Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 08:18, 19 paź 2020

Rench napisał(a)

Pięknie, jeszcze tak zielono, jesieni niemal nie widać.
Jaka jest odmiana tych astrów obok czyśćca. Są takie super niziutkie, niewiele wyższe od niego ?

Ten jaśniejszy to aster krzaczasty 'Herbstgruss vom Bresserhof', ciemniejszy ' Samoa'. Kupiłam stacjonarnie u mnie szkółce na wiosnę. Jestem z nich zadowolona bardzo.
Anitka 08:20, 19 paź 2020

Waclaw napisał(a)
Dziękuję Anitko za ucztę dla oczu. Twój ogród nie tylko jest piękny. Ma również szczęście do fotografa

Wacławie dziękuje. Ja wszystkie zdjęcia na auto robię i zwykle w w biegu
Anitka 08:37, 19 paź 2020

MARIA napisał(a)
Ogród w jesiennej odsłonie świetny , gdyby zdjecia były robione w słońcu , którego ostatnio niestety brak byłby cudowny.
Ale ma być jeszcze ciepło i słonecznie
Mieszkam koło Liszek,chętnie wezmę udział w zwiedzaniu ogrodów razem z ogrodomaniaczkami
Ręka niesprawna bo po zabiegu czy w trakcie naprawy ?

Tak, takie zdjęcia w słoneczku zawsze ładniejsze. Jesień rządzi się swoimi prawami, mgliste poranki coraz częstsze. Ja lubię, gdy ogród mgły otulają.

O to widzę, że obwodnica z ogrodami wokół Krakowa mam się powiększa. To super, że chęci są. Teraz tylko trzeba poczekać by warunki wkrótce się pojawiły na takie spotkania. Miło nam będzie poznać Cię w realu. Tylko ostrzegam takie spotkania bardzo wciągają i uzależniają Ale dają też moc pozytywnej energii

Ręka już kilka dni po operacji Trzeba przeczekać i być dobrej myśli, że z każdym dniem będzie lepiej
tulucy 08:46, 19 paź 2020

Anitka napisał(a)

Marcinki pojawiły się tam na miejscu wyciętego jałowca - kulkowca. To był naprawdę genialna decyzja. Rośnie za berberysem. Powyżej jest klon palmowy w kolorze berberysów. A pomiędzy aster krzaczasty 'Herbstgruss vom Bresserhof'. Kupiłam stacjonarnie u mnie szkółce na wiosnę. Pisało na etykiecie różowy. Na żywo on jest taki różowo-fioletowy.

Kolor lila-róż dziękuję Ci bardzo, będę polować...
Anitka 16:04, 19 paź 2020

Agania napisał(a)
Nadzwyczajnie, kamienne meble pasują do Twojego ogrodu
Nowy judaszowiec i dereń pagodowy wyglądają od jakby zawsze tam rosły
Kolory bajeczne i fajną masz jesień w ogrodzie

Podsumowując wszystkie zmiany i te większe i mniejsze to dereń pagodowy jest dla mnie nr 1. Judaszowiec musi do nowej miejscówki przywyknąć i przetrwać zimę.
Anitka 16:35, 19 paź 2020

basia3012 napisał(a)
Obejrzałam jeszcze raz. Powtórzę za innymi, uczta. Po prostu uczta dla oczu. Nie mogę się nachwalić Twojego wyczucia koloru, kształtu itp.
Nie będę się wymądrzała, jest po prostu idealnie.
Zawsze mnie Anitko czymś zainspirujesz. Kiedyś szafka a teraz mam ochotę na dosadzenie u mnie roślin o bordowych listkach. Tylko gdzie? Ot problem, jak zawsze na tak małym areale.
Zapomniałam pochwalić kamień, wszechobecny kamień. Jak on u Ciebie pięknie wygląda. Pasuje do domu, płyt chodnikowych i w ogóle do wszystkiego. Cudny.

Kamień uwielbiam i to chyba widać Wg mnie rośliny o bordowych liściach a tym bardziej już takich bordowo-czarnych nie powinny być posadzone w cienistych, ciemnych zakątkach. Ja mam spory areał a miejsca też brak. Ja jeszcze choruje na bez czarny 'Eva', tylko on już ma takie ciemnobordowe liści. I duży rośnie, dość szybko.
Ale widziałam w Wojsławicach fajne zestawienie.
Anitka 16:37, 19 paź 2020

MiluniaB napisał(a)
Ślicznie wygląda Red Baron na tle zieleni.

Mam nadzieje, że się sprawdzi na nowej rabacie. Za rok wyciągnę pierwsze wnioski.
Anitka 16:46, 19 paź 2020

Urszulla napisał(a)
Przyszłam się zrelaksować w Twoim uporządkowanym klimacie. Nowe nabytki w dobrej kondycji, mam na myśli drzewa. Lubię też jesienne kwitnienie róż choć ubogie. Zaczęły mnie zachwycać zawilce wysokie, a.... i rdesty też.
Dobrze że Red Barona masz w donicy, może powinien coś w nóżkach mieć

Nie odpowiadaj żeby nie męczyć ręki

W tym roku róże znacznie mniej kwitną teraz, ale cieszą bardzo. Tylko przy tych deszczach nie mogą całej swej urody pokazać. Ula zawilce lubię od dawna, rdestami jestem zachwycona - to całkiem świeża miłość. Jak zapałasz do nich miłością to napisz
Red Baron chyba szybko wypełni całe koryto. Już w wielu miejscach wychodzi z ziemi.
Te nowe nasadzenie pewnie będą jeszcze weryfikowane, ale wszystko w przyszłym roku się okaże.

Rękę nam też lewą
Anitka 16:48, 19 paź 2020

isia33 napisał(a)
Pięknie, jak zwykle! Ile lat ma dereń pagodowy? Mój posadzony w tym roku z kilku patyczków rozwinął pierwszy poziom i ciekawa jestem ile trzeba czekać na taki efekt jak u Ciebie.

Nie wiem ile. U mnie wciśnięty pomiędzy kule bukszpanowe i musiałam mu wszystkie dolne gałęzie usunąć tak do 80-90 cm nad ziemią.
Anitka 16:50, 19 paź 2020

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anitko bardzo lubię Twój ogród i Twoje pomysły. Masz dla mnie idealne wyczucie stylu

Gosiu dziękuję. Ty to dopiero jesteś skarbnicą pomysłów