Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Kasia_CS 21:00, 08 lut 2018

anna_t napisał(a)
a ja polecam Pashmine. cudna jest,mega długo trzyma kwiat,zdrowa, zwarta, idealna!

Pashmina to chyba by był mój drugi typ, ale to też z obserwacji bo tez dopiero jesienią sadziłam
DorKa 07:40, 09 lut 2018

mrokasia napisał(a)

A jak długi masz ten kawałek pomiędzy nigrami??? Ile tam masz metrów???

na oko ok 10 m Może troszkę więcej.
DorKa 07:42, 09 lut 2018

Magleska napisał(a)
Planowanie trwa i tylko 40 dni do wiosny buziaki

Przejęłaś pałeczkę odliczania dzięki! dziś juz trójka z przodu to od razu lepiej wygląda
DorKa 07:44, 09 lut 2018

Kasia, Ania już sprawdzam Wasze typy. Dzięki
DorKa 07:51, 09 lut 2018

Sprawdziłam obie piękne ale ta lekko różowa bardziej pasuje do mojej romantycznej natury Ile sztuk i co ile ją sadzić, żeby był efekt ?
mrokasia 08:03, 09 lut 2018

DorKa napisał(a)

na oko ok 10 m Może troszkę więcej.

To może w takim razie zamiast dzielić ten pas na dwie części podziel to na trzy i posadź tak:
Nigra w zebrinusie - róże z lawendą i werbeną - derenie np.z szałwią - róże z lawendą i werbeną - nigra w zebrinusie.
Ilość róż zostanie taką samą i kolorystycznie Ci zagra .
Kasia_CS 08:07, 09 lut 2018

Aa, Dorka, tak sobie przypomniałam jeszcze, że tylko trzeba sprawdzić jaką Pashmina osiąga wysokość. Ja ją dalam z przodu rabaty, więc chyba jest niewysoka. Na dłuższy szpaler może się okazać niska i będzie Ci np brakowało piętra np. Artemis dorasta na metr spokojnie a i chyba ciut wyżej. Trzeba obadać sprawę, żebyś nie miała tam nagle pustki. Chyba, ze odważysz się posadzić w dwóch rzędach na przemian, żeby róże same robiły piętro. Jeśli nie teraz jeszcze, to zebys sobie zostawiła miejsce na to na przyszłość.
DorKa 08:19, 09 lut 2018

mrokasia napisał(a)

To może w takim razie zamiast dzielić ten pas na dwie części podziel to na trzy i posadź tak:
Nigra w zebrinusie - róże z lawendą i werbeną - derenie np.z szałwią - róże z lawendą i werbeną - nigra w zebrinusie.
Ilość róż zostanie taką samą i kolorystycznie Ci zagra .

Niby taka sama ilość o optycznie jakby więcej w tym ułożeniu. Nie wiem czy jestem na to gotowa Choć faktycznie zniknąłby problem kolorystyczny. Myślę
DorKa 08:26, 09 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Aa, Dorka, tak sobie przypomniałam jeszcze, że tylko trzeba sprawdzić jaką Pashmina osiąga wysokość. Ja ją dalam z przodu rabaty, więc chyba jest niewysoka. Na dłuższy szpaler może się okazać niska i będzie Ci np brakowało piętra np. Artemis dorasta na metr spokojnie a i chyba ciut wyżej. Trzeba obadać sprawę, żebyś nie miała tam nagle pustki. Chyba, ze odważysz się posadzić w dwóch rzędach na przemian, żeby róże same robiły piętro. Jeśli nie teraz jeszcze, to zebys sobie zostawiła miejsce na to na przyszłość.

wg źródeł dorasta do 0,7 m. Ale werbena może nawet 1,5m mieć to może wystarczy ? Wiesz ten szpaler nie będzie aż taki długi. W zależności od tego jak posadzę nigrę to może mieć nawet tylko 3 m.
jolanka 09:03, 09 lut 2018

Pashmina u mnie w pierwszym roku ma prawie metr wysokości Na szpaler lepsze są róże rosnące bardziej grzecznie w górę niż ona. Artemis na pewno tak. Pashmina idzie tez w szerokość, być może z wiekiem będzie inaczej ale jak na razie trochę się pokłada. Trzeba jej przyznac , jest piękna.