Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

wojtas2101 09:24, 22 sie 2018

Czekam na nowe hosty....
gogo 20:54, 22 sie 2018

Witajcie.
Hosty będą jutro, zaraz jak przyjdą zrobię zdjęcia. Miało być 16 sztuk, będzie 10, bo przez suszę szkółki mają duże straty.
Szczepki begonii robię późną jesienią, urywam podwiędnięte kwiatki, zostawiam 2 lub 3 listki i do wody.
Deszczu dalej nie ma, gorąco, ale słońce było za chmurami i byłam dziś fryzjerem.
Podstrzygłam 10 iglaków, zdjęcia jutro.
Grad obtłukł połowę owocków z porzeczki, oberwał mikołajek Jade Frost no i hosty, te młode trochę mniej.
violaskom 21:03, 22 sie 2018

Grażynko, co robisz z tymi szczepkami begonii przez zimę? Gdzie je przechowujesz? Podziwiam Cię, że takie ciężkie prace jak robienie nowej rabaty dajesz radę robić w takim upale. Ja prawie całe lato nie robię nic. Jest mi za gorąco!
Ciekawa jestem tych nowych nasadzeń. Pozdrawiam.
gogo 21:17, 22 sie 2018

Witaj Violu, jak szczepki wypuszczą ze trzy korzonki idą do doniczek i stoją w domu. Po zimie są trochę wyciągnięte, więc obrywam do miejsca najbardziej gęstego, i potem do ogrodu do cienia. Ale begonie można uprawiać w domu.
Ja już nie mogłam wytrzymać " nicnierobienia ", wczoraj było trochę chłodniej, więc ogoliłam jałowiec w ogrodzie, a dziś z rozpędu resztę iglaków. Pozdrawiam
basia3012 00:20, 23 sie 2018

Czekam na zdjęcia. Z niecierpliwością.
Ja wczoraj i dzisiaj po południu (dziadek zabrał Jasia na boisko pokopać piłkę więc byłam wolna)robiłam coroczne cięcie krzewów liściastych. Wycinałam niepotrzebne, krzyżujące się gałęzie, nadmiernie wybujałe, rosnące nie tam gdzie trzeba, przeszkadzające sąsiednim krzewom itp. Nazbierało się gałęzi, że ho ho ho.
A wieczorem podlewałam hortenje i bukszpany. W tym roku podlewam inaczej niż dawniej. Jednego dnia podlewam obficie np.clematisy( w niedzielę podlewałam), drugiego np. bukszpany, trzeciego np hortensje itd. Wydaje mi się, że przy tej suszy to dla ogrodu lepiej niż codzienne pokropienie. Jutro może uda mi się podlać wiśnie na ulicy, posadzone w tym roku. Muszą się dobrze ukorzenić. I sąsiadujące świerki serbskie- też tegoroczne nasadzenie.
Ależ się rozgadałam.
Pozdrawiam serdecznie. Dobrej nocy.
gogo 11:11, 23 sie 2018

Witaj Basiu, wczoraj miałam problem z internetem i nie mogłam siedzieć na O.
Twój sposób podlewania jest najlepszy, ja też tak robię. Choć przez braki wody robię to trochę oszczędniej.
Ja dziś dalej bawię się fryzjerstwem, mam 4 sztuki do podgolenia i jeden jałowiec do cięcia od podstaw. A wczoraj też miałam stertę gałęzi. Pozdrawiam
gogo 21:07, 23 sie 2018

Dopiero niedawno wróciłam z ogrodu, zjadłam kolację i wstawiam obiecane zdjęcia.
1. od góry Praying Hands, Night Before Christmas, Stiletto
2. od góry El Nino, Lakeside Meter Maid
3. od góry Christmas Pageant, Old Glory
4. od góry Golden Meadows, Morning Light

Muszelka 21:17, 23 sie 2018

Śliczne funkie! Super zakup.
Muszelka 21:22, 23 sie 2018

Grażynko, zajrzyj do mnie. Twój pomysł przybrał realny kształt
gogo 21:23, 23 sie 2018

cd. hosta Bedazzled, nad nią gratisik niebieska kostrzewa.
Pięć host już wsadziłam, ale było za ciemno na zdjęcie. Jutro spróbuję dokończyć sadzenie i będzie fotka.

Te cięte tuje były kupione jako szmaragd, teraz wiem, że mi wciśnięto szmelc.
A to moje popisy fryzjerskie

ten ogoliłam pierwszy, a z drugiego obcięłam całą łysą górę, dół też kiepski, ale może się zagęści po cięciu.