Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

10:54, 31 sie 2018
TeresaSz napisał(a)
Karolina, już kiedyś się witałam ale było ta dawno, więc jeszcze raz Śledzę Twój wątek na Ogrodowisku ale też w M... , zresztą stary dom też śledziłam (w tym samym czasie się budowaliśmy). Trzymam teraz też kciuki i to bardzo mocno Mam pytanie trochę z innej beczki. Dużo podróżujesz i potrzebuję rady od takiej własnie osoby. Czy wyjeżdżając do Azji miałaś Ty i Córka jakieś szczególne szczepienia? My lecimy co prawda do Kenii ale ponoć zagrożenia są podobne. I czy stosowałaś jakieś specjalne preparaty na malarię?

ja sie na Afryce nie znam ...niegdy nie byłam ...jakos nie planuje na razie ...choc kolezanka mnie namawia 3 rok

i zapytałam ją ....ona była w Kenii w kwietniu w tym roku ...generalnie co rok pewnie 4 albo 5 z rzedu lata do Afryki ...dzikiej Afryki mało kiedy sypia w hotelach ...raczej w namiotach i na tzw jedniodniowych obozowiskach ....bo po Afryce przemieszczaja sie jeepemami i rozbijaj obozowiska prawie co dzień.

i ona mi napisała ze nie ma szczepionki na malarie ...sa tylko leki które mozna wcześcniej wziąc ale nie gwarantuja 100% ochrony i nie zawsze sa skuteczne.
ona zawsze bierze ze sobą test na malarie i lekarstwa na malarie....no i oczywiście psikacz ...nasza muga strong pewnie da radę

TeresaSz 11:40, 31 sie 2018

Właśnie wiem, że na malarię nie ma szczepionki. Tak jak piszesz są tylko leki, które nie zawsze są skuteczne, są bardzo drogie, a co najważniejsze mają okropne efekty uboczne, wiem że niektórzy nawet musieli je odstawić żeby normalnie funkcjonować. A czy możesz się dopytać swojej koleżanki o szczepienia, gdyż ten temat nurtuje mnie najbardziej, szczególnie że jadę z dzieciakami. My będziemy spali tylko w hotelach, a Afryka dzika tylko na Safari ale też z noclegiem w ichniejszym hotelu.
popcorn 12:41, 31 sie 2018

Teresa - Skyscanner. Ale głównie kupuję dzięki informacjom o promocjach z fly4free.pl

Sylwia - trzeba wszystko przemyśleć... a pecha można mieć całe życie...

Justynko - ja chce do Kenii i na Zanzibar A póki co niedługo Wyspy Zielonego Przylądka. Ale tam na szczęście malarii nie ma.

Szczepień na malarię nie ma... są leki, Malarone i coś podobnego, podobno efekty uboczne gorsze niż przy złapaniu malarii... heh
12:46, 31 sie 2018
popcorn napisał(a)
Teresa - Skyscanner. Ale głównie kupuję dzięki informacjom o promocjach z fly4free.pl

Sylwia - trzeba wszystko przemyśleć... a pecha można mieć całe życie...

Justynko - ja chce do Kenii i na Zanzibar A póki co niedługo Wyspy Zielonego Przylądka. Ale tam na szczęście malarii nie ma.

Szczepień na malarię nie ma... są leki, Malarone i coś podobnego, podobno efekty uboczne gorsze niż przy złapaniu malarii... heh

Karola rozmawiałam z nia tydzien temu prawie wróciła z kolejnej wyprawy ...leci po kolei cała dziką Afrykę

wyprawa 3 tygodniowa to koszt 20-30tys złotych ...a sama wycieczka tylko do samego rezerwatu goryli to koszt 650 dolarów....no i jszcze trzeba miec odpowiednia odziez techniczna co ułatwia tam funkcjonowanie ...i zazwyczaj jest ona kosztowna i wystarcza na jeden wyjazd... wiesz musisz minimalizowac ilość rzeczy ..bo je na plecach przez cały wyjazd targasz

tak wiec zbieraj kaske i sruuuu
12:52, 31 sie 2018
TeresaSz napisał(a)
Właśnie wiem, że na malarię nie ma szczepionki. Tak jak piszesz są tylko leki, które nie zawsze są skuteczne, są bardzo drogie, a co najważniejsze mają okropne efekty uboczne, wiem że niektórzy nawet musieli je odstawić żeby normalnie funkcjonować. A czy możesz się dopytać swojej koleżanki o szczepienia, gdyż ten temat nurtuje mnie najbardziej, szczególnie że jadę z dzieciakami. My będziemy spali tylko w hotelach, a Afryka dzika tylko na Safari ale też z noclegiem w ichniejszym hotelu.

