Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 10:56, 31 maj 2021

Roocika napisał(a)
Ania
Rabata z rodkami świetna, no i lepiej bez żurawek.
Szkoda, że żylistki w takim stanie, sprawdzałaś czy mają zielone gałązki?

Ile lat rosną twoje brzozy? Zastanawiam się ile lat mogę czekać aż pod moimi coś posadzę? Może muszę się spieszyć?
Tą rabatę przy tarasie to widzisz cały rok z okna? Bo jeżeli tak to musi być coś co Cię zimą nie będzie wkurzać
Mnie by liliowce pod oknem wkurzały. Piwonie też mnie pod oknem denerwują ale w tym roku je przytnę jesienią jak je mróz zważy i przysypię korą
Za to bodziszki i kocimiętki mnie nie denerwują i krzewy

Roocika niby jak gałązkę złamałam, to coś zielonego było, więc dałam im szansę jeszcze.

Brzozy sadziłam w 2018, czyli 3 lata temu.

Tą rabatę widzę cały rok i chcę by jesienią, zimą też cieszyła oko. Kocimiętki trochę się boję, nie chcę kotów pod oknem, a bodziszek zamiera na zimę. Liliowce wiem już że nie są dobrym wyborem ze względu na żółknące liście. Piwoni nie znam, ale z tego co czytam u ciebie, też słaby wybór

Moim pierwszym wyborem są żurawki kwitnące np na czerwono: Tokyo, albo Lipstick, myślę, że ładnie będą komponować się z jakąś turzycą albo hakone.
ajka 10:57, 31 maj 2021

edi75 napisał(a)
Bardzo ładna ta żurawka o którą pytałam..muszę taka sobie sprawić

Polecam, u mnie kwitnie niezawodnie co roku, a listeczki też ma bardzo ładne.
Roocika 11:13, 31 maj 2021

Aniu, ja mam odmianową kocimiętkę i koty do niej nie wchodzą, bynajmniej nie zauważyłam a bodziszka mam korzeniastego, on nie zamiera całkowicie , jesienią mu liście czerwienieją i trochę przysycha ale dalej fajnie wygląd (no nie każdy lubi byliny zimą) Ale to tylko podałam przykłady tego, co ja znam i lubię/ nie lubię
ajka 13:26, 31 maj 2021

Roocika napisał(a)
Aniu, ja mam odmianową kocimiętkę i koty do niej nie wchodzą, bynajmniej nie zauważyłam a bodziszka mam korzeniastego, on nie zamiera całkowicie , jesienią mu liście czerwienieją i trochę przysycha ale dalej fajnie wygląd (no nie każdy lubi byliny zimą) Ale to tylko podałam przykłady tego, co ja znam i lubię/ nie lubię

Masz rację, zapomniałam o tym bodziszku korzeniastym, nawet myślałam czy go nie kupić ze względu na te czerwone jesienne listki, ale na niego mam plany jakby co w innym miejscu
Roocika 14:09, 31 maj 2021

ajka napisał(a)

Masz rację, zapomniałam o tym bodziszku korzeniastym, nawet myślałam czy go nie kupić ze względu na te czerwone jesienne listki, ale na niego mam plany jakby co w innym miejscu

Jego wielkim plusem jest zapach, pachnie cudnie
MiluniaB 14:20, 31 maj 2021

Bardzo ładne masz rododendrony i żurawki
Agatorek 21:36, 31 maj 2021

ajka napisał(a)

Swoich się już pozbyłaś prawda? Dobrze, że oddali kasę, bo tanie nie były. Wtopa byłaby zupełna.

Posadziłam je za budynkiem gospodarczym . Nic się z nimi nie dzieje, nie dają oznak życia, więc dobrze, że w końcu uznali tą reklamację.
ajka 21:48, 31 maj 2021

Dziś poczyniłam nowy zakup: gillenia trójlistna, dwie sadzonki

Doszły też do mnie begonie Big Red Bronze Leaf. Kupiłam podobne jak w zeszłym roku, bo podobały mi się w tych dniczkach, dorzucę im jeszcze komarzycę, tylko muszę kupić nową.

ajka 21:53, 31 maj 2021

Roocika napisał(a)

Jego wielkim plusem jest zapach, pachnie cudnie

Roocika dobrze wiedzieć

MiluniaB napisał(a)

Bardzo ładne masz rododendrony i żurawki

MiluniaB dziękuję.

Agatorek napisał(a)

Posadziłam je za budynkiem gospodarczym . Nic się z nimi nie dzieje, nie dają oznak życia, więc dobrze, że w końcu uznali tą reklamację.

Agatorek To poczekamy sobie razem na znaki życia
ajka 22:12, 01 cze 2021

Krzewuszka coraz ładniejsza

Rzut oka na piaskownicę