Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

popcorn 21:37, 03 wrz 2018

Fajnie że piszecie Baby

Moje 10 m wydaje mi się wystarczające. Więcej nie chcę, szkoda prywatności za domem. Buziole!
Krys 21:37, 03 wrz 2018

popcorn napisał(a)
Ok. To moje 10 metrów powinno wystarczyć Rysowałam to sobie tutaj na podwórku i wymyśliłam że będzie ok

Czytam wszystko ale nie doradzam to Twój dom,garaż w domu ma swoje plusy i minusy,wiata tak samo,rozumię cięcie kosztów, ale nie cofaj wiecej domu 10m to sporo chyba,że chcesz mieć duży przedogródek,co do słupa możesz zażądać opłaty za bezumowne korzystanie z gruntu,chyba że jest to już wpisane w KW .
jankosia 22:19, 03 wrz 2018

Krysia dobrze prawi
popcorn 07:23, 04 wrz 2018

Krysiu, 10 metrów jest wymogiem warunków zabudowy. Mogę się odcunąć jeszcze bardziejk, ale nie mniej, to ich wymóg minimalny. Nie chcę dużego przedogródka.
Dzięki za info w sprawie słupa, w KW nic na ten temat nie ma oczywiście.

miłego dnia, buziaki!
nicol21 21:59, 04 wrz 2018

Fajna ta działka. i dobrze że tyle jej. Myślę że 10m od drogi to dobra odległość. spoko na tyle że wjedziesz i Ty i jakiś gość, a zimy krótkie są więc może bez odśnieżania się obędzie .

Panowie z kosiarką niech będą chwaleni . a on może pług miał? wiesz, mógły przejechać ci paskim tam gdzie chcesz maliny i byś miała przekopane, że hoho .
ja bym tak chciała u siebie! tylko pana z pługiem znaleźć nie mogę....
a już bym sadziła!

Rośliny na rozsady będą .
nono, 3 roboty! podziwiam, ale rozumiem motywację.
Niech tylko architekt nie leci w kulki - ale zwykle ci związani z budowlanką tak mają. Obiecują a potem jak już zaczniesz, zapłacisz to okazuje się że z wywiązaniem się z terminami ciężej... Powodzenia.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 07:55, 05 wrz 2018

No dobra. Geodeta obiecał robotę na koniec sierpnia, a teraz mam tyle:

Witam po przerwie,
miałem kilka dni wolnego,
w tym tygodniu kończymy trochę większą budowę i od 10 wracamy do drobnicy.
Mapę muszę jeszcze sprawdzić w terenie między 10 a 13,
14 skompletowanie operatu,
18 złożenie do starostwa,
tam kontrola do 3 tygodni,
pieczątki do pozwolenia na budowę będą koło 10 października.
W międzyczasie zawiadomienia o ustaleniu granic z terminem terenowym na koniec października,
czyli wykonawców umawiać od 20 października.

generalnie zabić. Więc z fundamentów w tym roku nici... już nawet nie ścigam projektantki, jak zrobi to zrobi... heh

Ewelina, fajnie że zaglądasz

też się cieszę z działki i możliwości jakie daje Tak, to rolnik, ma i pług i bronę i zamierzam ten fakt wykorzystać, ale na wiosnę. Najpierw go poproszę o spryskanie tego chwastowiska roundupem chyba, bo nie ogarnę się z podagrycznikiem. Wszystko jest dokumentnie przerośnięte tym chwastem.
I to chyba jakoś teraz trzebaby zrobić? Hmmm

Jutro montaż piwniczki jupi!
tulucy 08:39, 05 wrz 2018

Karola roundup podagrycznika nie zwalczy, sprawdziłam... Nawet nie oprysk, tylko smarowanie pędzlem po łodygach urwanych, żeby do nerwów bezpośrednio szło... Nic z tego, owszem przywiędnie, ale nowe liście idą... jedyna metoda u mnie to kolanie i wyciąganie ręczne korzonków... Normalnie jak Kopciuszek z ziarnami. Teraz też mnie to czeka na już ostatnim kawałku.
09:10, 05 wrz 2018
tulucy napisał(a)
Karola roundup podagrycznika nie zwalczy, sprawdziłam... Nawet nie oprysk, tylko smarowanie pędzlem po łodygach urwanych, żeby do nerwów bezpośrednio szło... Nic z tego, owszem przywiędnie, ale nowe liście idą... jedyna metoda u mnie to kolanie i wyciąganie ręczne korzonków... Normalnie jak Kopciuszek z ziarnami. Teraz też mnie to czeka na już ostatnim kawałku.

ciekawie to brzmi 20 arów na kolanach metr po metrze wyciaganie ręczne no dobra na początek 10

ale ciekawa jestem jakie sa inne metody ekologicznego pozbycia sie tego tałatajstwa ...mi wrosło w żywopłot z trzmieliny ....nawet wydłubanie ręczne korzonków nie wchodzi w grę ...no chyba ze wykopie ten żywopłot ...to moze wtedy rozsupłam i oddziele te korzenie od siebie.

Może ktoś napisze jakieś sprawdzone ekologiczne sposoby na pozbycie sie podagrycznika ...na 20 arach ...a nie na 20m2

09:14, 05 wrz 2018
Karola wykonawcy zacznij szukac już ...bedziesz miała temat z głowy bo on i tak zacznie wtedy kiedy mu pasuje ...podobnie działa geodeta i projektant ...wszyscy robią chętnie ...ale w terminach kiedy im pasują

Dla ciebie jest o tyle dobrze że juz sie oswoiłas z mysla ....fundamenty na wiosnę ....a jak bedziesz miec wykonawcę ...to może czasem cie spotkac niespodzianka
AnnaCh 09:15, 05 wrz 2018

Tylko tyle mogę dodać, że potwierdzam słowa Łucji. U mojej teściowej rośnie podagrycznika całe hektary. Dlatego od niej nie biorę kompostu, coby sobie nie przynieść. Jak jeszcze tam mieszkałam i nie byłam na forum, to teściowa chcąc się go pozbyć wypryskała roundupem. Nic nie pomogło, trochę zwiędły i rosły w najlepsze dalej. Nie wiem jak się go pozbyć.