Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 11:22, 06 wrz 2024

Anda napisał(a)

Ścieżka nie powinna przekraczać 2m szerokości. Rysując palcami na tablecie trudno o odpowiednie wielkości

Anda, żeby nie było, że się czepiamy, twoja koncepcja naprawdę super, nie mogłaś też wiedzieć jak wygląda u nas wyjście z tarasu, bo nie uwzględniłam tego na zdjęciach wcześniej, zdjęcia z drona nie są na tyle aktualne. Plan ogólny mam, teraz trzeba go dopasować do realiów.
Patrycja_KG_Lu 11:06, 07 wrz 2024

Kilka innych, ciekawych układów:
1. https://pin.it/7ItVb5BU8
2. https://pin.it/1Hm392dvf
3. https://pin.it/mL3QdbyjA
4. https://pin.it/2ziCH4Ygo
5. https://pin.it/PMFNQs3Ox
ajka 00:51, 09 wrz 2024

Dziękuję Patrycja_KG_Lu za te inspiracje, będę podglądać przy planowaniu ścieżek.

Postanowiliśmy zmniejszyć ilość trawnika, do takiej jak na zdjęciu (zielony owal), jest wystarczająca.
Zmieniliśmy też układ ścieżki przy trawach pod oknami, jesteśmy niemal pewni jej układu, sprawdziliśmy ją w realu i wydaje się dość wygodna, o ładnym kształcie i od tej części zaczniemy zmiany (w tym rabaty 3+4). Postaram się wam zrobić jakieś zdjęcie. Przy okazji rozluźnimy trochę nasadzenia, wiosną, jak przytniemy trawy. W rabacie nr 4 chciałabym posadzić jakieś niewysokie drzewo, na razie myślę nad brzozą pendula, albo jakimś bonsai. Podpowiedzi mile widziane.

Do opracowania są ścieżki od strony platana i warzywniaka i części zaznaczone na niebiesko, nie wiem czy zostawić tam trawnik, czy stworzyć rabaty. Tam gdzie czarne kwadraty są wyjścia z tarasu. Rabata nr 1 mogłaby przysłonić lekko taras jak chciałam. Rabata nr 2 może zmienić kształt w zależności od tego jak poprowadzę ścieżkę (mogę połączyć ją z tą prostą ścieżką, albo pociągnąć ją jakoś do platana. Tego jeszcznie wiem.

Przy ognisku pewnie dosadzę jakieś drzewa.

ajka 07:57, 09 wrz 2024

A może posadzę sobie przy tarasie kolejnego judaszowca? Mam już 3, może być 4 do kolekcji
Anda 08:09, 09 wrz 2024

Aniu, bardzo fajnie wygląda plan Tam gdzie niebieskie zrobiłabym rabaty. Takie małe skrawki trawnika nie wyglądają zbyt dobrze moim zdaniem.

Judaszowce rosną dość szeroko, masz tam tyle miejsca?

Na rabacie przy tarasie 1 ładnie wyglądałyby niskie nasadzenia z wyżej wystającymi tu i ówdzie trawami np. Stipa gigantea. Ewentualnie na tej rabacie wysokie drzewo w części bliżej trawnika.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 08:46, 09 wrz 2024

Anda myślałam o judaszowcu Avondale, w Polsce chyba nie osiąga gigantycznych rozmiarów? Ta rabata w rogu w najszerszym miejscu ma jakieś 3,2 metry. Starczyłoby? Nie wiem jak z wysokością tego drzewa?
Polon 10:35, 09 wrz 2024

Ania, od razu zaznaczam, że piszę to co mi się wydaje, a nie to co wiem, bo ekspertem nie jestem
Taki układ trawnika wydaje mi się być bardzo dobrym pomysłem.
Co do ścieżki 3/4 - pozwoliłam sobie skopiować Twoje zdjęcie i chyba ten obszar taras/słup-ścieżka-rabata będzie wymagał zastanowienia się jak połączyć rabatę z kamieniami na tarasie (oddzielenie) i materiału ścieżki (żwir? płyty? inne?)

Ścieżka koło warzywnika i tamtejsza ewentualna trawa - to chyba jest miejsce do przejechania kosiarką pomiędzy frontem a tyłem domu, więc pod tą funkcję to bym planowała.
Z małych fragmentów trawnika też bym zrezygnowała.
Wchodząc na linki od Patrycji (fajne inspiracje ), jeszcze mi się taki jak niżej plan pokazał, ale nie mogę go zalinkowac, więc skopiowałam (mam nadzieję, że to nie jest straszne przęstepstwo )
Widać tu fajnie przenikanie kształtów rabatą-trawnik (lewa część) i niewielkie oddzielenie na linii trawnik- basen

O drzewi w rabacie przy domu się nie wypowiadam, bo kompletnie się nie znam. U mnie rośnie wiśnia Kojou-no-mai na pniu i bardzo ją lubię i tylko tyle wiem na ten temat
ajka 10:46, 09 wrz 2024

Wrzucę wam zdjęcia planowanej rabaty i ścieżki

ajka 10:46, 09 wrz 2024

ajka 11:01, 09 wrz 2024

Polon napisał(a)
Ania, od razu zaznaczam, że piszę to co mi się wydaje, a nie to co wiem, bo ekspertem nie jestem
Taki układ trawnika wydaje mi się być bardzo dobrym pomysłem.
Co do ścieżki 3/4 - pozwoliłam sobie skopiować Twoje zdjęcie i chyba ten obszar taras/słup-ścieżka-rabata będzie wymagał zastanowienia się jak połączyć rabatę z kamieniami na tarasie (oddzielenie) i materiału ścieżki (żwir? płyty? inne?)

Najchętniej zrobiłabym korę, żwir w trawach doprowadza mnie do szału.