Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

kasia1 08:30, 29 maj 2021

Ale masz piękne poletko kosaćców !
edi75 09:29, 29 maj 2021

Martka napisał(a)
Kosaćce są naprawdę czaderskie, udają trawę a potem cyk i kwiat. Bardzo podoba mi się efekt już teraz.
Właśnie ti mnie w nich urzekło..
Juzia 11:02, 29 maj 2021

Czosnek taka odmiana. Niska

Wygooglaj sobie czosnek karatawski!
ajka 21:49, 29 maj 2021

Juzia napisał(a)
Czosnek taka odmiana. Niska

Wygooglaj sobie czosnek karatawski!

Dzięki Juzia, robiłam dziś porządki, chciałam go przesadzić i przecięłam cebulki, nawet mi go nie żal, wywaliłam Brzydki był.

mrokasia, Roocika, Martka, kasia1, edi75 kosaćce z dnia na dzień coraz bujniejsze.

My dziś staraliśmy się podziałać mimo deszczu, który co rusz przerywał nam pracę.

Mąż, dziś wyrównał rabatę przy tarasie, narobił się ze dwa dni, został tylko tył, za to najdłuższy. Muszę szybko przemyśleć co posadzić przy tarasie.

Jeśli chodzi o mnie to przesadziłam żółte żurawki spod rododendronów, bo ten kanarkowy kolor działał mi na nerwy i posadziłam pod brzozami. Wykopałam część najlichszych czerwonych żurawek z przedogródka, które od dwóch lat źle u mnie rosną i dosadziłam nowy gatunek: Red Forever, może te będą lepiej sobie radzić, niby tolerują słońce i półcień. Stare sztuki mikro połączyłam w jedną całość i posadziłam w miejsce czosnków teściowej, tam więcej cienia, może ruszą. Dosadziłam też w przedogródku różową szałwię, bo miałam braki. Liliowca przesadziłam na tworzoną rabatę przy domu, bo brunnera go zjadła. Rośnie jak szalona

Pod brzozami coraz trudniej już coś posadzić, mają takie długie i grube korzenie, że nic pomiędzy nie wchodzi

Zrobiłam też trochę porządków dzieląc sadzonki i uzupełniając dziury po zimie: hakonki i bodziszka, nie wszystko przetrwało niestety. Jutro może zrobię jakieś zdjęcia, bo dziś już wszystko w biegu...
kasia1 07:39, 30 maj 2021

Bardzo dużo zrobiłaś. U mnie tak okropnie zimno wczoraj było, że poszłam pielić tujki, ale po 10 minutach się poddałam. Mam dość tego zimna.
Kasya 07:52, 30 maj 2021

Krzewuszka na pniu bardzo mi się podoba
Roocika 13:59, 30 maj 2021

Ania dużo pracy zrobiliście, u nas też był wczoraj okropny ziąb, wyszliśmy na spacer ale się nie dało tak wiało zimnym wiatrem.
Miłej niedzieli
ajka 16:51, 30 maj 2021

Limonkowe żurawki koło bodziszkow i host. Przynajmniej one zostaną na zimę, bo reszta ginie.

Jak widać bodziszek Rozanne nie odrasta zbyt równo.

Hakonki przy kamieniach, z 3 zrobiłam 4. To czarne obrzeze pójdzie do wywalenia. Częściowo już się go pozbyłam.

Czerwone żurawki z przedogródka, może tu urosną jak trzeba.

ajka 17:06, 30 maj 2021

Brunnera, przez którą musiałam przesadzić liliowca.

Czosneczek

ajka 17:12, 30 maj 2021

Tak wyglądają nieszczęsne zylistki Nikko, dostałam za nie zwrot kasy, może jeszcze coś wypuszcza, choć w to nie wierzę, wylądowały tu tymczasowo.