Ludwika
18:07, 14 lip 2015
Witam, chciałabym prosić o pomoc w odszyfrowaniu problemu moich azalii japońskich. Mam 7 krzaczków odmiany tornella. Sadzone wszystkie w tym roku na wiosnę (chyba kwiecień) do rodzimej ziemi wymieszanej z torfem. Wszystkie kwitły, wypuściły dużo nowych przyrostówm ładnie się porozrastały ale ostatnio coś niedobrego się z nimi dzieje. Liście jednego krzaczka zaczęły ok. miesiąc temu blednąć i żółknąć. Potem uschły i już prawie wszystkie opadły. Widzę, że dwa kolejne krzaczki już też mają bledsze listki w porównaniu do innych a brzeżki zdają się brązowieć i marwię się, że to jednak nie była kwestia słabszej jednostki tylko coś je wszystkie może trapić.
Dwa razy były nawożone nawozem do RH w granulkach.
Po prawej krzaczek, który wygląda chyba zdrowo, po lewej ten, który mnie niepokoi

Do tego RH Von Woislowitz Oheimb ma brunatne plamy na liściach
Tak samo sadzony na wiosnę do rodzinem ziemi z torfem, nawóz w granulkach dostał dwa razy.
Nie mam możliwości sprawdzić ph gleby, mogę jedynie napisać, że woda u nas napewno nie stoi, na tej samej rabacie rośnie już od ok. 10 lat inny RH (nn, kwitnie na biało) i ma się dobrze, kwitnie każdego roku, nic mu nie dolega. Wnoszę, więc, że warunki glebowe powinny być ok i obawiam się raczej choroby grzybowej. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Dwa razy były nawożone nawozem do RH w granulkach.
Po prawej krzaczek, który wygląda chyba zdrowo, po lewej ten, który mnie niepokoi

Do tego RH Von Woislowitz Oheimb ma brunatne plamy na liściach

Nie mam możliwości sprawdzić ph gleby, mogę jedynie napisać, że woda u nas napewno nie stoi, na tej samej rabacie rośnie już od ok. 10 lat inny RH (nn, kwitnie na biało) i ma się dobrze, kwitnie każdego roku, nic mu nie dolega. Wnoszę, więc, że warunki glebowe powinny być ok i obawiam się raczej choroby grzybowej. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.