Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Rumianka 22:34, 23 kwi 2021

Fajowe roślinki kupiłaś...ale skoro były za pół ceny, no to jak przejść obok nie kupując...? Takie właśnie stokrotki pełne czerwone też będę kupować, widziałam je najpierw u Grega, a teraz u Ciebie... Jutro wybieram się do ogrodniczego na polowanie...
basia3012 22:36, 23 kwi 2021

To Grażynko będzie sadzenie. A tu taki zimny wiatr. I przymrozki nocne.
Klony palmowe są piękne ale ja uważam je za trochę niepewne jak na nasze warunki. Przynajmniej na moje północno wschodnie tereny. Potrafią wypuścić listki a przy niewielkich przymrozkach zmarznąć. Ja miałam takie doświadczenie z moim. Ale dziewczyny z Ogrodowiska mają. I to piękne okazy. Może Wasze, południowo zachodnie tereny, bardziej sprzyjają klonom.
basia3012 22:38, 23 kwi 2021

I jeszcze zapomniałam pochwalić pomysł ze stelażem po łóżku. Poziomki będą rosły aż miło.
gogo 23:07, 23 kwi 2021

Elisko, to życzę udanych zakupów
Stokrotek kupiłabym więcej, ale zostały same białe i to marne, lepiej było wziąć delospermy; mam żółtą, razem będzie im dobrze

Basiu, u mnie jest trochę chłodniej, niż na reszcie zachodu Polski, bo to jednak górki i mam obok Przełęcz Domanowską, więc cały rok wieje.
Posadzone ostatnio moje drzewka /w tym klon palmowy Firecracer/ były kupione po sąsiedzku, zawsze wtedy jest mniejsze ryzyko straty, bo zahartowane.
Dziękuję w imieniu stelaża, poziomki na drabinie, to odgapione od Ciebie, choć w rezultacie w innej wersji
Waclaw 09:10, 24 kwi 2021

gogo napisał(a)
Wacku, nic tak nie poprawia nastroju ogrodnikowi jak zakup kwiatków
Ale mam niedosyt, bo w szkółce były cudne klony palmowe, ale ceny od 100 zł wzwyż.
Bym kupiła, ale mam ważniejsze wydatki, więc tylko rzuciłam okiem, a potem udawałam, że ich tam nie ma

znam ten ból
gogo 12:19, 24 kwi 2021

Wacku, w takich sytuacjach pocieszam się przysłowiem "co się odwlecze, to nie uciecze"
A klony ze szkółki nie znikną na zawsze, będą następne
Rumianka 13:20, 24 kwi 2021

Udało mi się kupić stokrotki czerwone pełne... były jeszcze białe i różowe, ale na tych czerwonych zależało mi najbardziej...no a ja nie trafiłam na obniżoną cenę niestety... jednakże cieszę się ogromnie. Sadzenie na razie odpuszczam sobie, bo wieje okrutnie...
gogo 21:26, 24 kwi 2021

Elisko, gratuluję udanych zakupów
Ja swoich roślin też nie posadziłam, bo sadziłam domowe wysiewy, a trochę tego wyszło.
Nie wiem, czy z tego coś urośnie, bo w nocy zimno /przykryłam donoczkami/, ale były okropnie wyciągnięte i w domu też by padły.
AniazUroczyska 02:51, 25 kwi 2021

" udawałam, że ich tam nie ma"- dobre , podoba mi się

Też dzisiaj rozsadzałam poziomki.
Królowo smagliczek , powiedz mi, czy co roku sadzisz nowe? Wiem ,że są jednoroczne, ale czy może zdarzyło Ci się ,że przetrwały zimę?
gogo 15:37, 25 kwi 2021

Aniu, dawno Cię nie było, a w nocy mogłyśmy popisać, bo o 4 jeszcze nie spałam
Cieszę się, że moja metoda udawania się podoba, warta stosowania
Smagliczki posadziłam raz, z 10 lat temu i od tego czasu je mam i to wszędzie
Nasiona zimują bez problemu i potem mam łany