Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

wiklasia 19:55, 15 lut 2018

ja bym cebulowych w hortensje "nawaliła" by kwiaty były w tym miejscu już od samej wiosny.
DorKa 08:03, 16 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Za wąska rabata Ile ma szer?

Danusiu ona ma teraz inny kształt ( koło ) i jest szersza niż na zdjęciu.
Dla zobrazowanie zdjęcie juz z nowymi kształtami z wymiarami.W najwęższym miejscu ok 2 m w najszerszym 4m. Ale nie ma problemu jeżeli jeszcze trzeba powiększyć Ja już w wir wycinania się wkręciłam i mąż już nawet nie marudzi bardzo

DorKa 08:09, 16 lut 2018

anna_t napisał(a)
hortensji niegdy nie za dużo ale przed nimi nic?
może tak od lewej 3 berberysy, żywopłocik z bukszpanu przed hortkami, 3 berberysy, żywopłocik przed różami, 3 berberysy? albo już bez żywopłociku przed różami skoro tam lawendy mają być

Mówisz ,że nie za dużo ? To dobrze bo nie chciałabym przesadzić a bardzo je lubię Przed hortensjami na pewno coś Myślałam o trawkach albo żurawkach ale faktycznie cos bardziej zimozielonego by się przydało. O ile hortensji jestem pewna to z różami cały czas mam dylemat.Zastawiam się czy te róże to dobry pomysł...W końcu nie mam z nimi żadnego doświadczenia
DorKa 08:11, 16 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Za dużo to raczej nie duzo to u mnie, każdy krzak róży inny

Masz powtarzalność tych samych roślin, element łączący w postaci miskanta. Ewentualnie bym dala na plecy róż wysokie trawy. Chyba, ze tam tuje, to mogą się się jeszcze trawy nie zmieścić..

Kasiu tujek jeszcze tam nie ma ale chce po całości plecy mieć więc w tej dziurze tujki też będą. Choć jak róże tam zostaną to za nimi coś wyższego faktycznie by się przydało.
DorKa 08:14, 16 lut 2018

wiklasia napisał(a)
ja bym cebulowych w hortensje "nawaliła" by kwiaty były w tym miejscu już od samej wiosny.

Robię eksperyment z cebulowymi w tym roku Moja psina to pies myśliwski i wyszukuje wszystkie cebule Jak coś w tym roku wyrośnie to mogę sadzić
Kasia_CS 08:23, 16 lut 2018

DorKa napisał(a)

Robię eksperyment z cebulowymi w tym roku Moja psina to pies myśliwski i wyszukuje wszystkie cebule Jak coś w tym roku wyrośnie to mogę sadzić

Strasznie smaczne te cebule musisz mieć, chyba z mięskiem jak tak poluje na nie hihi
anna_t 08:49, 16 lut 2018

DorKa napisał(a)

Mówisz ,że nie za dużo ? To dobrze bo nie chciałabym przesadzić a bardzo je lubię Przed hortensjami na pewno coś Myślałam o trawkach albo żurawkach ale faktycznie cos bardziej zimozielonego by się przydało. O ile hortensji jestem pewna to z różami cały czas mam dylemat.Zastawiam się czy te róże to dobry pomysł...W końcu nie mam z nimi żadnego doświadczenia

nie bój się róż a jak wybierzesz Pashmine to już wogóle zero problemów, jedynie cięcie na wiosnę. z moich obserwacji wynika że dobrze jest dać coś pod róże co zasłoni je póżną jesienią i zimą np. rozplenice. a na wiosnę cebulowe wiadomo.
u mnie różanka z 3 stron widoczna, to jest dopiero meksyk żeby jakoś wyglądało
DorKa 09:06, 16 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

Strasznie smaczne te cebule musisz mieć, chyba z mięskiem jak tak poluje na nie hihi

kochana ona nawet mięska nie musi czuć biorąc pod uwagę,że nawet skarpetki zjada
DorKa 09:08, 16 lut 2018

anna_t napisał(a)

nie bój się róż a jak wybierzesz Pashmine to już wogóle zero problemów, jedynie cięcie na wiosnę. z moich obserwacji wynika że dobrze jest dać coś pod róże co zasłoni je póżną jesienią i zimą np. rozplenice. a na wiosnę cebulowe wiadomo.
u mnie różanka z 3 stron widoczna, to jest dopiero meksyk żeby jakoś wyglądało

Dzięki Ania, potrzebuje takich głosów bardzo bo jak już kiedyś pisałam mam coś z neofoba Każda nowość mnie stresuje
Kasia_CS 09:22, 16 lut 2018

DorKa napisał(a)

kochana ona nawet mięska nie musi czuć biorąc pod uwagę,że nawet skarpetki zjada

Ee tam,skarpetki mięso miały w sobie, tylko ludzkie razem z kością