Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Roocika 19:52, 05 maj 2023

ajka napisał(a)

O, to nie wiedziałam. Myślę, że one kłączami się rozchodzą. U mnie nic się nie wysiało, chyba że przypadkowo wyrwałam. Ty chyba za to miałaś takie ładne liliowce Citrine. Dobrze pamiętam? Ja musze je u siebie w tym roku dosadzić, bo w zeszłym roku nie było efektu.

Tak, mam takie kępy, co dostałam już duże. A stella kupowałam maluszki i miały tylko kilka kwiatków a kępki malutkie na razie. U mnie hosty podobnie a kilka zjadły nornice buuu
ajka 19:53, 05 maj 2023

Czy klon jawor zawsze tak rośnie do góry, a nie na boki? Powinnam ciąć ta koronę?

ajka 19:58, 05 maj 2023

Piwonia drzewiasta, dziś przyszla, nareszcie. Będzie w tylnej części ogrodu.

Jeden zakup nieudany, orszelina, dostałam suchy badyl. Próbuję odzyskać pieniądze. Zero zycia w tej roślinie.

ajka 20:05, 05 maj 2023

Przymiarki na nowej rabacie. Jak widać wciąż sporo miejsca zostaje.
Są tam dostawione tawuły Little Princess na obwódce, dookoła drzewa żylistek Nikko 6szt, przy drzewie rozplenica Black Beauty i po dwóch stronach tawuły Anthony Waterer. Dorzucę chyba rozplenice, berbereysa i piwonie tak jak mówiłam wcześniej. Może i hamelny wcisnę, ale może nie 4, bo rozplenice jednak spore rosną.

Polon 10:50, 06 maj 2023

Rabata owalna faktycznie jeszcze dużo zmieści , w środek jakaś inna piwonia, czy jednak ta, którą kupiłaś? Na moje oko laika, z piwonią będzie super i chyba ewentualne „dziury” wypełniłabym czymś neutralnym, co będzie podbijać jej urodę
ajka 11:57, 06 maj 2023

Polon napisał(a)
Rabata owalna faktycznie jeszcze dużo zmieści , w środek jakaś inna piwonia, czy jednak ta, którą kupiłaś? Na moje oko laika, z piwonią będzie super i chyba ewentualne „dziury” wypełniłabym czymś neutralnym, co będzie podbijać jej urodę

Piwonia drzewiasta z tego co widziałam bardzo się rozrasta, a wolałabym uniknąć przesadzeń, dlatego znalazłam jej miejsce z tylu. Na tej rabacie planuje zwykłe piwonie.
Polon 14:10, 06 maj 2023

Przy Twojej żyznej ziemi chyba faktycznie szybko nabierze masy . Na drzewiastą namawiał mnie sprzedawca w jednej szkółce, że podobno piękna, bezproblemowa, bezobsługowa, same plusy. Chyba się skuszę, mam miejsce gdzie planowałam tawuły szare, ale tawuł już chyba nie chcę, więc może właśnie piwonia się nada. Ale to plan na przyszły rok, chyba, że jesienią jeszcze zdążę przygotować miejsce.
ajka 20:03, 09 maj 2023

Rabata z przodu praktycznie skończona, musimy tylko zamówić tonę kamienia. Może jeszcze dosadzę berberysa, ale chyba na jesieni jak będę robiła roszady przy ścieżce, chyba stamtąd wykopię jednego na tą rabatę. Wszystkie 4 hamelny też zmieściły się na rabacie. Zdjęcie wieczorne, narazie wszystko zlewa się w jedno, ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni.

Dokupiłam:
- piwonię jasnoróżową Sarah Bernhardt

- piwonię ciemnoróżową Kanzas

Rozchodniki okazałe Carmen x 4

Judith 20:06, 09 maj 2023

A rozważałaś tu korę?
ajka 20:09, 09 maj 2023

Dziś kupiłam sobie jeszcze

Świerk biały Alberta Globe

Hosta NN

Rododenron Cunningham White (już kiedyś jednego załatwiłam)

Hosty Praying Hands