Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:19, 09 lis 2012

Piękny masz widok! To żółte to modrzewie?
bacowa 09:49, 09 lis 2012

dam jeszcze takie zdjęcie , tu widać niedaleko jest altana i prąd jest , więc pociągnięcie kabli to nie problem ,zresztą cały ogród jest podświetlony, a w tym lasku to ciemno jak w d...
reflektorków latem nie będzie widać bo pod sosnami są hosty .
To żółte to modrzewie ,fajnie teraz wyglądają .
Mąż wszystkie prace tech . w ogrodzie sam robił : budowa altany oświetlenie , wszystkie murki oporowe ,a musisz wiedzieć że różnica terenu w naszym ogrod . to 7m .Więc schodów , murków ci u nas dostatek .
popcorn 10:00, 09 lis 2012

Hej Ewo!
To zazdroszczę - zdolności i chęci M i terenu! Piękny masz ogród! I jak ogarniasz ten teren?? Podziwiam!
A grzybki jakieś Wam tam rosną??

pozdrawiam, pięknie będzie!
betysia 10:06, 09 lis 2012

Karola...witaj cieplutko!!!!!!!!!!!!!!
zmarnowane rosliny to zawsze wielki smutek dla kazdego z nas...ale jak pojawiaja sie plany na nowe rabaty, nasadzenia to i energia wraca....
planowany szpaler....bedzie cudny!!!!!!!!!!!!!

slonecznego i radosnego weekendu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i trzymam kciuki za nowe plany....
popcorn 10:16, 09 lis 2012

Hej Betysiu!
Dzięki że zaglądasz! Wszędzie zaglądasz - podziwiam!! I zawsze z dobrym słowem i uśmiechem Dziękuję! Ten plan to taki sobie rzuciłam - chętnie bym wszystko zaorała i zaczęła od początku no ale to raczej w przyszłym życiu...

pozdrawiam!!
betysia 10:20, 09 lis 2012

popcarol napisał(a)
Hej Betysiu!
Dzięki że zaglądasz! Wszędzie zaglądasz - podziwiam!! I zawsze z dobrym słowem i uśmiechem Dziękuję! Ten plan to taki sobie rzuciłam - chętnie bym wszystko zaorała i zaczęła od początku no ale to raczej w przyszłym życiu...

pozdrawiam!!

Szalona Karola...by zaorala i ...od nowa...!!!!!!!!!!!!!
taki sobie plan, tak sobie rzucony...ale jaki piekny wiec chyba warto sie mu lepiej przyjrzec!!!!!!
tuliskam szalona dziewczyno i calusy zostawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
papapapa
Urszulla 10:21, 09 lis 2012

Karola-poczytałam zaległości, wczasy nad morzem ni się też marzą. To Rogowo to ciekawa propozycja, tam nigdy nie byłam.

A widzę że i w ogrodzie plany Ci się zmieniają ja też przez okna salonu chcę widzieć długo kwitnące horti i będę je miała! Tylko nie wiem jak wytrzymają na tym moim południunajwyżej w pierwszym roku będę je cieniować.
popcorn 10:26, 09 lis 2012

Betysia plan do zrealizowania, ale nie w pojedynkę - musiałabym mieć ze 4 chłopa do pomocy, wykopać wszystko, wrzucić na podjazd (parkować przed bramą; wynająć glebogryzarkę; rozplanować rabaty, zrobić nawadnianie i sadzić od początku, z nowym planem Może???
A szpaler będę miała, jak tylko dokupimy działkę sąsiednią - dodatkowe 350m2 na parę drzewek-zachciewajek, szklarnię i warzywnik ( a w miejsce dotychczasowego warzywnika nowe nasadzenia)

Ula Limelighty wytrzymają! Mam w pełnym słońcu, no problem Większość okazała się raczej pinky winky/ vanille fraise... limki do dokupienia, może jeszcze kliknę w tym roku??
bacowa 10:39, 09 lis 2012

jasne że mamy swoje grzyby .

ogarnąć taki teren to nie takie proste ! dziś chyba bym nie kupiła takiej dużej działki ,
przez te parę lat wypracowałam sobie sposób na te morgi , jak to mówią " potrzeba matką wynalazku " w ogrodzie jest dużo iglaków , drzew liściastych i krzewów a jak wiesz te rośliny są mało wymagające .
Bylin jest mało nad czym ubolewam , ale to jest najbardziej pracochłonna grupa roślin , więc nie sadzę ich zbyt dużo ,nie mam czasu na ciągłe pielenie .
Chcę mieć ogród zadbany , to nie sadzę roślin których pielęgnacja zabiera dużo czasu .

popcorn 10:43, 09 lis 2012

Hej Ewo!
No, na takich połaciach, to koniecznie dużo drzew i krzewów! Mają gdzie się rozrastać! U mnie mało miejsca, sporo bylin - ale to pracochłonne jest, masz rację...

Ja z kolei żałuję że mamy zbyt małą działkę - podeślesz parę metrów swojej?
Fajnie byłoby mieć grzyby, chociaż parę w sezonie! Może jak tę działkę sąsiednią dokupimy, i kolejną, bo sąsiad raczej chętny nie jest (takie L by nam wyszło)... brzozy tam rosną, ze 3 bym zostawiła? I dosadziła sosny - ale super!!

pozdrawiam