kachat
13:10, 22 kwi 2015

Kazik, z tego co piszesz to rodek ma dużo słońca w ciągu dnia - moje rosnące w miejscu, gdzie miały tylko 3-4 godziny słońca dziennie, już miały poparzone liście. Ponoć różaneczniki posadzone w takich warunkach muszą być często podlewane, bo gleba im szybko wysycha, muszą mieć wilgotne podłoże wokół siebie, nie lubią suchego powietrza. Ale w tej kwestii wolę się za bardzo nie wypowiadać, bo idealnie zdrowo i pięknie rosną u mnie tylko krzewy posadzone w półcieniu, gdzie nigdy nie mają bezpośredniego słońca padającego na liście...
Podłoże najlepiej by było wymienić - dołek pod rodki może być płytki, na ok. 20cm, o ile nie masz gliny pod spodem (trzeba by ją na piasek podmienić), więc jeden większy worek torfu kwaśnego powinien wystarczyć... Preparat na mszyce to nie wiem, chyba dowolny jaki będzie, pewnie wszystkie podobnie działają (ale nie wiem, nie kupowałam nigdy).
Podłoże najlepiej by było wymienić - dołek pod rodki może być płytki, na ok. 20cm, o ile nie masz gliny pod spodem (trzeba by ją na piasek podmienić), więc jeden większy worek torfu kwaśnego powinien wystarczyć... Preparat na mszyce to nie wiem, chyba dowolny jaki będzie, pewnie wszystkie podobnie działają (ale nie wiem, nie kupowałam nigdy).