Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

13:10, 30 sie 2018
popcorn napisał(a)
Na górze

Bosz. Kawał działki sobie kupiłam

noooo

na jedną osobniczke to duże wyzwanie samo koszenie kosiarka ci sporo zycia zajmnie jakos to musisz snsownie poplanowac zeby cie nie przytłoczyło

PS. orzechy bym wycieła ...ale to ja ) ...bo wiem ile takich orzechów zjadłam za ostatnia 10-latkę najlepsze sa takie świeże z drzewa jak ta sórka gorzkawa jeszcze ładnie odchodzi ...ale kto ma dzisiaj czas tyle siedziec i to dłubac?
popcorn 13:36, 30 sie 2018

No właśnie siedze i dłubię, ale jakie paluchy będę miała!!! brrr haha

Nie wycinam orzechów, na razie. Myślę że w ogóle. Nie będą tam przeszkadzać. cień nad piwniczką będzie. Liście duże, sprzątnę je szybko. Pod spodem wiele nie urośnie, ale to i może dobrze Zobaczymy. może jeden wytnę, ale na razie nawet nie wiem jak blisko jest ten z boku od granicy mojej działki. Bodobno jeszcze u mnie rośnie, haha

masakra, chcę geodetę i słupki, ale ten mnie olewa! wrr.

Dokładnie, grunt to dobre rozplanowanie. Już mi się wczoraj koncepcja zmieniła. A co będzie później, zobaczymy! haha

Dzisiaj mam spotkanie z panią architekt (w Zatorze, haha), podpisuję jej wszystkie wnioski i zgody, sprawdzam czy adaptację dobrze zrobiła i lecimy z pozwoleniem na budowę jupi!

13:53, 30 sie 2018
popcorn napisał(a)
No właśnie siedze i dłubię, ale jakie paluchy będę miała!!! brrr haha

Nie wycinam orzechów, na razie. Myślę że w ogóle. Nie będą tam przeszkadzać. cień nad piwniczką będzie. Liście duże, sprzątnę je szybko. Pod spodem wiele nie urośnie, ale to i może dobrze Zobaczymy. może jeden wytnę, ale na razie nawet nie wiem jak blisko jest ten z boku od granicy mojej działki. Bodobno jeszcze u mnie rośnie, haha

masakra, chcę geodetę i słupki, ale ten mnie olewa! wrr.

Dokładnie, grunt to dobre rozplanowanie. Już mi się wczoraj koncepcja zmieniła. A co będzie później, zobaczymy! haha

Dzisiaj mam spotkanie z panią architekt (w Zatorze, haha), podpisuję jej wszystkie wnioski i zgody, sprawdzam czy adaptację dobrze zrobiła i lecimy z pozwoleniem na budowę jupi!

no to się widzimy super
popcorn 14:04, 30 sie 2018

TeresaSz 19:23, 30 sie 2018

Karolina, już kiedyś się witałam ale było ta dawno, więc jeszcze raz Śledzę Twój wątek na Ogrodowisku ale też w M... , zresztą stary dom też śledziłam (w tym samym czasie się budowaliśmy). Trzymam teraz też kciuki i to bardzo mocno Mam pytanie trochę z innej beczki. Dużo podróżujesz i potrzebuję rady od takiej własnie osoby. Czy wyjeżdżając do Azji miałaś Ty i Córka jakieś szczególne szczepienia? My lecimy co prawda do Kenii ale ponoć zagrożenia są podobne. I czy stosowałaś jakieś specjalne preparaty na malarię?
popcorn 08:19, 31 sie 2018

Tereso, witaj, pozdrawiam

Nie byłam w Kenii. Nie robiłam żadnych dodatkowych szczepień córce. Ja mam wprawdzie żółtą febrę i żółtaczkę wszzcepienną. Ale nic p/malarii nie brałyśmy. Te leki są tak potwornie obciążające (np Malarone), że bałabym się. Zresztą w rejonach w których ją brałam upewniałam się że malarii nie ma. Jeśli ja przemykałam przez takie miałam porządny środek p/komarom. I tak mnie czasem coś ugryzło. Na szczęście nic się nie stało.

Udanej wyprawy!
TeresaSz 09:51, 31 sie 2018

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak też myślałam jeśli chodzi o leki p/malarii. Myślę, że mugga deet powinna dać radę. Jeśli chodzi o szczepienia to moje dzieciaki na widok igły uciekają gdzie pieprz rośnie. I tu mam duży problem, będziemy co prawda w hotelu, gdzie jak twierdzą wszyscy po powrocie nie ma komarów, poza tym będziemy w porze suchej ale chcemy się wybrać na safari i tu może być trochę gorzej. Poczytam jeszcze, choć każdy twierdzi co innego
popcorn 10:25, 31 sie 2018

Nie wiem. Ale chyba nie ma co się dać zwariować. W hotelu używaj klimatyzacji, komary jej nie lubią, lubią ciepełko. Na Sri Lance zauważyłam że jak miałam ją włączoną to nikogo nic nie gryzło.

I smaruj dzieciaki i będzie ok. Safari koniecznie! Plaża jak plaża, hotel jak hotel, ale to w końcu Kenia! Też bym sobie nie była w stanie safari i zwiedzania odmówić

Kup tam na miejscu środek na komary prócz tego, używaj obu. Będzie dobrze!
TeresaSz 10:38, 31 sie 2018

Jasne. Jak się wszyscy wysmarujemy to nie tylko komary się nie będą chciały do nas zbliżyć Myślę, że masz rację, nie można się dać zwariować inaczej byśmy tylko siedzieli w domu, a i tak pewnie cegła by nam na głowę spadła. A swoją drogą, szukasz tanich lotów poprzez kayak czy inne wyszukiwarki?
sylwia_slomc... 10:39, 31 sie 2018

Dziewczyny nie byłam w Afryce, ale mam znajomych i dużo znajomych, którzy jeżdżą dwa razy w roku w różne jej rejony.....no może w bardziej dzikie rejony bo na wioski. I wszyscy jak jeden, którzy pojechali pomimo świetnych zabezpieczeń wrócili z malarią Jeśli nie za pierwszym razem to przy kolejnym wyjeździe. Zawsze jak z misjonarzami rozmawiamy to każą się szczepić....nie lekceważyłabym tego, choć może w mieście ( bo tak wnioskuję z wpisu)o opiekę medyczną i szybką pomoc łatwiej niż na wsiach to jednak nie wiem czy warto ryzykować? Malaria już na całe życie zostajeCzasem wystarczy jeden malaryczny komar i przy postaci mózgowej ryzyko wielkie( niestety taka postać tej choroby też jest. U nas boimy się kleszczy, a tam malarie o wiele łatwiej złapać niż kleszcza u nas. Do przemyślenia co by potem tych wakacji nie żałować