Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Makao 12:02, 20 paź 2024

Jak szerokie masz ścieżki w szklarni?

To poliwęglan 4mm czy 6mm?

Jak dużą masz szklarnię?
anpi 23:43, 20 paź 2024

Makao napisał(a)
Sporo kwiatów jeszcze masz w ogrodzie. Super kolorki. Rdest u mnie już dawno zakończył kwitnienie a u Ciebie jeszcze sporo energii ma.
Pięknie

Rdesty u mnie jeszcze w pełni kwitnienia. Dlatego zaczęłam je wszędzie dopychać

anpi 23:52, 20 paź 2024

Urszulla napisał(a)

Urzekły mnie te kadry.
Aniu, jaki to krzew na pierwszym planie, pośrodku pierwszego zdjęcia, już przebarwia się na żółto????
Właśnie wczoraj wysadziłam wszystko do ogrodu i wreszcie ciemierniki od Ciebie, czekały na wysadzenie choiny kanadyjskiej. A ciekawa jestem czy te cuchnący u mnie się sprawdzi, marzyłam o nim żeby zachwycał wiosną. Natomiast latem będzie miał cień, wiosną jak przytnę trawę dostanie światło i promienie słoneczne.

Ula, to lilak tak się przebarwia ( taki z tych drobnokwiatowych, odmiany nie pamiętam,ale gdzieś chyba zapisałam)

Mam nadzieję, że ciemierniki się sprawdzą. Choć u mnie temu cuchnącemu czasem kwiat przymarza.
anpi 00:16, 21 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ania koloru moc jeszcze w ogrodzie i trawy puszyste, u nas prawie co dzień jak zmokłe kury bo deszcze coś nie odpuszczały

U nas tyle nie padało. Ale tak akurat!

anpi 00:19, 21 paź 2024

anpi 01:08, 21 paź 2024

Gosialuk napisał(a)
Ania czytałam o kolejnej wyprawie. Fajne spotkania masz. Pamiętaj w przyszłym roku o mnie - to spotkamy się w Nałęczowie.
Ostróżkę hiacyntową kupiłam dopiero w tym tygodniu, bo jakoś nie mogłam jej nigdzie dostać. Jak myślisz jest jeszcze sens siać ją teraz?

Na te Dni otwartych ogrodów do Nałęczowa się umawiamy? Czy dawać też znać jak będziemy jechać tak po prostu do szkółki?
Gosiu, ja nie siałam tych ostróżek hiacyntowych. Ale może to były te co kupowałam myśląc,że są wieloletnie, a one ginęły po zimie!? Teraz czytam tu ,że one są jednoroczne i wysiewa się je w kwietniu i kwitną tego samego roku?
Ale oczywiście mam ostróżkę wieloletnią, taką starej odmiany, kupioną na ryneczku i ta kwitnie co roku. I są też nasiona i sieje się jak byliny, ale chyba już za późno na wysiew, bo sadzonki powinno się wysadzić przed mrozami do gruntu, by zakwitły w przyszłym roku.
To ta:

Mam też ostróżeczki( też jednoroczne), ale te myślę, że można jeszcze wysiać prosto do gruntu , powinny jeszcze wzejść siewki spokojnie zimują w gruncie, moje się same wysiały już dawno i sobie rosną w gruncie do przyszłego roku( a jak nie to wysiać wczesną wiosną też powinno być dobrze).
To ostróżeczki, mają delikatniejsze kwiaty i inne "koperkowe" liście.

anpi 01:10, 21 paź 2024

Gosialuk napisał(a)
Ania ślicznie, jesień zawitała. Podziwiam za ogarnianie warzywnika i tunelu. U mnie okna jeszcze czekają na umycie.

Tunel umyty, ale okna w domu nie wszystkie i na tarasie też przydałoby się umyć
anpi 01:16, 21 paź 2024

Makao napisał(a)
Jak szerokie masz ścieżki w szklarni?

To poliwęglan 4mm czy 6mm?

Jak dużą masz szklarnię?

Aniu, tunel jest 3mx4m, poliwęglam 4mm.
Ścieżki po 30cm. Rabaty boczne po 65 cm, środkowa 100 kilka cm.
Monia81 07:26, 21 paź 2024

anpi napisał(a)

No i ten widoczek zabieram ze sobą cudowne połączenie i tak sielsko
Ania jak w przyszłym sezonie będzie się wybierać do Nałęczowa to piszcie bo może uda się jakoś nam podjechać chciałabym tą szkółkę zobaczyć
Gosialuk 09:54, 21 paź 2024

Ania dawaj znać jak będziecie się wybierać nawet ot tak. Może akurat będę u mamy (koło Sandomierza) a stamtąd to już nie tak daleko.
A co do ostróżeczek, to w takim razie piszę się na nasionka od ciebie.