Ze względu na lokalizacje mam ogród podmiejski, ze wzgledu na wielkośc ogród mały bo 11 arów, ze względu na układ - ogród kombinowany. Lubie ogrody z ramami z cisów, szmaragdów - wogóle lubie ramy - mam u siebie rame południowa ze szmaragdów. Lubie układy mieszane czyli linie rabat faliste ale dopuszczam element koła czy elipsy.
Ogród służy nam generalnie do wszystkiego: grania w piłkę, ganiania za psem, jezdzenia rowerem, kapanią sie w basenie, grilowania, ogniskowania - mam takie cudowne przenoszone ognisko - chętnie znalazłabym mu miejsce na stałe w jakimś zakamarku, z którego widac fajny kawałek ogrodu, gdzie moge umiescic jakies laweczki aby ta kiełbaske upiec. Uwielbiam pieknie podswietlone rosliny - nota bene murek z piaskowca wieczorem jest podświetlony. Mam warzywniak i chce go mieśc , mam drzewka owocowe, mam patio na altanę - cos zadaszonego musi tam być bo ostre słonce jest na wystawie półudniowo zachodniej - ale ten element zapodam nieco póżniej bo to co jest - jest do przeróbki.Uwielbiam prace w ogrodzie, spedzam tam kazda wolną chwilę - ale dzieci też chca pobawić sie z mama, wiec rosliny raczej mało kłopotliwe. Stawiaam na iglaki, zimozielone, byliny, trawy, krzewy i drzewa liściaste. Lubie jak rabata zmienia sie porami roku.
Lubie elementy raczej poukładane niz rzucone w nieładzie - ale to wyjdzie w praniu jaka jest prawda. Bo to jest tak ,ze z każdego ogrodu cos bym wzieła do siebie

Lubie plamy roślin -chociaz do tej pory tego nie robiłam. Lubie kontrasty,i w formach roslin i w kolorach. Lubie jak na rabacie jest coś dominujacego a reszta jest dodatkiem. Mogę podsadzac cos jednorocznymi.
Napewno nie w moim klimacie sa ogrody wiejskie z łanami maków

Tak mi to pod styl nieformalny + leśny podchodzi.
O mateńko ciekawe czy Toszka mnie zrozumie....