Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 22:21, 20 sty 2019

adkawi napisał(a)
Danusiu ten ogród wodny to coś pięknego się zapowiada.A ta woda wam tak sama naszła?.

Woda jest i będzie zawsze. Była w zeszłym roku, w czasie tak wielkiej suszy.
Dno jest na takim poziomie, że woda będzie. I to na stałym poziomie, który nigdy się nie zmieni

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:28, 20 sty 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

Piszesz Danusiu, kładziecie nawodnienie, pewnie studnia też jest, ale czy to jedna studnia da radę.

Jeszcze chciałam się zapytać a jaki tam grunt na tej działce. Bo u mnie to dwa sztychy ziemi a po ten glina.

Pozdrawiam

Da radę, robili nam ludzie, którzy robią nawodnienia sadów. Dałaby radę na jeszcze większe pole. Ważna jest pompa, a pompa będzie zmieniona na lepszą.

Ziemia jest różna w różnych miejscach. Tam właśnie za jeziorkiem jest najżyźniejsza, bo to wg mapy łąka" była, poza tym została jeszcze użyźniona.

Gliny w warstwie urodzajnej nie ma, glina powstała z wykopów, ale ta glina ma dobre parametry, bo się rozsypuje po walnięciu łopatą.
Cała rabata pod płotem jest na tej ziemi. Super rośnie. Grunt dobrze trzyma wodę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:29, 20 sty 2019

kasiek napisał(a)

Przepiękna ta szklarnia - ma zwykłe oszklenie czy to szkło zbrojone?

Szkło jest zbrojone, przetrwało spore nawałnice.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:34, 20 sty 2019

anabuko1 napisał(a)

Nigdy jarmuzu nie sądziłam.
Twój jakiś ciemny i wygląda bardzo efektownie.
I to polaczenie z bylinami...bardzo ciekawe.
Ale najpierw siejesz do doniczki ? Czy go gruntu ?
I kiedy go siac najlepiej ?

Ten na zdjęciach to odmiana 'Nero di Toskana' - ten akurat dostałam w postaci małych siewek - gotowe.

Poczytaj tutaj o jarmużu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/495-uprawiajmy-jarmuz

Wysiew późno, maj-czerwiec, potem pikowanie do doniczek.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:35, 20 sty 2019

gosika67 napisał(a)
Piękne kompozycje, chciałoby się i to i tamto, już zaczynam planować patrząc na te fotki, pozdrawiam.

Planowanie jest dobre na zimę. Ja też coś tam ciągle rysuję, planiki poszczególnych ogrodów.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:20, 20 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ależ cieszą takie plany i ile energii w człowieka wstępuje gdy te plany chce zrealizować. Czekamy wiosny

Dzisiaj z przerażeniem stwierdziliśmy z Wiciem, że nie ma kiedy u nas robić
Tyle jest do zrobienia, że strach myśleć.

Instagram Ogrodowiska
gogo 23:45, 20 sty 2019

Jak zwykle z przyjemnością obejrzałam ogród i przeczytałam o zakresie prac.
Faktycznie, jest co robić, dacie radę, będę trzymać kciuki za to
Jarmuż od razu wypatrzyłam, trochę duży jak na mój areał, ale choć jeden upchnę
Danusiu, czy jest werbena bylinowa?
W chaszczach niezamieszkałego domu rośnie co roku, czerwona, ma ok. 80, 100 cm.
Mam na nią chrapkę, ale tam są żmije zygzakowate.
Katkak 05:45, 21 sty 2019

Powiedz proszę Danuś czy Twoje skrzynie w warzywniku impregnowałaś czymś? Jeśli tak to czym? I czy od wewnątrz są obite jakąś folią?
Milka 08:09, 21 sty 2019

Ogrom ogrodu, plany wielkie, kibicuję bardzo, na bank padniemy z wrażenia. Nawet i u nas -8.
Gardenarium 08:32, 21 sty 2019

Katkak napisał(a)
Powiedz proszę Danuś czy Twoje skrzynie w warzywniku impregnowałaś czymś? Jeśli tak to czym? I czy od wewnątrz są obite jakąś folią?

Skrzynie od środka były opalane palnikiem, tworzy się powłoka węgla, która chroni przed ziemią i wilgocią. Te akurat niczym są nie obijane, bo nie ma takiej potrzeby. Z zewnątrz malowane, a jak byśmy mieli czas to byśmy opalali całość, ale przy ponad 30 skrzyniach to by nam zajęło że ho,ho.

To skrzynie jedynie tymczasowe, 2-3 lata i znikną stąd.

A u klientów - obijamy albo membraną albo grubą folią, oczywiście po pomalowaniu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies