Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 15:04, 23 gru 2021

U nas choinka skromna, choć wysoka, bo w innym miejscu stoi. Zmieniliśmy lokalizację, bo nasz nastarszy piesek Nikuś właśnie obrał sobie legowisko w salonie w miejscu, gdzie dawniej stawialiśmy drzewko. Aby go nie przeganiać z ulubionego chłodnego zakątka -woleliśmy zmienić lokalizację choinki

Instagram Ogrodowiska
Joku 20:00, 23 gru 2021

Wzruszyłam się. Dobrze pieski u Was mają.
Udanych Świąt życzę.
Rumianka 21:31, 23 gru 2021

Wzruszyłam się... znam to uczucie, że piesek ważniejszy...bo ja za moją piesią tęsknię już 2 lata...
Basieksp 22:14, 23 gru 2021

Miło z tym piesiem Wesołych Świąt życzę
Gardenarium 11:00, 24 gru 2021

Choinka na nowym,

a Nikuś na starym miejscu

O pieskach i dekoracjach w ogrodzie nie tylko bukszpanowym zapraszam Tutaj

Instagram Ogrodowiska
GorAna 13:29, 24 gru 2021

Moc serdeczności przesyłam
Gardenarium 09:57, 28 gru 2021

Mróz trzyma, na chwilę oderwałam się od Przypek, a wróciłam do Komorowa.
Swięta minęły spokojnie, chociaż w czasie pasterki wyłączyli prąd

Prace w warsztacie trwają, wszyscy na urlopach, ale Witek pracuje cały czas.

Obecne zajęcia:
konserwacja sprzętu, aby był sprawny gdy zacznie się sezon. Wszystko się naprawia, spawa, wymienia filtry ostrzy ostrza itd.

A ja planuję warzywniki - będzie tego z 1000 m2. Czy podołam? Zobaczymy

W planie także przeniesienie kurnika w docelowe miejsce. Nareszcie będzie już dobre wejście dla nas do kurnika. Zainstalowalismy kurkom zabawki m.in. huśtawkę i specjalne karmniki na owoce i warzywa. Mają zabawę. Doświetlamy i wentylujemy kurnik. Kurki niosą się prawie w 100%. Jajeczka smaczne, wspomagane szpinakiem i sałatą oraz jamużem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:00, 28 gru 2021

Mając te wspomnienia marzę już o wiośnie. Ostatnie tulipany posadziłam w doniczkach i są w ogrzewanym namiocie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:03, 28 gru 2021

Wszystkie wrażliwe rośliny typu kordyliny i tęgosze pojechały na zimowanie do ogrzewanego namiotu.

Nasza zima zła...

Instagram Ogrodowiska
basia3012 22:49, 28 gru 2021

Tak jak w tej piosence: hu, hu, ha, hu, hu ha nasza zima zła.
Oby więc do wiosny, do wiosennej zieleni, krokusów i tulipanów.Może unormuje się wszystko.
Jeśli chodzi o ćmę to w tym roku u mnie nie było z nią jakoś specjalne ciężko. Tak mi się wydaje.
Miałam pułapki własnej roboty z feromonami z zeszłego roku. Nie złapała się żadna ćma, wyłącznie muchy i inne owady. Więc je pozdejmowałam.
Bukszpany pryskane były raz Lepinoxem i raz Mospilanem o podwójnym stężeniu. Jeden bukszpan bardzo ucierpiał, chyba był pominięty podczas oprysku. Jesienią odzyskiwał zieleń ale czy mrozy mu nie zaszkodzą to się okaże wiosną.
Jesienią zrobiłam też oprysk przeciwko chorobom grzybowym. Nie było nic specjalnie widać ale wydawało mi się, że w niektórych miejscach jakieś podejrzane zmiany na listkach były, a że wilgotna i ciepła pogoda sprzyja rozwojowi grzyba to dałam oprysk. Tak dla spokoju snu.
Chciałabym aby bukszpany się ładnie zagęszczały, zobaczymy co nowy sezon przyniesie.

Danusiu, na nowy rok 2022 życzę Ci bezproblemowej realizacji planów ogrodowych. I tych dużych w nowym ogrodzie i tych kosmetycznych w bukszpanowym.
A dla Was wszystkich zdrowia, pogody ducha, radości i satysfakcji z tworzenia. Tym bardziej, że tworzycie nie tylko dla siebie ale dla nas wszystkich a przede wszystkim dla przyszłych pokoleń.
Wspaniałego ale także spokojnego roku 2022.