Hej Agatko,
z moimi to było dziwnie... sadziłam w sierpniu, sadzonki z allegro, z ładnymi świeżymi zielonymi tegorocznymi przyrostami. Dużo podlewałam, cięcie mi odradzono na forum - przyrosty które by się pojawiły zmarzłyby w zimie. Nie nawoziłam.
Ale na jesień - październik? I tak przycięłam, bo te nowe jednoroczne przyrosty strasznie zmarniały, pozasychały częściowo... ale widzę że bukszpany się wszystkie (50 szt) przyjęły, po zimie nie wyglądają źle. Teraz je nawiozę niedługo i będą rosły

Stąd poleciłam ci tego sprzedawcę od którego kupowałam.
Zamierzam teraz też u niego kupić (o ile nie uda mi się lokalnie - zamierzam wstąpić w sobotę do gościa który ma pół ogródka w małych bukszpanowych obwódkach - ładnie rozkrzewionych i przyciętych - może parę metrów chciałby odsprzedać).
Gdybym kupowała teraz - wiosną, przycięłabym o 1/3 roślinki z góry, a także ich korzenie - wtedy dostaną kopa i będą rosły

Nawiozłabym dopiero za rok, ewentualnie gdyby się przyjęły dopiero - za 2-3 miesiące, nawozem płynnym typu Florowit..
Ale wiesz, ja żadnym guru nie jestem, może spytaj osób z większym doświadczeniem...