Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Rench 00:21, 07 kwi 2018

Bodziszek Renarda ma śliczne listki,dla mnie może wcale nie kwitnąć,ale po ostatnich zimach zaczyna mi zanikać.

tulucy 20:22, 07 kwi 2018

Bodziszek też do rozważenia mam sporo...

Ogarnęłam dziś całą rabatę wzdłuż ulicy, największą. Nie przycięłam tylko barbuli, bo nie wiem, czy ciąć nisko czy wysoko. Ona zielona... Nie zmarzła. Do wyrzucenia na pewno Chopin i na 99% dwie Sweet memories. Chopin jakiś podejrzany, a te dwie małe tak mnie drażnią drugi sezon wycięte do ziemi, odbija po dwa pędy... Szkoda mi miejsca. W dodatku nie podoba mi się ich kwiat

Dziś zawiozłam córkę na konie i przywiozłam reklamówkę małą końskiego włosia, wywiesiłam na drzewie w takim siatkowym woreczku ptaszkom na wyściełanie gniazd... ciekawe czy skorzystają...

Idę kręgosłup pomasować. Bo inaczej jutro nie wstanę
Kasya 20:24, 07 kwi 2018

Barbule tnę mocno bo ona się mocno rozrasta
_Martini_ 20:41, 07 kwi 2018

Łucjo, ja właśnie pożegnałam dwa Chopiny. Nie przeżyły zimy.
inka74 22:34, 07 kwi 2018

U mnie Young Lycidas i chyba Heathcliff zakończyły żywot. Obu mi szkoda bo piękne kwiaty miały ale chyba nie nadają się na nasze warunki pogodowe lub sadzonki jakieś marne były.
tulucy 23:33, 07 kwi 2018

Jednego Chopina mam żelaznego, nawet martwy odbija... Ale to moja stara sadzonka, zabrana od mamy, przesadzana, zapominana... A żyje. A ten drugi to marketowy kot w worku.
A jeszcze Petticoat pewnie wyleci, obejrzę ją dokładnie przy odgarniania kolczyka, moźe jutro. Jakaś brzydka sadzonka była.
Kasya 01:31, 08 kwi 2018

Ja swoją barbule przycielam nagiej więcej w połowie w tym roku
Ale w pierwszym roku było to mniej więcej na 20 cm i potem co roku zostawiam jej trochę nowych przyrostów wiec jest coraz wyższa, ma już dość grube gałęzie

Mi to się czasem wydaje ze róże to nie na mój klimat...duzo mi mocno przemarzło
Wybieramy co nam się podoba a potem kłopot tylko
Wcale nie odbudowują się ładnie, kwitną potem 1-2 kwiatam, wybijają z podkładek...zawracanie głowy...
paniprzyroda 06:44, 08 kwi 2018

Bodziszek Renarda dlatego, że trzyma ładny pokrój, nie rozchodzi się za bardzo jak każdy inny. Listki faktycznie ma ładne, jest niewysoki, zastąpiłam nim kocimiętkę, bo w tym miejscu przeszkadzała pokładając się. Podzieliłam go na takie drobinki, że minimum jeden sezon muszę poczekać, aż nabierze masy. Mam razem z nim właśnie i młode buksy i żurawkę, która po zimie jest fatalna.
Dziewczyny, u mnie też dużo róż oberwało, są do usunięcia, np. Falstaff, Gertruda. Ale niektóre są zadziwiająco zielone. Przesadzana jesienią Petitcoat u mnie też brzydka, z siedmiu zostawiłam dwie i zobaczymy. Tak mi się wydaje, że wiosenne sadzenie róż jest lepsze, mają cały sezon na aklimatyzację.
paniprzyroda 06:45, 08 kwi 2018

Barbulę tnę podobnie, jak lawendę
Zagajanka 07:20, 08 kwi 2018

Tez mi sie wydaje, ze wiosenne ciecie roz jest lepsze, bo wtedy lepiej widac straty zimowe i latwiej skorygowac krztalt krzaczków.
U mnie roze przezyly zime dosyc dobrze. Prince Jardinier byl tylko czarniutki, scielam nisko, pare ciemnych galazek na Queen of Sweden, ciemna Bremer Stadmusikanten, ale ona, mam wrazenie, ma tak co roku i to bardziej kwestia koloru pedow po zimie niż tego ze pezemarzla, bo jak gdyby nic z tych ciemnych wypuszcza nowe pedy