Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Magara 22:36, 04 wrz 2024

antracyt napisał(a)
Podglądam sobie po cichu i kibicuję
Powstaje projekt bardzo spójny z dotychczasowym charakterem ogrodu. Podoba mi się ta burza mózgów

Ja też dziś sobie podglądałam po cichu z telefonu ale teraz obejrzałam na większym monitorku
Bardzo fajny projekt Nic, tylko się brać do realizacji
ajka 13:02, 05 wrz 2024

Mój eM dość sceptycznie podszedł do tego pomysłu, w rzeczywistości projekt potrzebuje trochę przeróbki, wiem też że będzie trzeba będzie go podzielić na etapy, zaczęła bym od rabat przy trawiastej i basenie.

Ścieżki spod tarasu nie mogą wychodzić tak jak na planie, bo wyjście mam trochę przesunięte. No i te wyjście na prawą część, musiałoby iść raczej od trawnika, a nie od tarasu, nikt by tamtędy nie chodził

Tu widać gdzie jest wyjście na trawnik - tam gdzie płyty, tam jest główna ścieżka komunikacyjna

I ta ścieżka prowadząca do drzew owocowych musiałaby chyba iść od okregu.no i tu robi się trochę brzydki klin przy krawędzi tarasu

Mój eM wymyślił, że ta ścieżka mogłaby być taka pofalowana, w podobnym stylu jak ścieżki przy huśtawce.
ajka 13:04, 05 wrz 2024

Polon napisał(a)

Zrozumiałam to jako potrzebę ścieżki przez rabatę, bo przez trawnik to na mojego czuja taka ścieżka nie będzie używana.
Może jeszcze - głośno myślę- to kółko trochę mniejsze tak, żeby powstała rabata między trawnikiem a plażą i tą część przy ognisku też byłaby trochę szersza…

To byłaby raczej ścieżka ozdobna
ajka 14:33, 05 wrz 2024

Polon napisał(a)

No właśnie takie mniejsze kółko ja bym wybrała. A czy je ustawić stycznie do rabaty z huśtawką, czy do tarasu, to się już można pobawić. Może z rabatą oddzielającą taras od trawnika byłaby fajnie? Ania jakiś czas temu pisałaś, że chcesz jakąś przesłonę tarasu od trawy, więc może to kółko dać w odległości pozwalającej na delikatną przesłonę?
Tam gdzie ścieżka przy basenowej może być rabatą ze ścieżką, z niskimi roślinami tak jak w propozycji Andy. Wtedy ta ścieżka miałaby sens, bo prowadziłaby do basenowej przez środek czegoś, a nie obok trawnika.

Edit: rabata i ścieżka koło trawiastej, wg mnie idealna

Polon myślisz, ze to wielka różnica czy ścieżka idzie przez trawnik czy obok? Kształt zostaje ten sam, w sumie mi się nawet podobają takie ścieżki w trawniku, no i nie trzeba go wycinać, a u nas wyrywanie darni to koszmar.
ajka 15:41, 05 wrz 2024

Trawa pampasowa posadzona, było ciężko wykopać starą, ziemia sucha i twarda

ajka 15:50, 05 wrz 2024

Postanowiłam wykopać pluskwice i języczki, z miejsca przy jarzębinie, bo rosną tam chyba od 3 lat i coraz marniejsza są, wydawało mi się, że mają tam sporo cienia, ale chyba nie do końca jednak.

Posadzę tu dwa jaśminowce z tyłu, chyba Virginal i Aureus. Żółtego już kupiłam dzisiaj

Postanowiłam świecznice pluskwice posadzić przy oczyszczalni, wiem słabo widać, bo są ciemne

A tu posadzę języczki

Polon 15:58, 05 wrz 2024

Z czego właściwie miałaby być ścieżka?
Jeśli ma być ozdobna, a nie do komunikacji, to ja nie zrozumiałam
Najważniejsze, żeby Wam się podobało
ajka 16:17, 05 wrz 2024

Ja myślałam o czymś w tym stylu Polon

https://pl.pinterest.com/pin/40954677847345510/

Polon 16:52, 05 wrz 2024

Bardzo, bardzo ładnie.
Co mnie by niepokoiło - jak kosić trawę na styku z płytami i pomiędzy nimi. Ścieżka z płyt pomiędzy rabatami (nawet wąskimi) czy przez jej środek, eliminuje ten problem. To zielone pomiędzy płytami to często jest coś innego niż trawa, właśnie po to, żeby nie trzeba było kosić.
Ta ostatnia wersja propozycji, gdzie między ścieżką a trawnikiem są nasadzenia już tego problemu nie ma.
Idea trawnika w postaci dużego regularnego kształtu jest tym, co od początku proponowałam - nie planować rabat, tylko zaplanować trawnik w wielkości i kształcie, który Wam odpowiada, a rabaty do niego dopasować.
Ścieżka w tej proponowanej koncepcji jest też dość szeroka, więc po wyrysowaniu dokładnym okaże się, że ma ze 3m. I takie tam mam przemyślenia
Natomiast powtórzę jeszcze raz - inspiracja świetna
ajka 16:59, 05 wrz 2024

To prawda, wyrysowana ścieżka jest bardzo szeroka, też to zauważyłam, w realu raczej nie do zrobienia, bo wyjdzie autostrada.

A co do płyt w trawniku to już chyba kiedyś o to kogoś pytałam i słyszałam, że kosi się nie najgorzej. Ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby to potwierdzić? Help