Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Izabela36 13:59, 21 lut 2018

Marta też mam dylemat, bo tam nigdy sie nikt nie pobuduje, bo to las państwowy, więc o spojrzenia sąsiadów sie akurat nie martwie. Tylko na O. ciagle o tych ramach ogrodu - wiec wolałam zapytać czy jest sens.
makadamia 14:11, 21 lut 2018

Dla mnie jest.

Siatkę niestety widać i bałagan za nią też.
Nie jest potrzebny tutaj wysoki żywopłot, nawet taki do 1,5 metra wystarczy. I gdyby było miejsce na zrobienie nieformalnego żywopłotu, to liściasty by w zupełności wystarczył.
Ale tak jak jest teraz, to jest bardzo niekorzystny kontrast: tu rabatki i rodki, a tu - krzaczory, chwasty i chrust.

Choiny by były dobre tutaj na żywopłot, tylko wszystkiego razem robi się za dużo: tu cisy, tu świerki, tu szmaragdy, i jeszcze między to wszystko choiny? Że już nie wspomnę o bukszpanowych kulkach i żywopłocikach?
No z czegoś trzeba zrezygnować
Izabela36 14:50, 21 lut 2018

Asia przekonałaś mnie - zrobie tutaj żywopot.
A czemu sie nie da zrobić liściastego?mogłabym pociagnąć pecherznice albo derenie. Chyba że masz cos innego w zanadrzu. A jezeli byłby iglasty to zostane przy cisie - tylko czy pokrój waski czy normalny krzaczor? Bo podobają mi sie tez mieszane szpalery - srodek np. z liściastych a boki z cisa.
makadamia 15:03, 21 lut 2018

Liściasty -> zimą gubi liście -> musi mieć gęste gałęzie, żeby zasłonić bałagan -> musi być gruby -> zajmie dużo miejsca
Izabela36 17:51, 21 lut 2018

Dużo miejsca to ile metr?
Gruby czyli grab?
Wim, że liście zgubi a odkurzanie kamieni to nie jest moje ulubione zajecie, zwłaszcza tam gdzie jest dużo igliwia. Z tym juz wymiekam a co jeszcze liście maja dojść.
Izabela36 17:53, 21 lut 2018

Acha zapomniałam nadmienic , iz za siatka w lesie mamy posadzone śliwy wisniowe i korony sa juz ponad siatke. Jest tam ich 13 chyba.
I tak jakbym dała im cos zielonego - zywopłot z cisa- to by ładnie nad nim spogladały.
O tak !
Izabela36 18:32, 21 lut 2018

Posłuchajcie mam juz oferte ze szkółki w moim regionie,znam ich, sa swietni.
Proponują szereg cisów ale nie ma odmiany cis baccata ( jako samej) jest cis baccata fastigiata robusta, sumergold itp. Są też hicksi i hilli. Co mam wybrać na żywopłot na frontowa?
i kolejna rzecz z kulami buxus - czy brac różne wielkości czy takie same? Bo ja raczej porozrzucam na frontowej.
Izabela36 12:13, 23 lut 2018

Hmm. chyba wszyscy na Gardenie pojechali
makadamia 14:07, 23 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
Posłuchajcie mam juz oferte ze szkółki w moim regionie,znam ich, sa swietni.
Proponują szereg cisów ale nie ma odmiany cis baccata ( jako samej) jest cis baccata fastigiata robusta, sumergold itp. Są też hicksi i hilli. Co mam wybrać na żywopłot na frontowa?
i kolejna rzecz z kulami buxus - czy brac różne wielkości czy takie same? Bo ja raczej porozrzucam na frontowej.

Baccatę na żywopłoty poleca Toszka.
Wiele osób na forum polecało hicksii i ja też go mam od strony ulicy. Za wcześnie, żeby wydać o nim jakąś opinię.

Fastigiatę Robustę mam od strony rodziców - to są wąskie cisy w typie "ołówka". Wybrałam je, bo mam na tej rabacie ekstremalnie mało miejsca, ale zasadniczo one są dobre jako pojedyncze "wykrzykniki" na rabatę. Na żywopłot wychodzą za drogo, bo je trzeba bardzo gęsto sadzić.

Wielkość kulek zależy od tego, jak będą sadzone. Jeśli nowocześnie, w linie, kwadraty, to muszą być tej samej wielkości. Jeżeli mają być porozrzucane, to wtedy różnej wielkości.
U Ciebie zdecydowanie porozrzucane
Izabela36 19:49, 23 lut 2018

Asia jak zwykle konkretnie. Dzieki.
Słuchajcie czy jest gdzies lista kwasolubow? Taka wiecie drzewa +krzewy+byliny.