Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 23:06, 08 sty 2023

Ania111 napisał(a)
Asia ,widzę że "robota wre" .
Fajny ten styczeń

Może w tym roku styczeń da coś porobić zamiast lutego . Trzeba korzystać póki warunki sprzyjają. A miałam podsumowanie roku 2022 robić w wątku jak co roku a nie nowy sezon zaczynać .
Nowa12 23:07, 08 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Extra już sobie szykujesz glebę, mnie to czeka niebawem,ech... Najgorsza robota :-/

Właśnie pod Rozanne to luzik. Liczę że zadarni spory kawałek i sobie poradzi w moim glinokamieniu .
Nowa12 23:08, 08 sty 2023

Judith napisał(a)

Już widać, że tak .

Dla ogrodnika to zawsze radocha z nowych roślinek .
Dorii 23:32, 08 sty 2023

Nowa12 napisał(a)

Ja to bardziej zmieniam zygzaki na fale . Ale wiem że trendy są bardziej ku liniom prostym . Ale nie u mnie . U mnie koła, półkola i fale .

Mam wrażenie że trendy zaczynają się zmieniać. Zauważyłam że coraz mniej jest ogrodów z ograniczoną ilością gatunków rosnących pod linijkę. Typowy ogrodowiskowy ogród zmierza coraz bardziej ku ogrodowi naturalistycznemu co z resztą bardzo mi się podoba. Bo choć uporządkowane ogrody podobają mi się to jednak moja dusza zdecydowanie uporządkowana nie jest i najlepiej czuję się w bardziej swobodnym otoczeniu.
Rojodziejowa 23:41, 08 sty 2023

Należy iść w nie to co modne, tylko w to co dobrze wygląda. Zarówno w modzie wizażowej człeka jak i w ogrodzie. Jak mam paszczę jak księżyc w pełni i do tego płaską głowę, to się nie zetnę na boba ani ciężkiego cięcia innego nie zrobię, choć będą super modne, bo będę wyglądać jak buła
Do ogrodu, działki, założeń i obsadzeń też może bardziej pasować łuk, fala, a nie krecha. Zresztą ciul z trendami. To ma grać właścicielowi.
Wiolka5_7 08:04, 09 sty 2023

Dorii napisał(a)

Mam wrażenie że trendy zaczynają się zmieniać. Zauważyłam że coraz mniej jest ogrodów z ograniczoną ilością gatunków rosnących pod linijkę. Typowy ogrodowiskowy ogród zmierza coraz bardziej ku ogrodowi naturalistycznemu co z resztą bardzo mi się podoba. Bo choć uporządkowane ogrody podobają mi się to jednak moja dusza zdecydowanie uporządkowana nie jest i najlepiej czuję się w bardziej swobodnym otoczeniu.

Ja jestem tego przykładem

Sadziłam na początku wszystko pod linijkę a teraz co roku robię lifting rabatom i wcale nie sadzę pod linijkę ,tylko bardziej swobodnie

Zmienił mi się gust przez kilka lat
olciamanolcia 08:23, 09 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Należy iść w nie to co modne, tylko w to co dobrze wygląda. Zarówno w modzie wizażowej człeka jak i w ogrodzie. Jak mam paszczę jak księżyc w pełni i do tego płaską głowę, to się nie zetnę na boba ani ciężkiego cięcia innego nie zrobię, choć będą super modne, bo będę wyglądać jak buła
Do ogrodu, działki, założeń i obsadzeń też może bardziej pasować łuk, fala, a nie krecha. Zresztą ciul z trendami. To ma grać właścicielowi.

Taka prawda- też nie patrzę co modne i w wisażu i w ogrodzie. Robię, tak jak mi sie podoba- to mój ogród, mój dom, moja gęba
Teraz usta glonojada lub na "nocnik" sa modne, i poliki a-la chomik i tez nie ulegnę
Jesli chodzi o linie proste i fale w ogrodzie jestem za tymi pierwszymi bo ja kulistych i łukowatych form nie znoszę-od zawsze i wszędzie Chociaz jest kilka ogrodów na forum z łukami właśnie , które bardzo ale to bardzo mi sie podobają.
Dorii 08:26, 09 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Dobre porównanie :⁠-⁠D
Z fryzurą czy ogrodem to jeszcze łatwo stanąć na bakier z modą. Gorzej z ubraniami, przez wiele lat była modna chłopięca figura a ja w tym źle wyglądam do tego się nie mieszczę. Niestety w podejściu kreowania sylwetki zamiast ubierania prawdziwych ludzi zawsze będzie duża grupa poszkodowanych.

Ale w ogrodzie też trochę tak jest, bo za typem ogrodu idą też rośliny a tu dużo zależy od dostępności u producentów.
Nadal w wielu szkółkach królują iglaki i kilka innych roślin nie koniecznie lubianych na tym forum słusznie bądź nie:⁠-⁠P. I świeży posiadacz gruntu jest pchany w tę stronę. Dlatego cieszy mnie moda na ogrody inne niż do tej pory. Dzięki temu dostępność roślin się zwiększa. A widząc wokół różne ogrody mamy szansę kształtować/odkrywać swoje gusta ogrodowe.
Judith 08:45, 09 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)

Taka prawda- też nie patrzę co modne i w wisażu i w ogrodzie. Robię, tak jak mi sie podoba- to mój ogród, mój dom, moja gęba
Teraz usta glonojada lub na "nocnik" sa modne, i poliki a-la chomik i tez nie ulegnę
Jesli chodzi o linie proste i fale w ogrodzie jestem za tymi pierwszymi bo ja kulistych i łukowatych form nie znoszę-od zawsze i wszędzie Chociaz jest kilka ogrodów na forum z łukami właśnie , które bardzo ale to bardzo mi sie podobają.

Justyna, te usta na "nocnik" to mnie zaintrygowały... Co to jest?!
MartaCho 08:51, 09 sty 2023

Judith napisał(a)

Justyna, te usta na "nocnik" to mnie zaintrygowały... Co to jest?!

Ja również jestem ciekawa Może takie wiecznie niedomknięte?