Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

Borbetka 16:07, 01 lip 2012

Ewka, zachorowałam w tym roku na lawendę. Miałam ją już kiedyś, ale jakoś wykopałam, nie pamiętam, chyba się zestarzała. Powiedz, czy masz też ją posadzoną w półcieniu? Czy lepiej w pełnym słońcu? Mam fajne miejsce dla niej u mnie koło warzywnika, żeby zasłonić już stary płotek, ale boję się, czy da radę. Poza tym strasznie kwaśna tam ziemia jest. Piaszczysta, ale skrzyp rośnie. Posadzić i na jesień posypać wapnem? Co myślisz? U Ciebie przepiękna.
ewaglen 23:08, 01 lip 2012

Domi, jutro zrobię zdjęcie swoim bukszpanom. Teraz już rosną, ale po cięciu długo nie startowały.
Borbetko, ja mam lawendę na trzech stanowiskach: od południa, południowego zachodu i od zachodu. Ta od południa z białymi pelargoniami jest sadzona w tym roku. Podlewam ja zawsze w czasie upałów. Ta przy krzewuszce rośnie od 6 lat, ale była przesadzana w między czasie. Ta ostatnia, przy altanie też sadzona w tym roku i też podlewam. Nie sypałam swojej lawendy dolomitem, bo u mnie grunt rodzimy to margiel, tylko, że my jesteśmy ponad metr podniesieni, więc do rodzimego gruntu daleko. Chyba tę posadzoną w tym roku posypię dolomitem. Nie była jeszcze cięta, więc przytnę po kwitnieniu.
Ja nie jestem ekspertem w tych tematach, jeszcze wiele się muszę uczyć, ale jeśli mocno kwaśne stanowisko, to napewno trzeba sypać, tylko nie wiem kiedy najlepiej.

Lawenda sadzona w tym roku:
.

Ta też tegoroczna, od południa:

A tutaj 6-letnia. ta jest gęściejsza,ale później nieco zaczęła kwitnąć.Jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa

Borbetka 08:33, 02 lip 2012

Cudnie to wygląda. Lawendę muszę mieć, a wczoraj zobaczyłam u szwagierki na tarasie daturę. Taka ogromna roślina na tarasie w donicy i w dodatku pięknie pachnąca - więc też target na przyszły rok mam.
reni 08:35, 02 lip 2012

Pięknie
popcorn 08:35, 02 lip 2012

Super lawenda u Ciebie! A ta tegoroczna wygląda jakby była kilkuletnia przynajmniej! Chyba spore sadzonki sadziłaś?
pozdrawiam!!
ewaglen 09:48, 02 lip 2012

To blue scent, a ona rośnie szybko, tak mi powiedział sprzedawca. Sadzonki nie były duże.
popcorn 09:50, 02 lip 2012

Super! A jaki ma intensywny zapach! Przy nastepnych zakupach bede szukac tylko tej
Tyle ze u nas w szkolkach haslo : lawenda i nic wiecej
pozdrawiam!!
ewaglen 09:55, 02 lip 2012

Ta lawenda jest pachnąca, jak dla mnie intensywnie. Ja kupowałam w internecie. Podaję link. Sadzonki zdrowe, bardzo ładne.

http://www.plantacjalawendy.pl/
Sebek 11:14, 02 lip 2012

ewaglen napisał(a)
Domi, jutro zrobię zdjęcie swoim bukszpanom. Teraz już rosną, ale po cięciu długo nie startowały.
Borbetko, ja mam lawendę na trzech stanowiskach: od południa, południowego zachodu i od zachodu. Ta od południa z białymi pelargoniami jest sadzona w tym roku. Podlewam ja zawsze w czasie upałów. Ta przy krzewuszce rośnie od 6 lat, ale była przesadzana w między czasie. Ta ostatnia, przy altanie też sadzona w tym roku i też podlewam. Nie sypałam swojej lawendy dolomitem, bo u mnie grunt rodzimy to margiel, tylko, że my jesteśmy ponad metr podniesieni, więc do rodzimego gruntu daleko. Chyba tę posadzoną w tym roku posypię dolomitem. Nie była jeszcze cięta, więc przytnę po kwitnieniu.
Ja nie jestem ekspertem w tych tematach, jeszcze wiele się muszę uczyć, ale jeśli mocno kwaśne stanowisko, to napewno trzeba sypać, tylko nie wiem kiedy najlepiej.

Lawenda sadzona w tym roku:
.

Ta też tegoroczna, od południa:

A tutaj 6-letnia. ta jest gęściejsza,ale później nieco zaczęła kwitnąć.Jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa

Jak ślicznie
isia33 14:36, 02 lip 2012

Ewa, połączenie lawendy i białych pelargonii to mistrzostwo, piękne. Twoje bratki ładniejsze od moich, poza tym mam je tylko kilka. Najpierw były w doniczkach w kompozycji wiosennej, potem poszły na rabatę. Na pewno w przyszłym roku będzie ich więcej. Też je zasilam, ale przez jakiś czas nie obrywałam starych płatków i nasiona zaczęły się wysiewać. Teraz jest mnóstwo małych siewek i nie wiem co z nimi zrobić - chyba poczekam aż podrosną i zobaczę co dalej.