Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 23:18, 29 paź 2021

daszum napisał(a)
Właśnie miałam pytać o Firecracera.
Widzę, że on jeszcze cały w czerwonych listkach a mój nowy nabytek już prawie zupełnie łysy.
Dwa dni temu wiatr porwał mu listki.

Ten mój klonik jest rewelacyjny i żaden wiatr mu niestraszny
I długo mogę się nim zachwycać.
Mam jeszcze jeden nn, taki, który ma wszystkie liście.
Rośnie na podwórku, ale zdjęcia, przy tym wietrze, nie da się zrobić, bo ma długie, wiotkie gałązki i wychodzą smugi.
gogo 23:21, 29 paź 2021

Rumianka napisał(a)
Fotka z jeżykiem przecudowna... A jeżeli chodzi o wiatry to niesprawiedliwe, że tak długo czekamy na przebarwienie listków, a przyjdzie wiatr i wywieje je do Szwecji - u mnie, a u Ciebie gdzieś w inne miejsce. Pozdróweczki.

Jeżyk dziękuje
Z tym wiatrem masz rację, zachłanny na liście.
Odpozdrawiam
gogo 23:29, 29 paź 2021

Mamy 3 kolejne jeżyki, w sumie jest już 11 i jeśli eM przyniesie następne, trzeba będzie dawać po 2 do boksów.
Nie jest to dobre rozwiązanie, bo wtedy ciężko z ważeniem i kontrolą, co który je.
To dziewczynka

To chłopak

A to jeż wschodni, u tego gatunku igły nie mają czarnego koloru u maluchów, ale wszystkie mają białe brzuszki.

gogo 23:33, 29 paź 2021

A jeden z tych z 6 października to niezły numerant

A ten sobie je
hankaandrus_44 07:22, 30 paź 2021

Grażynko, Tyle jeży, to ....się w pale nie mieści. Tak się kiedyś na podwórku mówiło. Gdzie Twój Em znajduje te jeżyki? Na drodze? Czy ludzie podrzucają? Ale rozumiem, że każdy jest indywidualistą. Tak jeże jak i ludzie. Jestem pełna podziwu, że Wam się udaje je wychować do zimy, do wiosny, do lata. Zależy kiedy który do was trafia. I na dodatek koty. To też jest zajęcie na cały dzień! Ale może na odstes od igieł? I każdy wygłaskany, i tolerowany! Jak pomyślę, że te jeże mogłyby zginąć pod kołami samochodów, a kotki gdzieś również w okolicznościach niezbyt przyjemnych, to skóra cierpnie. Takie urocze są oba gatunki.
Oby tak dalej i wiem, że to pasja, i że nie odpuścicie.
Załączam głębokie ukłony dla Was i życzę spokojnego weekendu, o ile się da w takim zwierzyńcu.
Anda 07:27, 30 paź 2021

Podpisuję się pod tym, co tak pięknie napisała Hania. Podziwiam szczerze i dziękuję Wam za to, że sie nimi tak wspaniale opiekujecie.
U nas okolice pocięte szosami. Ogrody ogrodzone płotami bez przejść (mój nie). Jeże mają bardzo ciężkie tu życie. Nie wiem, czy gdzieś w pobliżu jest jakiś punkt opiekujący się takimi sierotkami…
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rumianka 11:18, 30 paź 2021

Macie Grażynko niesamowicie dobre serca dla takiego kłującego zwierzyńca. Dzięki Wam te sierotki otrzymują drugie życie, które będą mogły rozpocząć samodzielnie...Chylę czoło.
gogo 13:54, 30 paź 2021

Haniu, Ewo, Elisko, dziękuję za wszystkie miłe słowa
Jeżyków jest już 12, większość została przyprowadzona przez mamy do kociej karmy, tylko 4 eM przyniósł z niezamieszkałej obok nas posesji /chodzi w nocy z czołówką i szuka/
Wszystkie maluchy mają się dobrze, zostały popryskane na pchły, będą dostawać pastę na nicienie i dostają zróżnicowaną karmę /mielone z kurczaka, mączniki, suchą karmę dla jeży i kocie chrupki/.
Dobrze, że jesteśmy nocnymi markami, bo opieka nad nimi to czas w nocy.
Fajnie jest je obserwować, każdy jest inny
Cieszymy się, że mamy odpowiednie warunki do zajmowania się igiełkami, bo niestety mało jest w Polsce ośrodków i są przepełnione.

Życzę Wam przyjemnego weekendu
gogo 22:49, 30 paź 2021

Efekty wiatru

gogo 22:56, 30 paź 2021

Takie widoki łagodzą, te poczynione przez wiatr.

A to klon nn, który nie zgubił liści