Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

laurowisnia 09:45, 30 sty 2012

Witam sąsiadkę, masz pięknie ukształtowaną rabatę przed tarasem, jak tu już powiedziano w stylu angielskim. Jest na niej to co lubię róże + byliny w tym liliowce. Abraham ładnie się u Ciebie rozrasta, jest to moja pierwsza róża angielska, której jednak wybrałam za suche miejsce i co roku ma mniej kwiatów.
Ciekawa jestem nowej rabaty GJ.
Szukasz liliowca cytrynowego, powiem, że też go poszukiwałam, możliwe, że kupiłam go 2 lata temu, ale w pierwszym roku nie kwitł, później jak się rozrósł, miałam pogrom w liliowcach - zaczęły mi je pałaszować nornice. W następnym się odbudowywał, też nie kwitł - zobaczę co będzie w tym roku, jeśli to on to chętnie się podzielę - może u Ciebie przetrwa.
wanda7 15:11, 31 sty 2012

Gabrielo, aż wrócilam, żeby znaleźć tego twojego posta z pytaniem do mnie. Faktycznie, chociaż przeczytałam, ale ponieważ nie mam zdjęcia, to zapomniałam. Już odpowiadam: wrotycz to rzeczywiście rodzaj złocienia. Drobniutkie białe kwiatuszki. Dostałam od dwóch forumek sadzoneczki. Nie wiem, czy tej samej odmiany. Wsadziłam przy liliowcach tej jesieni i już się trochę rozrosły. NIe wiem, jak przetrwają zimę. Oby.
Co do tych moich żalów w moim wątku, to ja miałam na myśli raczej osoby, u których wpisałam się już chyba ze trzy razy, a one nie wpadły do mnie, żeby postawić chociaż jedną kropkę. Ja odpowiadam każdemu, kto do mnie zagląda. I nie chodzi o ich brak czasu, bo widzę, że u innych się wpisują i to dość często. A mnie jest po prostu przykro. Tylko tyle. No ale piszę o tym jedynie gwoli wyjaśnienia. Widać bywa różnie.
Cieszę się, że nawzajem do siebie wpadamy, i mam nadzieję, że zaprzyjaźnię się wirtualnie również z innymi.
Gabriela 15:35, 31 sty 2012

Z wszystkimi nie sposób się przecież przyjaźnić, prawda? Chyba nikt tu o to nie ma żalu, ale rozumiem Cię, zawsze też jest mi miło, jak widzę że ktoś u mnie był.
A teraz do rzeczy - czy ten złocień to wrotycz maruna? Jeśli ma żółty środek to pewnie tak. W starym ogrodzie, był u nas taki rodzaj złocienia(?), gipsówki(?) z takimi okrągłymi sporymi kulkami zbitych białych płatków, nie wiem co to było i myślałam że może u Ciebie zobaczę właśnie to, bo całe białe i drobne. Też świetnie wyglądałoby to coś z liliowcami.
babopielka 16:48, 31 sty 2012

Gabriela - o takim mówisz ? Złocień maruna

Mam jeszcze inny o pojedynczych kwiatach , ale zdjęcia brak .
Gabriela 16:52, 31 sty 2012

Nie, nie o tym, tamten był chyba bardziej do gipsówki podobny, ale kulki były duże, rosły w baldaszku, jak taki żółty wrotycz, co rośnie na łąkach, i śnieżnobiałe, bez żółtego środka, jak przekwitał to się robił brązowy.
Ja to mam ostatnio wenę do wymyślania roślin, co to ich nikt nie widział.
hanka_andrus 17:02, 31 sty 2012

Takie kwiatki miałam kiedyś w swoim ogrodzie,ale chyba wypieliłam.U sąsiadek widziałam....muszę wyprosić......
babopielka 17:08, 31 sty 2012

Ja mam jeszcze takie coś Boltonia

Ale pewnie też nie o to chodzi ?
wanda7 17:19, 31 sty 2012

Chodziło mi kochane o wrotycz maruna. Kwiatki takie jak u Bożenki, ale bardziej kompaktowy, zwarty. Łodyżki krótsze, nie takie przewieszające się. Wyglada jak bukiecik, ale może to zależeć równie dobrze od rodzaju gleby. Nie wiem, jaki u mnie wyrośnie. Zobaczymy latem.Bardzo pięknie wygląda też przy różyczkach, pasuje do każdego koloru.
Elfik 17:28, 31 sty 2012

Gabriela napisał(a)
Nie, nie o tym, tamten był chyba bardziej do gipsówki podobny, ale kulki były duże, rosły w baldaszku, jak taki żółty wrotycz, co rośnie na łąkach, i śnieżnobiałe, bez żółtego środka, jak przekwitał to się robił brązowy.
Ja to mam ostatnio wenę do wymyślania roślin, co to ich nikt nie widział.

Gabrysiu! Uszczypnij mnie! To ja chyba to mam, co to nie wiem, co to jest , a nie wiem, skąd się wzięło... Ale wywód, nie? To ma wysokość ponad metr, i chmurkę mini stokrotkowatych kwiatków, i jest śliczne, choć dziewczyny mówiły, że to chwast. A ja ten chwast oznaczyłam, i wiosną przesadzę za różę, będzie ładne tło miała...
Gabriela 17:48, 31 sty 2012

Elu, kwiatki to są takie małe kulki, które tworzą taki płaski baldaszek. Bialutki. Więc?
Haniu, jakby to było to, byłoby fajnie, zrobisz zdjęcie latem i zobaczymy.
Wando, tych wrotyczów marun to jest dużo różnych odmian, ale wydaje mi się, że przeważnie mają żółte środki i takie kwiatki jak mini pełne chryzantemki, no nie wiem jak to określić.
Bożenko, nie o to chodzi.
Ale wam zadałam temat, taki typu: no, te kwiatki co wiecie, te białe, no....