Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Japoński ogród Reni i Matiego

Japoński ogród Reni i Matiego

Toszka 09:21, 06 lis 2018

Przy ph 7-7,5 w ogrodzie niestety nie wróżę dobrej przyszłości kwasolubom. Bez siarki i starannego przygotowania kompleksowej rabaty będą kłopoty z wypadaniem (a wcześniej z niedomaganiem) zwłaszcza różaneczników.
Siarka jest tu niezbędna. Siarka i próchniczne, organiczne podłoże...nie dołek, a spora część rabaty.
Renii 18:57, 06 lis 2018

Toszko zobacz jak ja przekopuje. Już brak mi sił, co za glinę nawiozłam
Siarkę kupię. Dzisiaj pytałam w dwóch sklepach ogrodniczych,ale niestety brak. Zamówię przez Internet. Dzisiaj zalatwiłam kupę ... czyli oborniczek

Mam zamiar wymieszać ziemie z korą, obornikiem,mączką granitową, siarką. Swoją ziemię mam ciężką

Na tej rabacie będą azalie japońskie oraz derenie elegantisima

Toszka 21:24, 06 lis 2018

No, faktycznie ta dowieziona ziemia....
Na przyszłość wiesz, że zanim zrzucą ci ziemię to KONIECZNIE musisz wdrapać się na ciężarówę i sprawdzić co chcą ci zrzucić. Ewentualnie z uśmiechem na ustach, dygasz, dziękujesz i przez zęby wydajesz asertywną komendę

Jedyny ratunek na polepszenie tej ziemi ( z wykopów) to duuuużo kory, obornika i pumeksu. Kompost jesli masz. Obornik nawet 25-35kg na metr. Kory ok. 50l na metr. Mączki sporo dodaj. Pumeks utrzyma napowietrzenie, rozluźni.

Natomiast dół pod azalie wypełnij liśćmi, korą, obornikiem. Mozna także dodać pumeksu. Dół musi być wypełniony ze sporą górką, bo wszystko osiądzie bardzo.

Siarkę kup granulowaną. Minimum 25kg. Najlepiej 50. Na zapas. Przez internet, albo w sklepie dla rolników. Przez moje rady w dziale chorób rododendronów siarka stała się towarem deficytowym. Taka jest moc forum
Renii 22:00, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)
No, faktycznie ta dowieziona ziemia....

Jedyny ratunek na polepszenie tej ziemi ( z wykopów) to duuuużo kory, obornika i pumeksu. Kompost jesli masz. Obornik nawet 25-35kg na metr. Kory ok. 50l na metr. Mączki sporo dodaj. Pumeks utrzyma napowietrzenie, rozluźni.

No właśnie, nie miała baba kłopotu

Co to pumeks? Wybacz

Ziemię z wykopów wyrzucam i już. Nie będę jej wzbogacać.
Toszka 22:14, 06 lis 2018

przykładowy Pumeks ogrodniczy lub lub tu
Renii 22:20, 06 lis 2018

Toszka napisał(a)
przykładowy Pumeks ogrodniczy lub lub tu

Znowu wiem coś więcej. Stosowałam do kwiatów doniczkowych.
Dziekuję
basia3012 00:14, 07 lis 2018

Reniu, przyszłam z rewizytą. Ale praca wre. Czytałam o widłach. Pocieszam Cię, ja w moich zęby powyginałam.
Masz takich doradców super, że jak już posadzisz rośliny to będzie "kipiało". Mam na myśli Toszkę i Danusię. Jak czytam ich rady to aż lepiej się robi na sercu, że jest ktoś taki i zawsze można się zwrócić do Niego z zapytaniem, problemem i prośbą o radę.
A moje hakonki mają tylko ziemię, bez kory. Niestety nie wiedziałam o tym. Kora jest tylko na wierzchu.
Pozdrawiam. Dobrej nocy.
basia3012 16:31, 07 lis 2018

Toszko, ( Reniu, przepraszam Cię, że na Twoim wątku zwracam się do Toszki) mam pytanie do Ciebie bo widzę, że do Reni czasem zaglądasz. Moje azalie japońskie rosną już drugi rok razem z wrzosami na wrzosowisku. Nie dawałam im siarki tylko zwykłą ziemię chyba kwaśną. Czy mogłabym jeszcze teraz lub wiosną posypać tą siarkę i zagrzebać w ziemi? Czy sąsiadującym wrzosom to nie przeszkodziłoby?
Czy hortensjom też można posypać?
Będę wdzięczna za radę.

Mam jeszcze drugie pytanie, czy mogłabyś Toszko założyć wątek z poradami? A może już jest? Np "Rady Toszki".? Bez komentarzy i pytań, same rady.
Bo np ja jestem zielona w wielu sprawach roślinnych. Tu, od Toszki, Bogdzi dowiaduję się z doskoku o b. ważnych rzeczach ale jestem pewna, że wiele istotnych wiadomości mnie omija. Bardzo mi szkoda. Ale nie sposób czytać wszystko bo brakuje doby na to wszystko.

Taką samą prośbę miałabym do Bogdzi. Dowiedziałam się od niej o koktajlu dla kwasolubnych. A teraz za nic nie odnalazłabym tego przepisu w wątku. I nawet nie wiem czy to w jej wątku czytałam o tym czy w innym.

To takie moje małe problemiki a może i propozycje? Przepraszam jeśli kogoś kto ma dużą wiedzę a nie wymieniłam go. Ja dopiero od niespełna roku jestem na forum i może nie dotarłam jeszcze do innych osób, które też dzielą się swoją wiedzą ogrodniczą.
Pozdrawiam Cię Toszko, Bogdziu i Reniu