Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Gardenarium 17:57, 06 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
A ja goopia myślałam ze cisy to kwasoluby

Już dawno trąbię że nie od 7 lat

Instagram Ogrodowiska
Izabela36 20:59, 06 lut 2018

Danusiu dzięki za douczenie Popytam u mnie w szkółkach i zobacze co mi zaproponują. A odnosnie choin poradzisz mi cos?
MARIA 22:04, 06 lut 2018

Hej
Marny że mnie doradca ale propozycja 1 ma wg.mnie idealną linię rabaty
Izabela36 22:11, 06 lut 2018

MARIA - dzięki za głos. Wszystko biorę po uwagę. Jest 2:1 na propozycje nr 1.
Monia81 22:12, 06 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
Czyli rozumiem Monia, że ty jestes zwolenniczka 2.Jak sie da.

No ja bym za 2 była, ale niech inni się jeszcze wypowiedzą
Cis Hicksii czytałam, że dziewczyny polecają na żywopłoty, a drzew na pniu jest bardzo dużo do wyboru: wiśnie np. umbry, amonagawy, klony, platany i wiele jeszcze innych no zależy co byś chciała i co tobie się podoba i pasuje do Twojego ogrodu
Izabela36 08:38, 07 lut 2018

Ja zawsze zastanawiałam sie, czy mając u siebie las na działce wypada jeszcze sadzic drzewa? Albo zywopłoty. Zastanawiałam sie czy to nie bedzie obciachowe, jak nagle wśród wysokich pni sosen pojawi sie zywopłot, albo platan?
Rozmawiajac z Wami okazuje sie nawet jest to wskazane.
Odnosnie rabaty frontowej, to jezeli posadze żywopłot z cisa - który jest zasadolubem, to czy na tej rabacie:
- musze sadzic rosliny zasadolubne
- powinnam sadzić zasadolubne
- moge mieszac kwasuluby z zasadolubami, z uwzglednieniem odpowiednich dobroci?
Toszka 09:37, 07 lut 2018

Pytanie za 100 punktów - jakie masz ph gleby w ogrodzie? Bez tego pomiaru to wszystkie dywagacje będa czczym gadaniem Trzeba sprawdzić w róznych miejscach, a zwłaszcza tam, gdzie mają być "rasowe" kwasoluby.
Technicznie o wiele łatwiej jest podnieść ph (dolomitem) niż obnizyć i co najtrudniejsze - utrzymać kwaśny odczyn sprzyjający rozwojowi mikoryzy dla kwaśnolubnych.

Czy sensem jest sadzić drzewa i zywopłoty na terenie leśnym?
Odpowiedzią może być przewrotne pytanie - po co robić ogród, kiedy już rosnie las?
Izabela36 11:28, 07 lut 2018

Oj Toszka Toszka ty umiesz wprowadzic mnie w zakłopotanie
Oczywiscie, ze ph nie mierzyłam...bo ja goopia myslałam, że jak jest las to oczywista oczywistośc ze jest kwasno. A tu sie okazuje , ze zonk.
Jade zaraz po płyn heliga...i zmierze, to Wam powiem.
No z tym przewrotnym pytaniem to mnie rozbawiłas. Ale tez uswiadomiłas, że ide w dobrym kierunku. Bedą zywopłoty, będą drzewa na pniu, będa kulki i las...
Toszka a Tobie ktora wersja w duszy gra 1 czy 2?
MARIA 17:58, 07 lut 2018

skoro już zagłosowałam, to chciałabym uzasadnić swój wybór.
Na propozycji nr.1 nie ma tego pasa trawy- wg. mnie całość rabaty wygląda spójnie, poza tym nie trzeba tego kawałka kosić
Iza gdybyś ulokowała na zdjęciu planowany żywopłot z cisa , będzie to już lepiej wyglądało, i pomału można dodawać kolejne elementy.
Śledzę Twoje zmagania od samego początku i widziałam ,że dobrze kombinujesz z nasadzeniami ( mi się podoba )
Musisz tylko pamiętać ,żeby nie sadzić za gęsto ( wiem każdy chce aby efekt był już )bo rośliny NAPRAWDĘ rosną.
Izabela36 18:12, 07 lut 2018

MARIA, dziękuję ci bardzo za miłe słowa..juz myślałam, że nikt tu nie trafia
Oczywiście postaram się wrzucić plan z tym zywopłotem, faktycznie masz racje bedzie lepiej planowac.
Z rosliami to racja, rosną...ale zanim urosna to mozna jajko znieść Dlatego każdy chce jak najwieksze aby efekt był NOW.
W rogu tej rabaty patrzyłam,dociera pieknie słoneczko i tak mazy mi sie ambrowiec gumball.Miałam tez propozycje wiąza, ale on jest za piekny, żeby tylko jego parasol było widać.