Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

renatamama3 13:37, 17 lut 2013

No to gratulki kiełków.
Margolka 14:39, 17 lut 2013

Witaj Karolino
Od niedawna podczytuje forum, więc tym bardziej ucieszyłam się, że prawie natychmiast trafiłam na twój ogrodowy wątek, bo też jestem z Pabianic
W tym roku mam zamiar troche więcej podziałać w ogródku, dlatego sie rozglądam i staram sie jakos sensownie wszystko rozplanować. Ja mam swój kawałek ziemi od niedawna i dostał nam sie teren właściwie zupełnie zagospodarowany. Teraz muszę to wszystko jakoś dopasować do własnego gustu, a łatwo nie będzie, bo mam wszędzie prawie same iglaki, za którymi nie przepadam... Muszę mieć kawałek ziemi na warzywa i zioła, bo lubię dłubac w ziemi, uwielbiam gotować (mam nawet swój blog kulinarny ) i marzy mi się, zeby jak najwiecej warzyw wyhodować samodzielnie.
W ub. roku miałam tylko dynię i zioła (lubczyk, oregano, miętę, tymianek, rozmaryn i estragon). W tym roku planuję więcej. Ale czuję, że czeka mnie karczowanie
Chętnie bym sie z tobą powymieniała doświadczeniami, bo brakuje mi w moim otoczeniu kogos, kto jest tak samo zakręcony, jak ja Wszyscy wzruszają ramionami, kiedy mówie o hodowli własnych warzyw, no bo po co sie męczyć, skoro mozna kupic na rynku?
Serdecznie cię pozdrawiam i mam nadzieję, że jest tutaj więcej pabianiczanek (albo dziewczyn z okolicy ).
Małgosia
popcorn 14:51, 17 lut 2013

Renatko - na razie niewyraźne i niewiele, ale powoli wychodzą z ziemi!!

Małgosiu
- mieszkam w Kudrowicach, to rzut beretem A Ty w której części miasta? Wożę Młodą do przedszkola na Bugaju, więc prawie wszędzie mam po drodze
Wiosną zapraszam na kawę, pogadamy! Z okolicy tylko ja, parę Dziewczyn jest z bliższych lub dalszych okolic - 11stokrotka (Konstantynów), anipla, Bogdzia - na wschód od Łodzi, Shrekol (Zgierz). Więcej nie kojarzę...
Wrzuć link do bloga i koniecznie załóż swój wątek ogrodowy, będziemy zaglądać, podglądać i doradzać
Dobrze trafiłaś, ja uwielbiam hodować własne warzywa, M się śmieje że najchętniej tylko warzywa bym hodowała... no i owocowe krzaczki i kilka drzewek.

pozdrawiam!
Margolka 15:01, 17 lut 2013

Juhuuuu! Ale fajnie Ja mieszkam na Bugaju właśnie. Teraz mieszkam jeszcze w blogu, ale dom mam niedaleko. Narazie nie możemy sie przeprowadzić, ale ogród uprawiam od ub. roku
Fajnie, że cie namierzyłam i zamierzam cie wykorzystac do cna, jesli tylko pozwolisz Chciałabym jakieś drzewka owocowe posadzic, ale w tym nie mam kompletnie doświadczenia. A znalazłam cie dlatego, że zamierzałam na wiosnę ogródek w skrzyni/skrzyniach założyc, dokładnie tak, jak ty!
Narazie mam plan taki, żeby wykorzystac deski ze starej stodoły (tata mi załatwił), tylko nie ma mi kto tego zrobic. Ale cos wymyślę! A dechy bardzo mi sie podobaja, bo są takie ciemnoszare - wiesz, stara ta stodoła była, chyba jeszcze smołą zabezpieczana, albo jakoś tak W każdym razie ze 100 lat miała.

Wątek założę, jak tylko jakieś foty zrobię, zeby było co konsultowac
A mój blog to www.alicjawkrainiegarów.blogspot.com
Lubię zdrową kuchnię, bez tych wszystkich E, zdrowe warzywa i... wogóle to mam hopla na punkcie swoje=zdrowe
popcorn 15:42, 17 lut 2013

"teraz mieszkam jeszcze w blogu" - ale się uśmiałam hihi dom też na Bugaju? kawałek, ale bywam tam codziennie No problem, możesz się konsultować, powiem co wiem większość szkółek i centrów ogrodniczych w okolicy znam, wiem gdzie co i jak Skonsultuj się czym były impregnowane te deski, bo to nie może być nic toksycznego - nic co mogłoby przeniknąć do ziemi a stamtąd do warzyw... wtedy zdrowe raczej by nie były
Zajrzę na Twój blog jeśli pozwolisz, może się podszkolę Słaba jestem w "te klocki", ale może kiedyś Właśnie piekę tartę z jeżynami (własnymi), może będzie smaczna

