Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 09:27, 08 kwi 2018

U mnie tak ma jedna, ciemne bordowo czarne pędy i z nich piękne pączki.

Petticoat mam wrażenie że jakaś chora i dlatego.
Nic, może jeszcze ją odkupię. Kiedyś.
sylwia_slomc... 13:35, 08 kwi 2018

Czytam o cieciu barbuli bo muszę mojego patyczka ciachnąć i nie wiem gdzie
sylwia_slomc... 13:37, 08 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)
Tez mi sie wydaje, ze wiosenne ciecie roz jest lepsze, bo wtedy lepiej widac straty zimowe i latwiej skorygowac krztalt krzaczków.
U mnie roze przezyly zime dosyc dobrze. Prince Jardinier byl tylko czarniutki, scielam nisko, pare ciemnych galazek na Queen of Sweden, ciemna Bremer Stadmusikanten, ale ona, mam wrazenie, ma tak co roku i to bardziej kwestia koloru pedow po zimie niż tego ze pezemarzla, bo jak gdyby nic z tych ciemnych wypuszcza nowe pedy

Zawsze tnę wstępnie jesienią, a wiosną poprawiam. Rok temu tak nie zrobiłam i róze zaczęły mi chorować teraz znowu jesienią przycięłam
Zagajanka 13:49, 08 kwi 2018

Sylwio, sorry, ale róże w zeszłym roku chorowały wyjątkowo u wszystkich. I to wcale nie była kwestia cięcia, tylko pogody w sezonie 2017.
Jak masz czas robić cięcie dwa razy - dobrze, Twoja sprawa. Ja się cieszę, ze swoje 150 krzaczków zetnę na wiosnę i mam spokój do kolejnego roku, chyba że coś przesadzam na jesieni, to wtedy to też podcinam.
Basilikum 16:04, 08 kwi 2018

tulucy napisał(a)

A dziś przyszły rodki od Ciepłuchy i róże z F. Nawet róż nie obejrzałam

a co znudzily Ci sie

ale masz fajnych sasiadow smakowalo?
AgataP 18:52, 08 kwi 2018

Luśka przycięłam róże - jak wlazłam na rabatę to cięłam do końca. Sama nie wiem czy dobrze, zrobiłam to na wyczucie. Kiedyś muszę się nauczyć, najlepiej u siebie Niestety sporo róż poniosło straty zimowe, liczę że sobie poradzą, bo musiałam je ciąć dość nisko. Sie zobaczy w sezonie...
tulucy 22:45, 08 kwi 2018

Pod nos podstawione, to co miało nie smakować ale dobre było, tak swoją drogą

Agata, ja tnę teź na czuja... Niby coś wiem, czytam, oglądam, a potem widzę krzak i tnę po mojemu

Dziś jeszcze jedną wpisałam na straty, choć M chce dać jej szansę i inne miejsce, żeby nie wymarzła znowu. schneewalzer pnąca. Choć tak sobie myślę, że ona słabsza, bo tam nornice grasują. Bardzo dużo korytarzy w jednym miejscu mam.

Dziś ogarnęłam tyły. Kolejne kilkanaście róż przyciętych. I wszystkim rozgarnęłam kopczyki. No dobrze, nie wszystkim. Dwie przeoczyłam, a już mi się nie chciało wieczorem rękawiczek zakładać. Jutro rozgarnę po pracy.

Fatalnie się ten sezon ułożył, że mam od razu cięcie róż i sprzątanie rabat. Ale nie było jak i kiedy wcześniej sprzątnąć suchych po zimie. Gdyby nie to sprzątanie, to już bym miała przycięte... A tak to się wlecze, bo już i pielenie pierwsze odchodzi... Szlag trafia z tymi chwastami.
Zagajanka 08:46, 09 kwi 2018

Monty Don ostatnio mowil, ze to dobrze ze pierwsze chwasty wychodza to oznacza, ze ziemia jest juz wystarczajaco ciepla do kielkowania nasion.
Co nie zmienia faktu, ze pielenie chwastow to dla mnie gorsze zajecie niz ciecie roz.
tulucy 10:05, 09 kwi 2018

Marne to pocieszenie ale zawsze jakieś... A że nasiona kiełkują, to i tak widzę, pod karmnikiem znowu mam pole uprawne... Zboża i kapustne
Kasya 11:14, 09 kwi 2018

moglabys zobaczyc u szymanowskich przy okazji czy sa ladne cisy bacatta i po ile ?
potrzebuje 1 szt