Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 11:05, 09 wrz 2024

Polon napisał(a)

O drzewi w rabacie przy domu się nie wypowiadam, bo kompletnie się nie znam. U mnie rośnie wiśnia Kojou-no-mai na pniu i bardzo ją lubię i tylko tyle wiem na ten temat

To też mogłaby być fajna opcja, kiedyś o niej myślałam.
Anda 11:46, 09 wrz 2024

Aniu, te dwie ścieżki zrobiłabym raczej półokrągłe, bardziej wpasują się w charakter tych wszystkich zaokrągleń. Pod domem rabata będzie tak jakby równomiernie podzielona na pół co ułatwi jej pielęgnację. Coś w ten deseń:

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:48, 09 wrz 2024

ajka napisał(a)
Anda myślałam o judaszowcu Avondale, w Polsce chyba nie osiąga gigantycznych rozmiarów? Ta rabata w rogu w najszerszym miejscu ma jakieś 3,2 metry. Starczyłoby? Nie wiem jak z wysokością tego drzewa?

Avondale jest bardzo ładny. Myślałaś o wielopniowym? Czy na pniu? W którym miejscu? Wysokość ok. 3-4m.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:52, 09 wrz 2024

ajka napisał(a)

Najchętniej zrobiłabym korę, żwir w trawach doprowadza mnie do szału.

Ścieżki wykorytować i zasypać tym samym żwirkiem co przy tarasie. Oczywiście żwir jako wypełniacz pomiędzy płytami. Ścieżka przy trawniku może być szersza, np. 1,5m, a w rabatach węższa, np. 90cm.
Polon 12:17, 09 wrz 2024

Anda napisał(a)

Ścieżki wykorytować i zasypać tym samym żwirkiem co przy tarasie. Oczywiście żwir jako wypełniacz pomiędzy płytami. Ścieżka przy trawniku może być szersza, np. 1,5m, a w rabatach węższa, np. 90cm.

A między ścieżkę i rabatę taki zwykły border wystarczy, czy lepiej dać coś wyższego?
Zastanawiam się również pod kątem moich rozważań, czy kora nie będzie się wysypywać i mieszać z kamieniami ze ścieżki. Wizualnie połączenie kamień z korą bardzo mi się podoba
Anda 12:41, 09 wrz 2024

Przy ścieżkach wg mnie najładniej wyglądają ograniczniki ze stali, metalu. Można też użyć po prostu czarne, drewniane deski albo deski z wpc.

Oczywiście kora i kamyczki pewnie się będą mieszać. Wtedy warto użyć dmuchawę ogrodową. Na kamyczkach zawsze znajdą się jakieś organiczne resztki ogrodowe. Trzeba to zaakceptować
ajka 12:54, 09 wrz 2024

Anda napisał(a)
Aniu, te dwie ścieżki zrobiłabym raczej półokrągłe, bardziej wpasują się w charakter tych wszystkich zaokrągleń. Pod domem rabata będzie tak jakby równomiernie podzielona na pół co ułatwi jej pielęgnację. Coś w ten deseń:

Zastanawiałam się nad tym, i właśnie sama nie wiem która lepsza, prosta, czy półokrągła.
ajka 12:57, 09 wrz 2024

Anda napisał(a)

Avondale jest bardzo ładny. Myślałaś o wielopniowym? Czy na pniu? W którym miejscu? Wysokość ok. 3-4m.

W sumie to sama nie wiem, chyba wolę jednopniowy. Wielopniowy będzie szerszy na pewno. Myślałam o rogu między tarasem a trawami, tam mam w najszerszym miejscu tej rabaty 3,2m. Pomyślałam też o wykopaniu redbaronow i posadzeniu ich wokół drzewa.
ajka 12:57, 09 wrz 2024

Polon napisał(a)

A między ścieżkę i rabatę taki zwykły border wystarczy, czy lepiej dać coś wyższego?
Zastanawiam się również pod kątem moich rozważań, czy kora nie będzie się wysypywać i mieszać z kamieniami ze ścieżki. Wizualnie połączenie kamień z korą bardzo mi się podoba

Polon wystarczy bord, tak mam zrobiona ścieżkę do huśtawki.
ajka 12:59, 09 wrz 2024

Anda napisał(a)

Dobry pomysł. Ścieżka ma mieć 1m szerokosc, będzie kontynuacją ścieżki przy budynku i oczyszczalni