Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

LIDKA 15:31, 02 maj 2023

Polon napisał(a)
Aniu tak, piszę z telefonu, chyba muszę przerzucić się na kompa, bo taki tekst bez „emocji” wygląda tragicznie
Przepięknie wszystko u Ciebie wygląda, tulipany w takiej ilości to jest efekt wow, muszę u siebie też więcej cebulowych posadzić i widzę, że zakupy to nie 10 a 100 szt trzeba
Szokuje mnie brak chwastów, jak Ty to robisz? Jaka gruba jest warstwa kory? U mnie przez korę też rośnie, szczególnie skrzyp, ale może za cienko to ściółkuję.
Mam jeszcze pytanie o skrzynie warzywniaka. Sami robiliście? Jakie mają wymiary? Masz może jakieś zdjęcia, gdzie widać jak wyglądają w środku? Czy mają jakieś elementy wzmacniające? Czy w środku są wyłożone folią, ew. inaczej zabezpieczone?
Truskawki super, ciekawe jak będzie z owocowaniem

Wtrącę się odnosnie chwastów. Na skrzyp nie ma mocnych. Mozesz dać 15 cm kory lub grubą szmatę i tak wyjdzie. Ogrodouje 4 lata i walecze z nim ale zawesze jest. wiosną mam czysto do maja, po majówce ten skrzyp już sciele się gęsto. czasem tylko urywam a czasem tam gdzie jeszcze sie da to pryskam lub smaruję pędzelkiem, nawet nie każdy środek na na niego działa, nawet słynny randap go nie rusza.
ajka 15:50, 02 maj 2023

Na szczęście skrzypu u mnie prawie nie ma. Najwiecej mam ostów i perzu.
ajka 17:16, 02 maj 2023

Po długich dyskusjach z eM stanęło na hamelnach i dereniu pagodowym. Pytanie co dalej..

Dereń wygląda tak
anuska2507 17:35, 02 maj 2023

Ciekawy ten dereń.
Może w trójkącie z dereniem i śliwą jakiś krzew o pokroju zbliżonym do kuli i o zielonych liściach.
Może laurowiśnia lub coś innego zimozielonego?
Agatorek 18:14, 02 maj 2023

ajka napisał(a)

Kolor bardzo ładny. Taki jak lubię. Dam znać jak się zdecyduję.

Cały czas mam problem z tą nową rabatą. Pojechaliśmy dziś do szkółki i mój mąż stwierdził, że ta lamarcka średnio mu się podoba. I zastanawiamy się jeszcze nad dereniem pagodowym variegata, bo kiedyś chcieliśmy go u siebie, ale nie przeżył pierwszych przymrozków. On też rośnie niewielki, jest ładny z pokroju, jego zieleń pasowałaby do czerwieni śliwy jesienią, i klonów w przedogródku, poza tym przy tej rabacie i warzywniaku mam szpaler dereni elegantissima, więc fajnie by to grało. Zastanawia mnie tylko czy nie jest za szeroki, no i ta cena ... lamarcka jest zdecydowanie tańsza i pewniejsza, bo nie przemarznie.

No i lamarcką już mamy na tyłach, a pagodowego nie.

U mnie dereń pagodowy variegata jest już po dwóch zimach. A posadzony jest za domem, więc wiatr hula. U Ciebie powinien mieć przytulniej w przedogródku.
Ale i tak najbardziej martwiłam się zaraz po posadzeniu, bo zgubił połowę liści od razu. Ale podobno czasami tak mają

Nie wiem, czy on jest taki niewielki, jak piszesz. Jedni piszą, że 3-6 metrów, drudzy 8-10. Średnia 7 .
ajka 18:20, 02 maj 2023

Agatorek napisał(a)

U mnie dereń pagodowy variegata jest już po dwóch zimach. A posadzony jest za domem, więc wiatr hula. U Ciebie powinien mieć przytulniej w przedogródku.
Ale i tak najbardziej martwiłam się zaraz po posadzeniu, bo zgubił połowę liści od razu. Ale podobno czasami tak mają

Nie wiem, czy on jest taki niewielki, jak piszesz. Jedni piszą, że 3-6 metrów, drudzy 8-10. Średnia 7 .

