Witam się z Wami wszystkimi

Toszka i co teraz powinnam zrobic w zwiazku z moim ph i wody i gleby?
Dla zasadolubów jest ok myslę, ale dla kwasolubów musze przygotować oddpowiednie warunki. Tylko bez tej rabaty frontowej nie rusze dalej. Chyba ze pozostawię ja narazie na etapie takim,że robie zywopłot z cisa bacciata , kupic jak najładniejsze.
Nalezy dodać dobroci w miejsce żywopłotu: kompost, maczka, dolomit, obornik, przekompostowana kora oraz liscie i 4 łyżki hemoglobiny. To mam zmieszać z ziemią, która tam jest. Dobrze mówie?
Wywalić z tej rabaty wszystko co mnie wnerwia: 2 jałowce płożące, migdałek, 2 trawy jakies nazwy nie znam. Przesadzić do przechowalni świerk burnsa, żurawki, imperate, hortensje, wiąz wredei, 2 bzy palibin. Zostaja świerk białobok,klon palmowy, 2 thuje smaragd 2,5 m każda na rogach rabaty oraz głaz. Ewentualnie kupić kulki i półkulki i na bierząco z Wami je ustawiać - bo podoba mi sie te kulkowisko tam. W tej chwili nie jestem w stanie ani dopasować jakiegos drzewa w rogu, ani wypełniacza. A nie chce sie zniechecić do dalszego planowania reszty ogrodu krążąc tylko po tej rabacie.
Skłaniam sie ku temu aby oba poziomy tej rabaty były wysypane tym samym materiałem, ale czy kora czy żwir to nie wiem, bo jedno i drugie musze dokupic.
Poziom wyższy tej rabaty frontowej - pozostawiam Wam odpowiedź na pytanie co posadzić miedzy sosnami? Wiem, ze robie tam zywopłot z bukszpanu, bo musze go tylko lekko przesadzić w nowy kształt. Z tyłu jest szpaler świerka pospolitego i trzeba posadzić cos tam bo rabat sie poszerzyła. Postaram sie przybliżyć ten temat na planie.