Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródek u livii

Ogródek u livii

Rojodziejowa 19:58, 27 sie 2022

Potwierdzam. U mnie przy thujach też ledwo rosną hortki. Jedną, która jest najbliżej na pewno będę przesadzać.
Liviaa 01:12, 28 sie 2022

Masz rację Aniu, w lesie rośnie chyba z 8 lat zapomniany. Zaryzykuję raczej przesadzanie, chyba że pojawi się jakiś stanowczy głos sprzeciwu.
Po przesadzeniu przyciąć go mocno, czy to już za późno będzie?
Justynko, Asiu, na hortensje przeznaczyłam metr, więc wiele nie da rady je odsunąć. Tujki mają przycięte korzenie, bo ziemia została wybrana na głębokość ok. 1,5 szpadla i przemieszana z końskim obornikiem. Najwyżej raz do roku powtórzę takie podcinanie korzeni, bo za płotem mogą rosnąć im korzenie swobodnie.

LIDKA 04:11, 28 sie 2022

Dziewczyny dobrze radzą. Moje w przedogródku sa od tuj 90 cm i moglo być wiecej.
4 letnia horta już włazi na tuje bo jedno i drugie podrosło.
Teraz candelightom na platanowej zostawiłam 120 cm. Na razie małe są.
LIDKA 04:14, 28 sie 2022

Aaaa. Ja bym cisa przesadzila i przycieła. I podlewała do jesieni fest. Właśnie przesadziłam świerk jakis co w kule rośnie.
Wiolka5_7 07:19, 28 sie 2022

Moim zdaniem też hortki za blisko tui. Będziesz miała tam nawadnianie? Bo tuje wyciągną hortkom całą wodę
olciamanolcia 08:49, 28 sie 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Moim zdaniem też hortki za blisko tui. Będziesz miała tam nawadnianie? Bo tuje wyciągną hortkom całą wodę

Tak to właśnie główny problem. Dwa sezony temu zanim odsunęłam hortki o tujek , to właśnie miałam tak , że co wlałam konewkę wody pod hortki to za dwa dni były zwiędłe - tuje wszystko wyciągały .
Liviaa 00:13, 30 sie 2022

No to mnie pocieszyłyście... Nawadnianie będzie, mam zbiornik na deszczówkę na 12 kubików, instalacja powstanie może za rok lub dwa. Nie wiem, co to za tuje, ale pan w szkółce mówił, że rosną do ok. 2.5 m, to może system korzeniowy nie będzie taki straszny?
Dziś dokupiłam trochę trawek: 6 rozplenic Burgundy bunny i miskanta ballerinę do rogu (za głogiem i kulką cisową)
LIDKA 20:18, 30 sie 2022

Liviaa napisał(a)
No to mnie pocieszyłyście... Nawadnianie będzie, mam zbiornik na deszczówkę na 12 kubików, instalacja powstanie może za rok lub dwa. Nie wiem, co to za tuje, ale pan w szkółce mówił, że rosną do ok. 2.5 m, to może system korzeniowy nie będzie taki straszny?
Dziś dokupiłam trochę trawek: 6 rozplenic Burgundy bunny i miskanta ballerinę do rogu (za głogiem i kulką cisową)

Posadź je choc 1m od tuji. I będzie git.

Ja mam pod samymi szmaragdami hosty i zurawki . Po 20 i 30 cm. I rosną ładnie. Mam tam linie kroplujacą.
Mozesz taką linie polożyc. Kiedy bedzie potrzeba podłączysz ogrodowego węża i podlejesz hortki.
Nie musi byc do tego od razu automatyczne nawadnianie.
Liviaa 01:01, 05 wrz 2022

Udało się odsunąć hortensje na ok 65-70 cm od tuj, mam nadzieję, że dadzą radę-będę podlewać.
Przyszły jeżówki (dzięki Wiolu za namiary):

Dokupione trawki :

Po przymierzeniu, jak się powoli klaruje koncepcja, wydaje mi się, że muszę dokupić rozplenicy (chyba żeby spróbować podzielić??? bo ładne sadzonki )
Liviaa 01:07, 05 wrz 2022

Odbyła się też akcja CIS:

W lesie nie wydawał się taki olbrzymi

Chciałabym go przyciąć o połowę, ale wtedy zostanie łysy ...

Na razie jest taki. Sama nie wiem co z nim zrobić. Jak się przyjmie, to najwyżej na wiosnę jeszcze podetnę, co o tym myślicie?