Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

anpi 23:29, 07 maj 2019

Przybiegłam obczaić Twojego Beni-maiko i resztę kolekcji.Śliczniusie,a Beni to gęsty okaz Ci się trafił,mój trochę "ażurowy" jeszcze
Spodobała mi się Obiela A magnolie Genię w szkółce oglądałam i prawie już ja kupiłam ,ale właśnie się zastanawiałam czy kupić egzemplarz bardziej krzaczasty czy taki bardziej drzewko,bo był duży wybór. i w końcu nie kupiłam ,bo doszłam do wniosku ,że muszę najpierw miejsce jej wymyślić i wtedy odpowiedni pokrój kupić Wystarczy że teraz klonem latam po ogrodzie ,by go odpowiednio wpasować kolorystycznie a jeszcze jak się dowiedziałam ,że to kameleon, to jeszcze pomieszało mi koncepcję
MalgosiaW 08:11, 08 maj 2019

Nowa12 napisał(a)

Małgosia i wymysliłaś coś u siebie na te Twoje końce podjazdu i kostki?
Jest jeszcze opcja u mnie zbicia betonu przy chodniku przynajmniej trochę ale nie wiem czy to jest w ogóle do zrobienia bez szkody dla kostki.

Dwa lata męczyłam się dosiewaniem trawy, więc to sobie już daruję. Mam w tym roku mieć totalną rewolucję tarasowo - skarpową i trawnik też ucierpi więc ogólnie będzie bleee. Będę na jesieni robić podest z kostki do domu, więc podpytam panów brukarzy. Może coś doradzą, wtedy Ci przekażę.

Mi się wszystko na pniu podoba, wysoko szczepione prócz catalp, które mam i co roku mają grzyba oraz zwykłych klonów (bo kiedyś u mnie rosły, dziko rosły)
anabuko1 08:23, 08 maj 2019

Nowa12 napisał(a)
Coraz bardziej zielono się robi i kolorowo.

I coraz bardziej pięknie
Tylko,żeby jeszcze było coraz cieplej i z nocami też ;0
Nowa12 08:28, 08 maj 2019

MonikA napisał(a)

upajaj się upajaj kochana

Bukszpany już są, te obsikane też

A swoją drogą jakie ty masz tam sielskie klimaty za płotem.
Nowa12 08:32, 08 maj 2019

gogo napisał(a)
Jestem w dobrej sytuacji z miejscem do przechowywania, mam ponad 160 m 2 pomieszczenia gospodarczego
I jest tam ok. 5, 6 st.C w zimie.
Są okna, ale światło nie jest potrzebne, wręcz niewskazane, bo rośliny mogłyby za wcześnie puścić liście.
Mogłabym trzymać duuuużo klonów

E no to faktycznie masz warunki .
Ja takiego miejsca nie znajdę niestety więc wszystko musi zimować na dworze i ląduje w grunt .
Nowa12 08:42, 08 maj 2019

anpi napisał(a)
Przybiegłam obczaić Twojego Beni-maiko i resztę kolekcji.Śliczniusie,a Beni to gęsty okaz Ci się trafił,mój trochę "ażurowy" jeszcze
Spodobała mi się Obiela A magnolie Genię w szkółce oglądałam i prawie już ja kupiłam ,ale właśnie się zastanawiałam czy kupić egzemplarz bardziej krzaczasty czy taki bardziej drzewko,bo był duży wybór. i w końcu nie kupiłam ,bo doszłam do wniosku ,że muszę najpierw miejsce jej wymyślić i wtedy odpowiedni pokrój kupić Wystarczy że teraz klonem latam po ogrodzie ,by go odpowiednio wpasować kolorystycznie a jeszcze jak się dowiedziałam ,że to kameleon, to jeszcze pomieszało mi koncepcję

Mój Beni Maiko jest może bardziej gęsty bo był drogi niestety chociaż były jeszcze bardziej dorodne okazy oczywiście z proporcjonalnie większą ceną.
Ja lubię takie roślinne kameleony i pewnie dlatego co za tym idzie klony .
Magnolie mam 2 i więcej raczej nie kupię. Tyle mi wystarczy żeby oko nacieszyć wczesną wiosną. Chociaż Genie całkiem obficie kwitnie też latem.
Magnolie mi się podobają o pokroju drzewka. Ja mam krzaki .
Nowa12 09:36, 08 maj 2019

MalgosiaW napisał(a)

Dwa lata męczyłam się dosiewaniem trawy, więc to sobie już daruję. Mam w tym roku mieć totalną rewolucję tarasowo - skarpową i trawnik też ucierpi więc ogólnie będzie bleee. Będę na jesieni robić podest z kostki do domu, więc podpytam panów brukarzy. Może coś doradzą, wtedy Ci przekażę.

Mi się wszystko na pniu podoba, wysoko szczepione prócz catalp, które mam i co roku mają grzyba oraz zwykłych klonów (bo kiedyś u mnie rosły, dziko rosły)

Czyli tak jak myślalam - syzyfowa praca . Rewolucji nie zazdroszczę ale warto pocierpieć dla efektu końcowego .
Mi na pniu wiekszość też. A zwłaszcza czerwone drzewka.
Katalpy mają jak dla mnie największą wadę że bardzo późno ruszają i mamy maj a ja w szkółkach je widzę jeszcze prawie łyse. Chyba najpóźniej ze wszystkich drzew.
Nowa12 09:38, 08 maj 2019

anabuko1 napisał(a)

I coraz bardziej pięknie
Tylko,żeby jeszcze było coraz cieplej i z nocami też ;0

Wczoraj posadziłam 2 klony a w nocy +2. Dobrze że minusa nie było .
Ale jak jest tak zimno to mi się w ogrodzie nic nie chce robić.
Musiałam się bardzo zmobilizować żeby coś posadzić mimo że dziury były już kilka dni temu wykopane .
14:16, 08 maj 2019
Nowa12 napisał(a)

A swoją drogą jakie ty masz tam sielskie klimaty za płotem.

Mam, mam , spokój i śpiew ptaków
Nowa12 22:46, 08 maj 2019

MonikA napisał(a)

Mam, mam , spokój i śpiew ptaków

Fajny taki brak zagęszczenia domów. Coraz rzadziej się to spotyka.