Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 10:44, 18 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękna Śś jeśli ptaki nie będą pierwsze to spróbujesz tych pysznych owoców

Smakują i wyglądają podobnie jak borówki

O, to super, uwielbiam borówki Muszę jeszcze spróbować śliwek z Pissardi, bo do tej pory też nie było mi dane
ajka 10:45, 18 kwi 2023

Roocika napisał(a)
Bardzo ładna świdośliwa! I taki widok przy tarasie to można siedzieć z nosem w szybie.

Ciekawe czy moje zakwitna w tym roku, dopiero się wszystko wykluwa.

Mam na nią widok z sypialni A ty jakie masz ŚŚ?
ajka 10:45, 18 kwi 2023

DariaB napisał(a)
Piękna śś, ja też swoją posadziłam bliżej tarasu i uważam, że to strzał w dziesiątkę

No i pięknie, teraz obie mamy co podziwiać
ajka 11:13, 18 kwi 2023

Kupiona porzeczka na pniu mi nie ruszyła, oddali mi pieniądze. Stwierdziłam, że kupię zwykłe krzaki porzeczki, bo te na pniu mają złe opinie.

Chciałam dokupić też żurawinę wielkoowocową i tu mam do was pytanie. Czy ktoś z was ją ma? Jak ona duża rośnie, bo nie mogę doczytać? Czy mogę posadzić ją pod borówką? Czy to podobnej wielkości krzaki czy mniejsze?
Patrycja_KG_Lu 11:35, 18 kwi 2023

Ajka a świdośliwy lamarckie też były? Taką mi Hania Gruszka sugeruje na trójkątną rabatę pod oknem kuchennym. Tylko, że obornik świeży na razie tam poszedł i dojdzie jeszcze kora drobnoziarnista do przekopania. Na jesień dopiero lepiej kupić, nie?
Patrycja_KG_Lu 11:40, 18 kwi 2023

ajka napisał(a)
Kupiona porzeczka na pniu mi nie ruszyła, oddali mi pieniądze. Stwierdziłam, że kupię zwykłe krzaki porzeczki, bo te na pniu mają złe opinie.

Chciałam dokupić też żurawinę wielkoowocową i tu mam do was pytanie. Czy ktoś z was ją ma? Jak ona duża rośnie, bo nie mogę doczytać? Czy mogę posadzić ją pod borówką? Czy to podobnej wielkości krzaki czy mniejsze?

Ja kupiłam w 2021 wiosną żurawinę z B. za 5-8 zł odmiany Pilgrim. Ma długie gałązki po ziemi płożące się. To był impulsywny zakup, nie miałam tej wiedzy co teraz o przygotowaniu stanowiska, nie cięłam. Na razie owoców nie miałam.
anuska2507 11:51, 18 kwi 2023

ajka napisał(a)

Chyba, aż tak drzewa nie podrożały. Kupowałam 5 drzew w tym sezonie i ceny porównywalne do poprzedniego roku. Ale taki okaz był tylko jeden. Chyba ta świdośliwa w takiej formie jest mało popularna (częściej jest wielopniowa, a ta chyba szczepiona)

A już miałam pytać, gdzie ją kupiłaś, bo może tez bym się skusiła na taką
ajka 12:44, 18 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)

A już miałam pytać, gdzie ją kupiłaś, bo może tez bym się skusiła na taką

Aniu wysłałam ci priv z namiarami, popytaj, może będzie.
ajka 12:52, 18 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ajka a świdośliwy lamarckie też były? Taką mi Hania Gruszka sugeruje na trójkątną rabatę pod oknem kuchennym. Tylko, że obornik świeży na razie tam poszedł i dojdzie jeszcze kora drobnoziarnista do przekopania. Na jesień dopiero lepiej kupić, nie?

Patrycja lamarckie też były, ale bardziej w formie krzewu, taką też kupiłam (rozgałęzia się na 4 pnie), ale dopiero listki puszcza. Myślę, że nie będziesz żałować, jest dość popularna na ogrodowisku, dlatego teraz mam i ja Czy na jesień? Ja bym chyba nie czekała

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja kupiłam w 2021 wiosną żurawinę z B. za 5-8 zł odmiany Pilgrim. Ma długie gałązki po ziemi płożące się. To był impulsywny zakup, nie miałam tej wiedzy co teraz o przygotowaniu stanowiska, nie cięłam. Na razie owoców nie miałam.

Co do żurawiny, to właśnie wydawało mi się, że to forma płożąca bardziej, ale już sama nie wiem, czy ona mocno rozrasta ci się na boki? Jakieś te zdjęcia w necie słabe. Wiem, że potrzebuję kwaśnej gleby jak borówki, dlatego razem bym je posadziła, jeśli nie będą sobie nawzajem przeszkadzać.
anuska2507 13:07, 18 kwi 2023

ajka napisał(a)

Aniu wysłałam ci priv z namiarami, popytaj, może będzie.

Dzięki!