Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Helen 08:25, 09 sie 2023

Aga, napisz w jakiej ziemi sadzisz jeżówki. Chcę sobie kupić kilka sunseekers i muszę dobrze przygotować glebę
Nowa12 10:20, 09 sie 2023

Helen napisał(a)
Aga, napisz w jakiej ziemi sadzisz jeżówki. Chcę sobie kupić kilka sunseekers i muszę dobrze przygotować glebę

Robię większy dołek i sadzę w ziemi z worka jakiejś uniwersalnej. Moja rodzima gleba to glina i kamienie więc się nie nadaje. Czasem zmieszam z jakimś obornikiem granulowanym albo mączką bazaltową ale nie zawsze. Specjalnie się nie przykładam do tego. Ale ty masz na pewno lepszą ziemię do sadzenia.
Nowa12 10:24, 09 sie 2023

Makao napisał(a)

O kurcze, ale fajne te jeżówki Sunseekersy,Sweet Fuchsis i ta Rainbow. Muszę wygooglać je.
A ten judaszowiec to rośnie w słońcu czy nie? Ponoć słońce go przypadła dlatego nie kupiłam.

Kolor sunseekersów jest taki jak na fotkach. Nie jest przekłamany.
Mój Rising Sun jest na słońcu. Wiosną jak wypuszcza nowe młode liście to przypala je słońce ale on zaraz wypuszcza następne i te już nic nie ruszy . Do końca sezonu już nie ma żadnych przypaleń.
Helen 10:34, 09 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

Robię większy dołek i sadzę w ziemi z worka jakiejś uniwersalnej. Moja rodzima gleba to glina i kamienie więc się nie nadaje. Czasem zmieszam z jakimś obornikiem granulowanym albo mączką bazaltową ale nie zawsze. Specjalnie się nie przykładam do tego. Ale ty masz na pewno lepszą ziemię do sadzenia.

Nie wiem czemu sunseekers mi wypadają a dobrze rosną inne
Nowa12 10:42, 09 sie 2023

Helen napisał(a)

Nie wiem czemu sunseekers mi wypadają a dobrze rosną inne

To dziwne. U mnie dobrze rosną i zimują. Sweet Fuchsia takie maleństwa dostałam w zeszłym roku i późno je sadziłam. A w tym roku już takie ładne.
April 10:44, 09 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

Kolos się robi z niego. Rising Sun - cudny jest.

No bajka. Ciekawe czemu mój nie ma teraz nowych przyrostów różowych. Muszę z nim pogadać.
U mnie rdesty już kwitną na potęgę poza Blackfieldem, który jest ciut późniejszy. Ale też już powoli pokazuje kolor.
Jeżówki masz przeboskie
Helen 11:13, 09 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

To dziwne. U mnie dobrze rosną i zimują. Sweet Fuchsia takie maleństwa dostałam w zeszłym roku i późno je sadziłam. A w tym roku już takie ładne.

A może to jest kwestia tej zwykłej ziemi z worka? Napiszesz mi na priv jaką kupujesz?
Nowa12 12:50, 09 sie 2023

April napisał(a)

No bajka. Ciekawe czemu mój nie ma teraz nowych przyrostów różowych. Muszę z nim pogadać.
U mnie rdesty już kwitną na potęgę poza Blackfieldem, który jest ciut późniejszy. Ale też już powoli pokazuje kolor.
Jeżówki masz przeboskie

Bo ten mój judaszek to w tym roku szaleje z przyrostami i pewnie dlatego ten kolor. Oj będzie cięcie na wiosnę .
No to skoro Blackfield jest późniejszy to może ten mój jednak w końcu raczy zakwitnąć .
Nowa12 18:55, 09 sie 2023

Helen napisał(a)

A może to jest kwestia tej zwykłej ziemi z worka? Napiszesz mi na priv jaką kupujesz?

Napisałam . Jest taka ziemia która u mnie się najlepiej sprawdza.
Nowa12 20:58, 10 sie 2023

Nareszcie ładna pogoda. Ale po deszczach przynajmniej ogród odżył.