Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

anula_wn 21:07, 17 maj 2012

widać nie zależy mu na opinii jaką sobie właśnie buduje!
to podejście dość nieprofesjonalne
BEATA_S 21:19, 17 maj 2012

W związku z tym ,że ostatnio tylko zaglądam na forum "tak na szybko", to nie miałam okazji właczyć się do dyskusji, ale czekałam na te trawy dla Ciebie Karolino, bo chciałam zobaczyć ich wielkość ( tak z ciekawości). Ale dzisiaj.... muszę! No niestety potwierdzam , to co napisały dziewczyny odnośnie wielkości traw przysyłanych przez ogrodytraw. Kupowałam na jesieni trawy Miskant Variegatus i to co dostałam w paczce zadziwiło mnie. Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać. W normalnej cenie (niestety nie pamiętam po ile płaciłam - ale nie była to żadna promocja, cena regularna jak w innych sklepach)otrzymałam kilka ździebełek. W tym czasie Danusia kupowała ten sam rodzaj traw do ogrodu z lustrem i płaciła taką sama cenę jak ja (wiem , bo pamiętam ,że pytałam ją ), ale tamte trawy to była kępa, a moje wyglądały tak:

Uploaded with ImageShack.us
Z daleka prezentowały się tak

Uploaded with ImageShack.us

Moje były kupowane jesienią i myślałam, że to może ostatnie sztuki, poprzebierane już były i dlatego takie małe. Teraz widzę , że to standard

Powiem tylko, że wówczas nie wiedziałam ,że Pan M. sie tutaj udziela, dopiero później zobaczyłam jego wpisy.
Kontakt ze sklepem był OK, przesyłka równiez bez zarzutu, natomiast najważniejsza rzecz wyglądała tak jak na zdjęciach (tuż po posadzeniu-chwaliłam sie u siebie w wątku )
Miałam nadzieję, że teraz na wiosnę będa większe, buchną i będa cieszyć oko..... niestety przemarzły i nie mam nic Wiem, że z pewnościa już nie zamówię traw w tym sklepie.
bacowa 21:31, 17 maj 2012

anula_wn napisał(a)
no więc wygląda na to, że lepiej pomacać przed zakupem !

Anulko kochana swięte słowa .amen
BEATA_S 21:38, 17 maj 2012

No rzeczywiście najlepiej pomacać, ale nie wszędzie są. U mnie np nie było i w okolicy też nie dostałam, dlatego musiałam przez net. No a teraz ....też muszę... bo gdzie kupię???? U mnie w ogrodniczym był tylko Zebrinus !
A ja nie chcę Zebrinusa tylko Gracillimusa i Variegatusa chcę !!!
Sebek 21:48, 17 maj 2012

Beatko - no to np. jakbyś jechała na Święto róż to się spytaj Danusi gdzie kupowała i podjedź tam, no bo co innego zrobisz? Dziwne, że ktoś tam zachwalał jak teraz dopiero wyszło jak jest na prawdę.....
popcorn 21:50, 17 maj 2012

Marzenko, Beato - współczuję
Jasne że lepiej pomacać i nawet zapłacić więcej - ale za konkretną sadzonkę, a nie kilka źdźbeł które nie przetrwają zimy albo w ogóle uschną i po nich U nas też nie ma, dlatego czekałam na morning light od Mariusza no ale trudno się mówi - jak mam dostać jeden listek to wolę nie mieć...

Beatko te trawy super by wyglądały w tym miejscu!! Zebrinus już nie bardzo...

Ewo może wyślij te zdjęcia Mariuszowi, może pakował ktoś świeży... może się łudzę, ale z czystej przyzwoitości powinien dosłać dobrej jakości sadzonki, a nie to co wysłał... chociaż pewnie znowu nie odpowie na Twoje maile... no ale może warto spróbować? To chyba nie jest normalne??
Widzę że nie tylko Ciebie tak potraktował

Włąśnie poprzykrywałam fasolki, 7 stopni,w nocy może być koło 0... brr
fajnie że jutro piątek! A pojutrze spotkanie u Bogdzi!
BEATA_S 21:56, 17 maj 2012

Sebek napisał(a)
Beatko - no to np. jakbyś jechała na Święto róż to się spytaj Danusi gdzie kupowała i podjedź tam, no bo co innego zrobisz? Dziwne, że ktoś tam zachwalał jak teraz dopiero wyszło jak jest na prawdę.....