pozdrawiam!
Margolka 16:05, 17 lut 2013

No tak, mieszkam w blogu... Niezła jestem Chyba pisząc to myślałam o swoim blogu
A'propos, zaglądaj i częstuj sie przepisami, będzie mi bardzo miło Może ja cie podszkole w kuchni, a ty mnie w ogrodnictwie
Dom jest niedaleko, ale nie mam pojecia, czy to jeszcze Bugaj, chociaż to pół kilometra ode mnie, bo tam są same domy jednorodzinne, a Bugaj to blokowisko.
Co do desek, to tak, wiem - myślałam o tym i wiem, że niczym nieporządanym nie były traktowane
A powiedz mi, powinnam wysiać teraz sałatę, czy może kupic gotową rozsadę, kiedy już będzie? Nie planuję cudów w tym moim warzywniku, zreszta nie mam dużo miejsca. Ale chciałabym mieć jak najwięcej różnych sałat, na pewno jakieś dyniowate, bo lubimy, rzodkiewki, groszek, pietruszke naciową, szczypiorek, koper i oczywiście inne zioła.
Teraz trzeba to zaplanować, a ja tak do końca to nie wiem, co bym chciała
Pewnie, jak to u mnie zazwyczaj bywa, znowu skończy się na spontanie

Zastanawiam się, dlaczego na podglądzie zaznacza mi wielokropek, jako błąd?
popcorn 16:16, 17 lut 2013

Zajrzałam, chociaż link nie działa później poczytam dokładniej Ciasteczka wyglądają na bardzo smaczne

Na wysiew sałaty jeszcze za wcześnie, zamierzam to zrobić początkiem marca... a w połowie marca można już pewnie będzie kupić rozsadę na targu.
Teraz zamierzam wysiać pory, rodzynek brazylijski i paprykę, po kilka doniczek każdego.
To dobrze że deski są ok! Ja się przymierzam do kupna takich impregnowanych ciśnieniowo, może pożyją dłużej niż zwykłe...

to sprawdzanie pisowni jest niedopracowane, wielokropka się czepia, a błędów ortograficznych nie... ja ignoruję

Nasiona warzyw mam już kupione. Początkiem marca posieję bób, groszek, sałatę, rzodkiewkę z marchewką. Końcem marca buraczki, cebulę z dymki, słonecznik, pietruszkę i mnóstwo innych o których teraz zapomniałam Końcem kwietnia sieję ogórki, fasolę, cukinię, wysadzam pomidorki (raczej tylko koktajlowe)- rozsadę przygotuję w marcu. W międzyczasie pewnie sporo wszystkiego innego
pozdrawiam!!
Margolka 17:22, 17 lut 2013

O widzisz, dla mnie to są praktyczne wiadomości, bo niby na każdej torebeczce napisane co i kiedy wysiewac, ale tak zbiorczo, to nigdy nie wiem. Ogórki tez oczywiscie planuje i na pewno bedą u mnie na podpórkach, tak żeby wisiały. Od dwóch lat tak je uprawiam u rodziców i jest super
W zeszłym roku puściłam je na słonecznikach (robiły za tyczki) i super sie udały.
Też pozdrawiam i idę jakies ciasto upiec.
A link pewnie nie działa dlatego, ze "cenzura" nie dopuszcza linków...? Ale nazwa bloga jest charakterystyczna, więc wystarczy w wyszukiwarke wpisac "Alicja w krainie garów" i na pewno mój blog wyskoczy
Tess 17:51, 17 lut 2013

Karola, super szklarenka, zazdroszczę
Skrzynie w warzywniaku drewniane pięknie wyglądają, rób drewniane.
A mnie werbena jeszcze nie wschodzi, buuuu. Martwię się.
popcorn 18:00, 17 lut 2013

Małgosiu fajny pomysł z ogórkami na słonecznikach Ale one same się wspinały? Czy je jakoś podczepiałaś? Problem tylko taki że słoneczniki są bardzo żarłoczne, ogórki też lubią żyzną ziemię - trzeba by je podlewać nawozem w płynie, albo posadzić na użyźnionej (obornikiem?) ziemi?

Tarta jeżynowa się udała, trochę zbyt słodka, ale niebawem zniknie A Ty co upiekłaś?
Link nie działa bo szuka na ogrodowisku, poza tym jest litera "ó" w adresie.. ale masz rację, wystarczy pomyśleć chwilę co może być nie tak, albo po prostu wrzucić w google Świetny tytuł bloga

Tess dzięki, cieszę się ze szklarenki, choć mogłaby być większa. Dużo większa Ale i ta się przyda
Skrzynie będą drewniane, nie bardzo mam wybór, nie mamy narzędzi żeby pociąć i wygiąć i zespawać stal, więc...
Werbena prawie 2 tygodnie kiełkowała, do tego podobno lepiej wschodzi przemrożona - nie wiem, zobaczymy. Trochę wysiałam jesienią, liczę że wiosną wykiełkuje. A resztę teraz w skrzynce, bez mrożenia, coś kiełkuje Zobaczymy czy równo i czy wszystko wykiełkuje, ale na razie coś rośnie

Jutro u nas nie ma prądu, jakaś zaplanowana reperacja sieci... nie wiem, chyba wezmę urlop po prostu. M zadowolony, jedzie do firmy do Łodzi. A ja chyba nie będę pracować? No bo jak? Laptop wytrzyma ze 4h, ale internet?? Mogłabym jechać do Teściów, ale Gabi zawieźć i jechać, a potem wcześniej skończyć i wracać... nie chce mi się... urlop chyba