne dla mnie. Mam też kilka starych ręczników. Polecam.

Ciemierniki posadzone w donicach przed domem w marcu jeszcze mi kwitną. Szok.

Anitka 09:58, 08 lip 2019

effka napisał(a)
Oh, co za ogród... brak słów Paprocie, kwiaty, kamień, woda...

Cudny
Anitka 09:59, 08 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Lecę ogladac bo bliski memu sercu, chyba najbliższy z tych do tej pory pokazanych

Mojemu też
Anitka 10:01, 08 lip 2019

Dorota123 napisał(a)
Czekam na Was.

Dorotko i się doczekałaś.
Dziękuje za makóweczki. Miejscówkę od razu dostały. Nawet Em zauważył te powykręcane. Nasionka wytrzepałam, siać będę w przyszłym roku. Zobaczymy.