Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Polon 20:16, 02 maj 2023

Judith napisał(a)
Polon, na telefonie też możesz wstawić emotki, ale „na piechotę” czyli najpierw dwukropek, a potem nawias „)” lub „(„ stosownie do emocji.
W ten sposób można wstawić także inne emotki. Powodzenia .

Dzięki
ajka 21:37, 02 maj 2023

Polon napisał(a)

Krokusy mam jakieś dziwne, bo są takie tycie, że ich w ogóle nie widać. Muszę kupić jesienią jakieś większe. No i tulipany obowiązkowo
Skrzynie - ja czekam już kilka lat i jeszcze pewnie trochę poczekam. Te wzmocnienia to jakieś metalowe?
Co do chwastów, to kartony też stosuję, u mnie chyba problemem jest bardzo słaba ziemia, zanim rośliny się rozrosną, to kartonu już nie ma, a chwasty jak najbardziej są obecne.
Byłam dzisiaj w końcu w szkółce, szok, jakie wielkie drzewa tam mają. Był jeden piękny Lilak szczepiony, tinkerbelle, dość drogi, ale kupiłabym gdyby nie to, że był tylko jeden, a ja potrzebuję więcej.

Krokusy ogólnie są małe, może twoje za głęboko posadzone?
U mnie gleba bardzo żyzna, więc nie mam takich problemów jak ty. Wzmocnienia z desek.

Patrzyłam w necie. Ładny ten tinkerbelle. Mój eM nie lubi lilaków, kupiłam tylko jeden, też szczepiony: Lilak Meyera Flowerfesta Purple. Też dziś byłam w szkółce Kupiłam derenia.
Polon 07:03, 03 maj 2023

ajka napisał(a)

Też dziś byłam w szkółce Kupiłam derenia.

Około 10? Z mężem?
Ten Lilak Twojemu mężowi też by się spodobał. Na ogół lilaki kojarzą się z bałaganem, krzakami rosnącymi byle gdzie, które poza kwitnieniem nie pociągają urodą. „Ten” był jak Beza Pawlova w porównaniu z paczkowanych bezami w markecie . Śliczny, delikatny i kształtny. Lekko kulisty na smukłej nóżce, no cudo po prostu
ajka 09:35, 03 maj 2023

Polon napisał(a)

Około 10? Z mężem?
Ten Lilak Twojemu mężowi też by się spodobał. Na ogół lilaki kojarzą się z bałaganem, krzakami rosnącymi byle gdzie, które poza kwitnieniem nie pociągają urodą. „Ten” był jak Beza Pawlova w porównaniu z paczkowanych bezami w markecie . Śliczny, delikatny i kształtny. Lekko kulisty na smukłej nóżce, no cudo po prostu

Taaa, powiedz, że to Ty przechadzałaś się z właścicielem jak my dyskutowaliśmy zawzięcie na środku ścieżki

Mój eM nie cierpi lilaków. Żadnych. Dla niego to chwast i tyle Ale ja ci wierzę Hortensji też nie lubi, ale do nich łatwiej go przekonać
Polon 10:08, 03 maj 2023

Jeśli rozmawiałam o lilakach, to mogłam być ja
Moją uwagę zwróciła para, która wyciągnęła z czeluści dwie donice „czegoś” i uzgadniali, które „coś” ładniejsze. Akurat wchodziłam od tylnej bramy oszołomiona ogromem oferty i pomyślałam przechodząc, że też bym tak chciała wiedzieć co to jest, umieć znaleźć w tym gąszczu i jeszcze umieć dopasować do ogrodu. Jak teraz patrzę na nowy nabytek i jeszcze piszesz, że to z wczoraj, to tak mi się ułożyło, że może?
basia3012 14:00, 03 maj 2023

Aniu, ogród młody ale perfekcyjnie zaplanowany. Pięknie wszystko rośnie. Fajnie, że wszystko dobrze przemyślisz zanim posadzisz. Potem nie ma tyle przesadzania. Bo trochę to zawsze się znajdzie.
Ja też brunery pilnuję z tym rozsiewaniem się, obcinam kwiatki. Dla mnie liście są najważniejsze.
ajka 16:29, 03 maj 2023

Polon napisał(a)
Jeśli rozmawiałam o lilakach, to mogłam być ja
Moją uwagę zwróciła para, która wyciągnęła z czeluści dwie donice „czegoś” i uzgadniali, które „coś” ładniejsze. Akurat wchodziłam od tylnej bramy oszołomiona ogromem oferty i pomyślałam przechodząc, że też bym tak chciała wiedzieć co to jest, umieć znaleźć w tym gąszczu i jeszcze umieć dopasować do ogrodu. Jak teraz patrzę na nowy nabytek i jeszcze piszesz, że to z wczoraj, to tak mi się ułożyło, że może?

No to miałyśmy zgranie, musimy się kiedyś umówić na miejscu
ajka 16:33, 03 maj 2023

basia3012 napisał(a)
Aniu, ogród młody ale perfekcyjnie zaplanowany. Pięknie wszystko rośnie. Fajnie, że wszystko dobrze przemyślisz zanim posadzisz. Potem nie ma tyle przesadzania. Bo trochę to zawsze się znajdzie.
Ja też brunery pilnuję z tym rozsiewaniem się, obcinam kwiatki. Dla mnie liście są najważniejsze.

Drzewa zawsze staram się zaplanować z rozmysłem. Wiem ile później problemów z przesadzaniem.

Liście w brunnerach najważniejsze? Ja uwielbiam je za te kwiatki, niczym niezapominajki.
ajka 16:43, 03 maj 2023

Dziś odwiedziłam ogród botaniczny we Wrocławiu.

Tam też znalazlam judaszowca

ajka 18:29, 03 maj 2023

Dereń posadzony