przez instagram mozesz z nia porozmawiac ...tak bedzie lepiej

https://www.instagram.com/karina4pmichelle/

profil ma owarty mozesz poprostu ja zapytać ......po polsku...choc ten profil jest angielsko - włoski.... ale musisz wiedziec ze ona mieszka we Włoszech wiec mozliwe jest ze produktów czy ich nazw polskich moze nie znac

sylwia_slomc... 12:58, 31 sie 2018

Efekty uboczne Karola są możliwe po każdym leku, a po antybiotykach takie, że gdyby to czytać to lepiej się nie leczyć. Włącznie z koszmarami sennymi i myślami samobójczymi( co mnie zdziwiło)nawet do pół roku od zastosowania niektórych. To jest zawsze loteria i wybieranie w naszym przekonaniu mniejszego zła Każdy za siebie decyduje bo w razie czego sami ponosimy odpowiedzialność za własne decyzje. Podzieliłam się wiedzą zdobytą od osób, które z tematem spotykają się na co dzień i doświadczyły na sobie, a decyzję i tak podejmie TeresaUważam, że jeżeli można się zabezpieczyć przed zachorowaniem to powinno się to zrobić.
I leki trzeba mieć przy sobie bo z opieką medyczną w Afryce jest bardzo różnie, w zależności od miejsca w jakim się znajdziemy. Raczej kiepskie( i to tak, że Europejczykowi trudno to sobie wyobrazić)Lepiej być przygotowanym na wszystkie ewentualności Ja z tych co dmuchają na zimne

Tereniu rób zdjęcia ichniejszej roślinności
popcorn 13:23, 31 sie 2018

Justynko, za tę kasę to ja mam kilka razy Azję Nigdy w życiu nie zamierzam płacić takich pieniędzy

Sylwia
, no pewnie! dla każdego coś miłego, zwsze to powtarzam. I każdy robi jak uważa. Dzięki Bogu
13:38, 31 sie 2018
popcorn napisał(a)
Justynko, za tę kasę to ja mam kilka razy Azję Nigdy w życiu nie zamierzam płacić takich pieniędzy

Sylwia
, no pewnie! dla każdego coś miłego, zwsze to powtarzam. I każdy robi jak uważa. Dzięki Bogu

Karola ....wczoraj o kasie rozmawiałyśmy ....kazdy ma jakiegoś świra i wydaje kasę na co uwaza ty masz teraz inne priorytety zrealizujesz ...zaczniesz szukac nowych celi

ja nawet jabkym tyle kaski miała na kupce do wydania natychmiast ...to Afryka dzika mnie nie kusi ....jeszcze bo to sie tez może za kilka lat zmienić

popcorn 13:56, 31 sie 2018

a te pieniądze najpierw pojechałabym do:
1/NZ
2/Australii
3/Kanady
4/USA

i dopiero może wtedy Afryka. Wczesniej może Kenia czy Zanzibar jak pisałam, jak bedzie bilet poniżej 2 tys w obie strony i w moich terminach, haha

no pewnie! Każdy ma inne priorytety, ale nie wiem ile musiałabym zarabiać żeby takie pieniądze za wycieczkę zapłacić...
14:48, 31 sie 2018
popcorn napisał(a)
a te pieniądze najpierw pojechałabym do:
1/NZ
2/Australii
3/Kanady
4/USA

i dopiero może wtedy Afryka. Wczesniej może Kenia czy Zanzibar jak pisałam, jak bedzie bilet poniżej 2 tys w obie strony i w moich terminach, haha

no pewnie! Każdy ma inne priorytety, ale nie wiem ile musiałabym zarabiać żeby takie pieniądze za wycieczkę zapłacić...

to i tak krótka lista

do Stanow na 6 mcy by trzeba jechać zeby je całe choc po łebkach zobaczyc ....taka wycieczka mi sie marzy ile na to potrzeba nawet nie mysle ...ale kiedys ten scenariusz zrealizuje)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies