Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Adela 16:51, 26 lip 2018

Basiu ślicznie ukwiecony jest Twój ogród. Jak u mnie clematisy zaaklimatyzują się, to powiększę kolekcję, dzięki Tobie wiele jest takich, które bym chciała mieć, łącznie z bylinowymi.

Widzę, że Grażynka też ma ochotę na wprowadzenie krzewów (hortek) do swojego ogrodu
anabuko1 12:18, 27 lip 2018

Dużo masz tych powojnikowI piękne
Ja też mam do nich słabość.
Ogród pięknie się z tymi slicznymi hortkami prezentuje.
Hosty ladniutkie. Zostaną A donicach na zimę ?

Pozdrowki zostawiam
basia3012 16:46, 27 lip 2018

Wiesz Aniu, pewnie hosty wyjmę z tych drewnianych donic ( one są posadzone w zwykłych czarnych donicach po sadzonkach krzewów i tak są włożone do drewnianych donic) i postawię w kącie ogrodu za krzewami, nakryję flizeliną. Zobaczymy czy przezimują. Podobają mi się hosty w donicach zamiast np pelargonii lub surfinii bo nie śmiecą, nie muszę usuwać przekwitłych kwiatów no i pachną!
Dziękuję za odwiedziny. Obejrzałam Twoją wizytówkę Aniu. Przepiękne róże, lilie, powojniki, hortensje i byliny. Jak nazywa się ta trawa na ostatnim zdjęciu? Jest piękna.
Pozdrawiam serdecznie.
Dorota123 21:02, 27 lip 2018

Piękne lilie Ci zakwitły i jak ładnie komponują się z hortkami.
m_gocha 23:18, 27 lip 2018

Basiu powojniki masz piękne
Zauroczyła mnie ta hortka piłkowana. Cudna jest! Znasz może jaka jest jej nazwa?
Ja w tym roku kupiłam h. piłkowaną Blue Bird - niestety nie wybarwiła się na niebiesko pomimo, że podlewałam niebieską hortensją. Ciekawa jestem jak u Ciebie zimuje. Czy co roku kwitnie tak pięknie jak teraz?

Mi też coraz bardziej podobają się hosty w donicach Może to faktycznie dobry pomysł aby zastapić nimi jednoroczne kwitnące

Pozdrawiam
basia3012 17:54, 28 lip 2018

Gosiu, dziękuję za odwiedziny. Ta hortensja piłkowana to chyba właśnie Bluebird. Ona kwitnie różnie, nie co roku. W tym roku zgodnie z podpowiedzią Bogdzi podlałam je( mam dwie takie same) Florovitem. I muszę powiedzieć, że w tym roku są wyjątkowo ładne. Może to dlatego? Ale z tego co widziałam w internecie to one nie są całe niebieskie tylko trochę środki mają niebieskie.

Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 17:55, 28 lip 2018

Dzięki Dorotko za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie.
Adela 22:33, 28 lip 2018

Basiu, czy masz powojniki bylinowe? Jakie masz o nich zdanie?
basia3012 00:57, 29 lip 2018

Elu, mam powojniki bylinowe: Arabella- mam drugi rok, baaardzo długo i obficie kwitnie, wije się po irgach a trzeci leży na murku ogrodzenia, Sizaja Ptica - mam pierwszy rok, na razie kwitnie b.długo ( już drugi miesiąc) i tez obficie, ma ciekawe kwiaty, jego przypięłam zipkami do kratki więc się niby " wspina". Mam też Alionuszkę ale ona ma niezbyt dobre miejsce i słabo mi rośnie.
Ogólnie powojniki bylinowe nie czepiają się podpór więc jeśli ma piąć się to nie za bardzo się nadaje ale jeśli ma " leżeć" na innej roślinie to jak najbardziej polecam. Wiosną obcina się wszystkie pędy na wysokość około 5-10 cm i rosną sobie bujnie. Na razie nie chorowały mi na uwiąd ale mam je niedawno. Robiłam im zdjęcia więc można pooglądać.
Pięknie Ci Elu kwitną hortensje. Czy dobrze zrozumiałam, że pokazywałaś swój sposób cięcia?
Pozdrawiam serdecznie.
gogo 13:15, 29 lip 2018

Witaj Basiu, przeoczyłam powojniki Sizaja Ptica i Alionuszka, a są bardzo ładne: Moje hosty w doniczkach trzymałam w budynku, więc myślę, że pod włókniną dadzą radę przezimować.