Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Izabela36 19:20, 26 sty 2018

Robinia szczepiona na wys 2 m, wiąza nie mam to tylko propozycja na tył rabaty, swierk to białobok, klon atropurpureum. Pinky winky mam juz ja tam w ilosci 5 szt, ale mam tez, w innym miejscu Vanilie fraise - mozna zamienić....chociaz tobie i tak ona nie lezy. No ale to frontowa rabata wiec moze cos co chociaz tam bedzie dobrze rosło i wygladało.
Izabela36 19:22, 26 sty 2018

makadamia napisał(a)
Opcja trzecia:
maksymalne zmniejszenie rabaty z jednoczesnym zwiększeniem trawy:

Likwidujemy ten pasek żwirowy przy kostce, za to poszerzamy pas trawy.
Kształt rabaty jest ok, tylko w tej opcji białobok nadal zostaje na brzegu, co jak wiesz - nie za bardzo mi pasuje.

Halo, koleżanki odwiedzające - może któraś by się wypowiedziała? Wiem, że tam jesteście!

Taki jest przyszły kształt tej rabaty.
Izabela36 19:25, 26 sty 2018

makadamia napisał(a)
Danusi propozycja daje więcej "oddechu", przez to, że rabata jest odsunięta od podjazdu. Ale, o ile dobrze czytam rysunek, zakłada całkowitą likwidację murka, zrobienie trawnika ze spadkiem i usunięcie białoboka. Głaz się mieści ledwo, ledwo.

Jeśli białoboka chcesz jednak zostawić, to wyjdzie wersja podobna do tego, co już omawiałyśmy:

Moim zdaniem - im szerszy trawnik, tym lepiej to wygląda, dlatego z tych dwóch, byłabym za wersją 1.

Trzecia wersja, zaproponowana przeze mnie, zakłada rabatę do samej kostki, i pozostawienie murku, choć w innym kształcie.

Przyznam się, że z tym murkiem mam niejaki problem. Nie przeszkadza mi różnica poziomów, nie przeszkadza mi murek w rabacie, natomiast zgrzyta mi trochę kamień przy kostce. Głównie ze względów funkcjonalnych (tam powinien być normalny stopień, na który można stanąć, a nie suchy murek z kamienia, który się chwieje pod stopą). Z tego punktu widzenia usunięcia murka ma sens. Problemem będzie za to ładne wyprofilowanie spadku, żeby wyszedł i ładnie i funkcjonalnie.
Obie (pierwsze dwie liczę jako jedną) wersje są pracochłonne; w mojej jest więcej elementów, które wydają się być Ci bliskie (murek, żwire, zawijaski bukszpanowe), w Danusi wersji funkcjonalnie to chyba lepiej wygląda.

Nie powiem Ci, którą wersję powinnaś wybrać. Dużo zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć (więcej "przestrzeni", czy więcej roślinności) i jakie będą nasadzenia w tej rabacie (Danusia się nie wypowiedziała, ale w jej wersji nie widzi mi się żaden żwir na rabacie).

Myślę, że powinnaś się przespacerować kilka razy wokół tej rabaty, pooglądać ją sobie z różnych kątów i spróbować ją sobie wyobrazić w różnych konfiguracjach. My tu na zdjęciach nie dostrzegamy "kontekstu miejsca". No i nie my będziemy się męczyły z realizacją decyzji
Izabela36 19:36, 26 sty 2018

Przed zmianą rabaty

Po zmianie rabaty
Izabela36 16:40, 27 sty 2018

Cisza jak makiem zasiał....
Byłam dzisiaj w ogrodzie, bo słoneczko miałam, wychodzą mi krokusy i irysy.
Toszko, czy masz dla mnie jakies pomysły?
Chodziłam, patrzyłam dzisiaj jak to bedzie wygladać. Jezeli chodzi o moja rabate frontową, jest tam białobok i z tyłu za nim jest rozłozysty jałowiec do wyciecia, bo mi tam nie pasuje. Ale zauważyłam, dzisiaj że ten jałowiec dotykał od doopki tego białoboka i w tym miejscu brakuje mu gałęzi, czyli jak wytne jałowca to białobok bedzie tam łysy. Czy uda mi sie wytworzyc u niego gałąź w tym miejscu?
Izabela36 16:46, 27 sty 2018

Robie sobie taka liste roślin na rózne wystawy słoneczne - opieram sie narazie na watku Anbu. Szczerze powiem,że czyta sie z ogromna frajda, widac tam zaangazowanie wielu osób, ciężką pracę Anbu i Żona. Toszko skąd ty tyle wiesz?
Jak sie projektuje ogród w moim wypadku, bo może źle sie do tego teraz zabieram? Może nalezy zrobic tak, że wrzucam rabate północna i jest burza mózgów. Potem rabate wschodnia itp.
Doradzcie, bo przeciez ja to już tak robiłam.... i jakos tak niemrawo idzie.
Ja to w gorącej wodzie jestem kapana...Nie lubie stac w miejscu
anbu 17:55, 27 sty 2018