Masz rację Sebku, ja kiedys pytałam Danusi gdzie kupuje i tak byłoby najlepiej.
Natomiast odnośnie tego sklepu z trawami, to opinie były w porządku, dlatego ja myślałam, że to może taki klops (jednorazowy) akurat mnie spotkał
Ale dzisiaj jak przeczytałam całą tę historię z wygranymi trawami, z brakiem kontaktu, z obiecankami, az w końcu zdjęcia traw to dołozyłam swoją opinię.
Agacia 21:57, 17 maj 2012

Troszkę to jeszcze musi potrwać, zanim rynek zweryfikuje nieuczciwych internetowych sprzedawców roślin i zanim zostaną wypracowane pewne standardy i jasne kryteria w tym segmencie. Ogrodnictwo staje się popularne w Polsce, zakupy przez Internet także i suma sumarum , jak to bywa, wolna amerykanka. 'Każdy egzemplarz rośliny jest inny' - to przeświadczenie wykorzystują sprzedawcy. Jednak są, kurcze, kryteria zdrowej, dorodnej sadzonki, prowadzonej zgodnie ze sztuką ogrodniczą. Sprzedawanie np. maciupkich roślin tuż przed wysyłką przesadzonych do dwulitrowych pojemników (jak to miało miejsce u Agniechy - no przecież miało być w c2 i jest w c2!), czy sprzedawanie przez forumowicza innym forumowiczom paru nędznych listków w cenie regularnej kępy to jest nie tylko brak przyzwoitości. To jest oszustwo, towar niepełnowartościowy, o zawyżonej cenie. I w ogóle moim zdaniem takie pseudo-sadzonki nie powinny być dopuszczane do sprzedaży! Co innego jak znajomy znajomemu da odkład na rozsadę - ja też dostaję od koleżanek zakwas na chleb. ALE jak idę do piekarni to pod nazwą 'chleb' kupuję bochenek chleba, a nie sam rozczyn!!
BEATA_S 22:04, 17 maj 2012

popcarol napisał(a)
Beatko te trawy super by wyglądały w tym miejscu!! Zebrinus już nie bardzo...

Dziękuje Karolinko! Zebrinus, choc ładny, ....ale u mnie nie bardzo go widzę . Za łaciaty

A te trawy dokupię i posadze własnie w tym miejscu, będą się wychylały zza tuji
BEATA_S 22:07, 17 maj 2012

Agacia napisał(a)
Troszkę to jeszcze musi potrwać, zanim rynek zweryfikuje nieuczciwych internetowych sprzedawców roślin i zanim zostaną wypracowane pewne standardy i jasne kryteria w tym segmencie. Ogrodnictwo staje się popularne w Polsce, zakupy przez Internet także i suma sumarum , jak to bywa, wolna amerykanka. 'Każdy egzemplarz rośliny jest inny' - to przeświadczenie wykorzystują sprzedawcy. Jednak są, kurcze, kryteria zdrowej, dorodnej sadzonki, prowadzonej zgodnie ze sztuką ogrodniczą. Sprzedawanie np. maciupkich roślin tuż przed wysyłką przesadzonych do dwulitrowych pojemników (jak to miało miejsce u Agniechy - no przecież miało być w c2 i jest w c2!), czy sprzedawanie przez forumowicza innym forumowiczom paru nędznych listków w cenie regularnej kępy to jest nie tylko brak przyzwoitości. To jest oszustwo, towar niepełnowartościowy, o zawyżonej cenie. I w ogóle moim zdaniem takie pseudo-sadzonki nie powinny być dopuszczane do sprzedaży! Co innego jak znajomy znajomemu da odkład na rozsadę - ja też dostaję od koleżanek zakwas na chleb. ALE jak idę do piekarni to pod nazwą 'chleb' kupuję bochenek chleba, a nie sam rozczyn!!

Ano właśnie Agatko! Niestety tak bywa często, że rosliny przesadzają do większych doniczek (aby buzię zamknąć Kupującym), a samą roślinkę dzielą na ile się da.