Stawiam, że w takich warunkach jak u mnie będzie jednak mniejszy. Poza tym ma "piętra" które można formować. Myślę, że nie będzie przytłaczający. No i wolno rośnie ...
ajka 18:24, 02 maj 2023

anuska2507 napisał(a)
Ciekawy ten dereń.
Może w trójkącie z dereniem i śliwą jakiś krzew o pokroju zbliżonym do kuli i o zielonych liściach.
Może laurowiśnia lub coś innego zimozielonego?

Coś zimozielonego by się przydało. Nie wiem, może cis. Laurowiśnię mam na rabacie bliżej i wygląda tak sobie ...
Judith 19:49, 02 maj 2023

Nie sadzilabym od razu tych hamelnów. Posadź derenia i niech się rodzi powoli koncepcja na resztę rabaty. Niech te hamelny zagrają z pozostałymi nasadzeniami i dopiero z nimi tworzą sytuacje z dereniem i resztą.
Z pomysłów na inne rośliny to widzę w tle piekny berberys - może go tu powtórzyć w jednym miejscu albo trzech…? I po posadzeniu derenia pohasać z doniczkami udającymi berberysy i z hamelnami? I czekać na natchnienie? .
Mozna trz powtórzyć coś z rabaty znajdującej się po drugiej stronie ścieżki - będzie nawiązanie .
ajka 20:02, 02 maj 2023

Judith napisał(a)
Nie sadzilabym od razu tych hamelnów. Posadź derenia i niech się rodzi powoli koncepcja na resztę rabaty. Niech te hamelny zagrają z pozostałymi nasadzeniami i dopiero z nimi tworzą sytuacje z dereniem i resztą.
Z pomysłów na inne rośliny to widzę w tle piekny berberys - może go tu powtórzyć w jednym miejscu albo trzech…? I po posadzeniu derenia pohasać z doniczkami udającymi berberysy i z hamelnami? I czekać na natchnienie? .
Mozna trz powtórzyć coś z rabaty znajdującej się po drugiej stronie ścieżki - będzie nawiązanie .

A sumie też tak myślę, że coś czerwonego by się przydało, niekoniecznie kwitnącego, więc berberys nie byłby głupi, choć mam ich już trochę u siebie.
Polon 20:14, 02 maj 2023

ajka napisał(a)

Małgosia tulipany u siebie sadziłam etapami, podobnie jak krokusy po kilkadziesiąt cebulek.

Chwasty u mnie też wychodzą, nie ma siły, ale z roku na rok coraz mniej i warstwa kory musi być dość gruba. Trzeba ją uzupełniać, bo wywiewa. Polecam na większych obszarach w pierwszym roku położyć kartony, można zlać wodą i na to położyć korę, dodatkowo użyźnią glebę. Ja tak robiłam u siebie na tej tylnej rabacie. Może nie wygląda to ładnie początkowo, ale działa.

Skrzynki mają 1,20m x 4,20m. Mój mąż zbijał je sam. Chyba nie mam zdjęć. W środku po bokach są wyłożone folią i mają wzmocnienia na rogach. No, ale się trochę rozchodzą, mój mąż co roku je reanimuje.
Truskawki w pierwszych latach super u mnie owocowały, ale w 2021 miałam jakieś zielone robactwo, które zeżarło mi liście prawie do zera i owoców nie było w ogóle. W zeszłym roku mały zbiór, może teraz będzie lepiej.

Krokusy mam jakieś dziwne, bo są takie tycie, że ich w ogóle nie widać. Muszę kupić jesienią jakieś większe. No i tulipany obowiązkowo
Skrzynie - ja czekam już kilka lat i jeszcze pewnie trochę poczekam. Te wzmocnienia to jakieś metalowe?
Co do chwastów, to kartony też stosuję, u mnie chyba problemem jest bardzo słaba ziemia, zanim rośliny się rozrosną, to kartonu już nie ma, a chwasty jak najbardziej są obecne.
Byłam dzisiaj w końcu w szkółce, szok, jakie wielkie drzewa tam mają. Był jeden piękny Lilak szczepiony, tinkerbelle, dość drogi, ale kupiłabym gdyby nie to, że był tylko jeden, a ja potrzebuję więcej.