Hej Iza
Podglądam po cichu
Dlaczego chcesz zlikwidować taki ładny murek? Fakt, moja opinia niezbyt miarodajna, bo ja mam sporo murków i bardzo je lubię

Pozdrawiam ciepło
Toszka 19:57, 27 sty 2018

Mnie jedynie w murku nie pasuje fakt, że to łupek piaskowca. Niezaimpregnowany bardzo szybko szarzeje i zielenieje. Przyznam się szczerze, że ja bym wykorzystała go inaczej - wkopała do połowy, pod kątem, bardziej pionowo. I wykorzystując jego (łupka) zdolności utrzymywania wilgoci zrobiłabym jakąś "instalację" z obsadzonymi paprociami, hostami, brunnerami, miodunkami etc.

Świerka mozna "załatać" poprzez cięcie i tym samym sprowokowanie sąsiednich gałązek do rozkrzewienia się.

No, właśnie - te potencjalne dziury i dobór koloru sąsiednich roślin do sinego iglaka zmusza mnie do główkowania. Nie wiem czy byś chciała rabatę kolorystycznie paczłorkową - niebieski, żółty, czerwony...Dobór sąsiedztwa trzeba dobrze przemyśleć, bo w kompozycji jest jeszcze kamień z wyraźnym wierzchołkiem. Myślę, że ta rabata nie powinna być przepakowana roślinami, kolorami i formami. Tu trzeba dobrze przemyśleć...i jeszcze nieszczęsny żwir.

Na razie ani żwir, ani trawnik mi tam nie pasi. Ja bym dała coś ew. poduchowatego i płożącego. Niech świerk będzie gwiazdorem, a rabata swoistą wizytówką na wejściu... tylko, ze jest jeden problem - moja wizja będzie tylko moją, a przecież to ma być twój ogród... I tu jest pies pogrzebany, bo jak na razie to nie mam bladego pojęcia co tobie się podoba. Może masz jakieś inspiracje bliskie twemu sercu?

Czy tam masz płot? Jaki?
Czy nie kusi cię żaden żywopłot od frontu?

I wyjaśnijmy - ta rabata może i jest w północnej części ogrodu, ale wystawę ma przyzwoicie słoneczną : od wschodu do zachodu słońca,
Izabela36 20:48, 27 sty 2018

Aniu, mam za zadanie od Toszki przestudiować dokładnie twój wątek
Jestem na 160 stronie, czytam od deski do deski( te zboczone teksty też )
Kochana jestes moja inspiracja w tworzeniu ogrodu. Od przygotowania gleby, do nasadzeń i ich planowania.
Murek...bo jakos nikomu nie lezy ten murek. Przyszłam z rabatami a co do czego to mam demolke zrobić
Rozwalenie murka to jedna z opcji. A ty jak to widzisz?
Izabela36 22:35, 27 sty 2018

Toszko, gdyby udało sie murek zostawić - byłoby mega fajnie, bo nie miałabym demolki, ale jezeli jest to nieodzownie konieczne bo trudno. Jednego jestem pewna nie dam rozwalić murka do końca - na rabacie chociaz w jakiejs części musi zostać.
A może go wogóle zostawic w całości i obsadzic czymś zwisającym np. tojeść rozesłana aurea, albo irga major.
O zywopłocie myślałam dawno, ale działka która z nami graniczy jest na sprzedaż - i tak myślałam, że jeżeli ktos sie pobuduje to napewno zrobi sobie zywopłot, wobec tego ja nie bede musiała tego robic Ale póki co nikt tam jeszcze nie zagościł.
Płot jest jeszcze byle jaki bo zwykła siatka, też z uwagi na podzielenie kosztów z przyszłymi sasiadami.
Czyli nie trzeba tylko cieniolubnych roslin...super!!!
Żwir jest to fakt, kora tez jest. Ale to mozna zmienić.
Toszko o wizje sie nie martw - mi sie wszystko twoje podoba.
Własnie co mi sie podoba...Podobaja mi sie kulkowiska, rosliny zimozielone jak rh, wysokie drzewa czymś podsadzone, lubie trawy, niskie żywopłoty,hortensje, teraz zakochałam sie w paprociach metalicznych, dopuściłam byliny do mózgu.
Świerk powinien byc gwiazdą, ale ta rabata musi miec jeszcze inne rosliny bo jest duza poprostu.