Anitka
09:01, 08 lip 2019

Gosiu mi też Cotton Manor Garden i ten Snowshill Manor and Garden. Tu mogłabym mieszkać w następnym wcieleniu. Ot co. Mogę mieć takie marzenia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9959-snowshill-manor-and-garden-anglia
Mam jeszcze dwa ogrody do pokazania, ale one nie wywarły na mnie największego wrażenia.
Chyba wole takie ogrody mniejsze, stworzone początkowo jako nie pokazowe. Ja jestem fanką kamienia, mchu, porostów. Dla mnie duże znaczenia ma również architektura ogrodowa, ona nadaje klimat. Lubie dodatki, kamienne koryta, murki, ścieżki, takie detale dodające smaczku - rama okna, bramka, klamka, kłódka ... Pokryte patyną czasu. U siebie chyba się takiej patyny nie doczekam.
Na żywo te ogrody odbiera się zupełnie inaczej. Chłonie się wszystkimi zmysłami, zapach, szum wiatru, śpiew ptaków, odgłosy brzęczenia wszelakich owadów, dzwonków baranków w oddali.
Ja analizuje całość a potem poszczególne rabaty i zestawienia. Nie pokazuje tylko tego co ładne i co mi się podoba. Staram się przysiąść choć chwilkę na ławeczkach, poczuć atmosferę miejsca. Nie w każdym ogrodzie mam na to ochotę. Z tych dwóch wychodziliśmy tuż przed zamknięciem. W innych niektóre rabaty czy elementy też za serce chwytały.