Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 22:57, 28 lut 2019

Ja też tylko w soboty bo w tygodniu wracam jak już ciemno. Ale przynajmniej są wolne soboty o ile oczywiście pogoda pozwoli.
Jeszcze muszę donicę pomalować impregnatem po zimie bo jakoś kolor straciła . Ale skoro nie ma jeszcze kwiatków w sprzedaży to się nie pali .
Nie tnę jeszcze wrzosów, róż, ketmii, carexów i lawendy. Może coś z tego można już ciąć ale nie jestem pewna więc wolę czekać.
anbu 10:16, 01 mar 2019

Nowa12 napisał(a)

Derenie dobrze znoszą cięcie bo się ładnie zagęszczają. Ale ja nie mam doświadczenia jak Asia (sama ją podglądam i podpytuję ) więc myślę, że trzeba jej posłuchać.

Śliczne są, nawet bez liści, koniecznie muszę zakupić
DorKa 10:16, 01 mar 2019

No i zobaczyłam tego Twojego derenia i faktycznie wychodzi na to,że cięcie mu służy Twój gęściejszy jest na pewno. Tak więc sekator w dłoń i zabieram się do roboty Jakieś wskazówki co do cięcia zdradzisz czy intuicyjnie mam go potraktować ?
Nowa12 10:44, 01 mar 2019

Myślę że intuicyjnie . Ja go tnę w taką formę kulistą .
Nowa12 10:47, 01 mar 2019

anbu napisał(a)

Śliczne są, nawet bez liści, koniecznie muszę zakupić

Mnie one się bardzo podobają bo wszystko ładnie rozjaśniają i podkreślają inne rośliny. Jedyny minusik to że dość późno wypuszczają liście ale potem jak już ruszą to szybko przyrastają w ciągu sezonu.
Kupuj koniecznie .
eVka 10:47, 01 mar 2019

Ładne te IH, ja mam zwykłe derenie elegantissima i w sumie nie bardzo wiem jak przyciąc, są młode, jedni piszą, że nisko bardzo,inni że tylko stare pędy wycinać i trochę młode od góry...
Nowa12 10:55, 01 mar 2019

Ja czytałam na ogrodeusie o elegantissima że tę odmianę trzeba nisko przycinać bo nieprzycinana ogałaca się od dołu i ma luźny pokrój.
Ale może jeszcze kogoś podpytasz. Wiem, że Szefowa lubi derenie i na pewno ci powie jak ją zapytasz.
Wiolka5_7 11:01, 01 mar 2019

effka napisał(a)
Ładne te IH, ja mam zwykłe derenie elegantissima i w sumie nie bardzo wiem jak przyciąc, są młode, jedni piszą, że nisko bardzo,inni że tylko stare pędy wycinać i trochę młode od góry...

Jeśli sa rzadkie,to przytnij nisko,żeby się rozkrzewiły....
Ja swoich IH w tym roku nie tnę wcale....Ewa Pszczelarnia pisała,że swoje derenie tnie co 4 lata strona 1798,
ja też tak planuję no chyba,że bardzo się rozpanoszą to trochę podetnę
Makusia 11:20, 01 mar 2019

Czyli, jeśli swoje IH sadziłam w ostatnim sezonie, to lepiej dać im jeszcze spokój? Tylko moje się pokładały dość mocno i kusi mnie, żeby je "postopniować" ...
Nowa12 12:02, 01 mar 2019

Makusia napisał(a)
Czyli, jeśli swoje IH sadziłam w ostatnim sezonie, to lepiej dać im jeszcze spokój? Tylko moje się pokładały dość mocno i kusi mnie, żeby je "postopniować" ...

Ja w takim razie pytam Szefową .