Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 22:50, 16 cze 2023

Beata36 napisał(a)
Widziałam że ma Pani u siebie w ogrodzie rodgresję kasztanowcolistną bardzo mi się podoba ale gdzieś tam mi się wyczytało że jest to bylina krótko atrakcyjna.bylabym wdzięczna za Pani ocenę tej roslinki

Beata36 naprawdę ciężko mi się wypowiedzieć, bo moje rodgresje były malutkie do tej pory i za wiele sobą nie reprezentowały, dopiero w tym roku wystartowały. Mi kasztanowcolistna podoba się na tyle, że zamówiłam jeszcze jedną: kasztanowcolistną Dark Pokers. Rodgresja kwitnie do sierpnia, ale mi się podoba ze względu na piękne liście, więc moim zdaniem pozostaje długo dekoracyjna. Niestety na zimę zamiera i trzeba mieć to na uwadze.
Beata36 08:32, 17 cze 2023

Ja również chciałabym ją ze względu na liście nie kwiaty a jakie stanowisko mają Pani rodgresje tak się zastanawiam czy słoneczko tak ok 3 godzinki ale niestety południowe ich nie przypali...
Anda 09:21, 17 cze 2023

ajka napisał(a)

Anda gałązki są żywe, ale liście więdną, a potem schną. Nie widziałam przebarwień. Najdziwniejsze dla mnie jest to, że liście na dole są żywe i błyszczące, a cała góra uschnięta

Najwyraźniej jest problem z dostarczeniem wody na samą górę. Te uschnięte części wytnij całkowicie i sprawdź jeszcze raz, czy nie ma przebarwień.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 21:27, 17 cze 2023

Beata36 napisał(a)
Ja również chciałabym ją ze względu na liście nie kwiaty a jakie stanowisko mają Pani rodgresje tak się zastanawiam czy słoneczko tak ok 3 godzinki ale niestety południowe ich nie przypali...

Beata36 u mnie stanowisko jest półcieniste do cienistego. Rodgresje są dość wrażliwe na słońce i faktycznie liście potrafią się przypalać, w zeszłym roku miałam tam więcej słońca i nie do końca im to odpowiadało, musiałam przycinać spalone liscie, teraz brzozy podrosły i dają więcej cienia.
ajka 21:32, 17 cze 2023

Anda napisał(a)

Najwyraźniej jest problem z dostarczeniem wody na samą górę. Te uschnięte części wytnij całkowicie i sprawdź jeszcze raz, czy nie ma przebarwień.

Ale jak mam wyciąć? Całe gałęzie? To jest pendula, łatwo zniszczyć jego pokroj. Wrzucam więcej zdjęć. Teraz żałuję, że na wiosnę nie wycięłam tych najniższych gałęzi. Moze to jest powód, że schnie.

Kasya 22:29, 17 cze 2023

Ja bym się nie spieszyła z cięciem
Może wypuści cos z tych gałązek jeszcze
Anda 22:55, 17 cze 2023

To utnij jedną gałązkę i sprawdź przekrój. Musi być jakiś powód tego dlaczego ta roślina nie ma liści.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 23:27, 17 cze 2023

Anda sprawdzę jutro czy coś mogę wyciąć. A tak judaszowiec wyglądał 29.05 i cieszyłam się, że judaszowce są takie bezproblemowe Wciąż jestem w szoku.

Anda 09:57, 18 cze 2023

I jak tam? Ucięlaś? Masz może fotkę przekroju?
ajka 14:28, 18 cze 2023

Anda napisał(a)
I jak tam? Ucięlaś? Masz może fotkę przekroju?

Jeszcze nie, ale dziś to zrobię.