Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

An_na 21:25, 11 maj 2023

Podoba mi się u Ciebie bardzo
Nowa rabata szybciutko zrealizowana.

Patrzyłam na Twoje klony.
Ten mój wygląda jak Twój klon jawor.
Polon 21:52, 11 maj 2023

Hej Ania, ależ u Ciebie wszystko pięknie się prezentuje. Sporo roślin, duża różnorodność, a jednak wszystko spójne.
Ta nowa rabata ogromna, jej wielkość widać dopiero po pokazaniu ujęcia z drugiej strony.
Jak oceniasz skuteczność przygotowania terenu pod rabatę przez przykrycie workami przez zimę?
Matury , na szczęście ten etap już za mną, ale fakt - czekanie na wyniki najgorsze powodzenia u cierpliwości życzę
ajka 22:36, 11 maj 2023

Tak prezentuje się nowa rabata

ajka 22:37, 11 maj 2023

cd

ajka 22:40, 11 maj 2023

mrokasia napisał(a)
Faktycznie, piorunem ta rabata powstała, ciekawa jestem jej rozrostu .
Ta mata to ze względu na kamienie?

Kasiu, tak mata położona tylko ze względu na kamienie. W naszym ogrodzie w miejscach gdzie nie ma maty, a są kamienie, po jakimś czasie mieszają się one z ziemią. Dlatego w przedogródku, żeby temu zaradzić wszędzie jest mata, z odpowiednio wyciętymi otworami pod rośliny.
ajka 22:41, 11 maj 2023

An_na napisał(a)
Podoba mi się u Ciebie bardzo
Nowa rabata szybciutko zrealizowana.

Patrzyłam na Twoje klony.
Ten mój wygląda jak Twój klon jawor.

Aniu cieszę się, że ci się podoba. Oglądnęłam w tym tygodniu wszystkie klony i stwierdziłam, że żaden mi do twojego nie pasuje.
Patrycja_KG_Lu 22:48, 11 maj 2023

ajka napisał(a)

Na tym zdjęciu mało ją widać, ale dzięki perspektywie można zauważyć, że pasuje do tego miejsca i nawiązuje do tych starszych rabat przez co jest spójnie. Wyższy akcent będzie tu pasował.
ajka 22:49, 11 maj 2023

Polon napisał(a)
Hej Ania, ależ u Ciebie wszystko pięknie się prezentuje. Sporo roślin, duża różnorodność, a jednak wszystko spójne.
Ta nowa rabata ogromna, jej wielkość widać dopiero po pokazaniu ujęcia z drugiej strony.
Jak oceniasz skuteczność przygotowania terenu pod rabatę przez przykrycie workami przez zimę?
Matury , na szczęście ten etap już za mną, ale fakt - czekanie na wyniki najgorsze powodzenia u cierpliwości życzę

Polon cieszą mnie twoje słowa. Jak przypomnę sobie swoje początki, to nie wierzę, że nam się to udało.

Worki położone na zimę zdają w miarę egzamin, ale muszą być pełne, ciężkie. Puste folie, maty nic nie dają, trawa pod nimi rośnie sobie w najlepsze.

U nas w tym roku i matura i egzamin ośmioklasisty. Wszystkie wyniki dopiero w lipcu, więc trochę nerwów jest. Córka przeżywa, bo trafiła na rocznik, gdzie jest baardzo dużo uczniów, a progi punktowe do szkół rosną z roku na rok Zależy jej na dobrej szkole z biol-chem, chce iść na medycynę.
ajka 22:52, 11 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na tym zdjęciu mało ją widać, ale dzięki perspektywie można zauważyć, że pasuje do tego miejsca i nawiązuje do tych starszych rabat przez co jest spójnie. Wyższy akcent będzie tu pasował.

Patrycja, na tej spójności mi zależało. Kora w ogóle mi nie pasowała. Wyższy akcent stanowi dereń pagodowy - pasuje mi listkami do wierzb hakuro i będzie nawiązywać do dereni elegantissima przy warzywniaku.
ajka 22:55, 11 maj 2023

Orszelina Pink Spire (to ta mała roślinka pośrokdu) i rododendron Cunningham White posadzone