Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

ell 08:57, 19 mar 2012

Możesz sypnąć spokojnie i myślę, że nawet trzeba. Dzisiaj wyskoczę po pracy do ogródka też troszkę pograbię - oczywiście tam gdzie nie ma krokusów . Dobrze, że jeszcze koledzy Sławka nie przychodzą na ogród, bo musiałabym zasieki porobić.
popcorn 09:05, 19 mar 2012

no to zanosi się na wielkie grabienie Miałam zrobić w sobotę, ale nie dałam rady.

Miłego poniedziałku! ale mi się nie chce pracować...
Agacia 09:47, 19 mar 2012

To dokładnie jak ja, dziś chwytam za grabie A myślicie, że z tym nawozem nie za szybko? A jak ruszy i za 3 tygodnie przyjdą przymrozki? Boję się!
Gardenarium 09:56, 19 mar 2012

Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.

Instagram Ogrodowiska
popcorn 10:00, 19 mar 2012

O, Danusia! Dzięki za info To tylko pograbię A nawóz już jak coś się zazieleni? Za 2 tygodnie?
A inne rośliny - już coś nawozić? Iglaki? Byliny?

pozdrawiam!
Agacia 10:23, 19 mar 2012

popcarol napisał(a)

Obwódkę sadziłam w jednym rzędzie.

A przycinałaś te maluchy po posadzeniu? Nawoziłaś w pierwszym roku?
popcorn 10:33, 19 mar 2012

Hej Agatko,
z moimi to było dziwnie... sadziłam w sierpniu, sadzonki z allegro, z ładnymi świeżymi zielonymi tegorocznymi przyrostami. Dużo podlewałam, cięcie mi odradzono na forum - przyrosty które by się pojawiły zmarzłyby w zimie. Nie nawoziłam.
Ale na jesień - październik? I tak przycięłam, bo te nowe jednoroczne przyrosty strasznie zmarniały, pozasychały częściowo... ale widzę że bukszpany się wszystkie (50 szt) przyjęły, po zimie nie wyglądają źle. Teraz je nawiozę niedługo i będą rosły Stąd poleciłam ci tego sprzedawcę od którego kupowałam.

Zamierzam teraz też u niego kupić (o ile nie uda mi się lokalnie - zamierzam wstąpić w sobotę do gościa który ma pół ogródka w małych bukszpanowych obwódkach - ładnie rozkrzewionych i przyciętych - może parę metrów chciałby odsprzedać).
Gdybym kupowała teraz - wiosną, przycięłabym o 1/3 roślinki z góry, a także ich korzenie - wtedy dostaną kopa i będą rosły Nawiozłabym dopiero za rok, ewentualnie gdyby się przyjęły dopiero - za 2-3 miesiące, nawozem płynnym typu Florowit..
Ale wiesz, ja żadnym guru nie jestem, może spytaj osób z większym doświadczeniem...
Agacia 11:11, 19 mar 2012

Hej, dzięki za wyczerpującą odpowiedź Ja właściwie przyjęłam zasadę, że w pierwszym roku po posadzeniu ograniczam nawożenie do minimum (poza wyjątkami typu trawnik), szczególnie jeśli kupuję latem. Chociaż w tym roku już w lutym zaopatrzyłam się w zestaw 'Magicznej Siły', a co

Niestety Sprzedawca nico od jakiegoś czasu nie wystawia, ale molestuję właśnie innego o szczegóły .

A na Twojej wiedzy jak najbardziej polegam, bo widzę, że dobrze Ci idzie i ogarniasz to wszystko jak trza

Pozdrawiam!!
popcorn 11:16, 19 mar 2012

Agaciu, a kogo molestujesz - kogos z allegro? Podeslesz mi na priva namiary prosze?
Tylko nie tego z woj łódzkiego, który ma mnóstwo aukcji wystawionych, po 3 zł sadzonki - o nim były złe opinie na forum..

Jakoś ogarniam Uczę się powoli Wczoraj cięłam zaniedbane drzewka owocowe u sąsiadów -chyba całkiem nieźle nam wyszło

pozdrawiam!!
Agacia 11:27, 19 mar 2012

popcarol napisał(a)
Agaciu, a kogo molestujesz - kogos z allegro? Podeslesz mi na priva namiary prosze?
Tylko nie tego z woj łódzkiego, który ma mnóstwo aukcji wystawionych, po 3 zł sadzonki - o nim były złe opinie na forum..

Jakoś ogarniam Uczę się powoli Wczoraj cięłam zaniedbane drzewka owocowe u sąsiadów -chyba całkiem nieźle nam wyszło

pozdrawiam!!

OK, poszło