Ma_ciejka
16:34, 04 sty 2019

Wspomniałam już, że jeszcze zupełnie niedawno dumna byłam z siebie niesłychanie, że podeszliśmy do tematu zakładania ogrodu bardzo rozsądnie... i postanowiliśmy zlecić to firmie ogrodniczej. Logicznym było dla nas, że ktoś posiadający wiedzę i doświadczenie zrobi to lepiej od totalnych laików. Wybraliśmy renomowaną firmę, z dobrymi recenzjami i co najważniejsze podobały nam się ich realizacje. Niestety albo trafiliśmy na gorszy okres firmy albo reszta klienteli była mniej wymagająca, bo daleko nam do zadowolenia z dotychczasowej współpracy. Być może wykonawstwo byłoby na wyższym poziomie niż strona merytoryczna, ale po lekturze Ogrodowiska już wiem, że absolutnie nic nie zastąpii pracy własnych rąk. W KAŻDYM przeczytanym tutaj wątku przynajmniej kilka razy pojawia się zdanie, że najważniejsze w zakładaniu ogrodu jest przygotowanie gleby. W naszym kosztorysie nie ma ani słowa o poprawianiu jakości gleby. Jest informacja, że za dodatkową opłatą istnieje możliwość rozplanowania nawiezionej ziemi. Koniec. Dziś, z perspektywy kilkuset przeczytanych tutaj stron, wiem że możemy dać naszej ziemi znacznie więcej.
Chciałabym natomiast z projektu, który już zdążył powstać i niemało kosztował, wykorzystać przynajmniej przebieg ścieżek, ukształtowanie terenu i rozmieszczenie rabat, żeby te pieniądze nie były całkiem zmarnowane. Jeśli chodzi o roślinność, to wystarczyła krótka wizyta w wątku niepolecanych roślin żeby odkryć, że miałam mieć w ogrodzie większość z nich
To piękne rośliny i sama wybrałam je jako inspiracje, ale wiele razy powtarzałam, że jesteśmy amatorami i potrzebujemy roślin, które będą wyrozumiałe dla naszych braków wiedzy. Za 20 lat pewnie będę mogła sadzić kapryśne okazy, ale teraz nie chce wydawać pieniędzy na rośliny, które z dużym prawdopodobieństwem uda mi się zamęczyć. Nie jestem typem człowieka, który koniecznie musi uczyć się na błędach... i naprawdę bardzo lubię spać spokojnie 
Ze względu na prawa autorskie projektu oczywiście nie mogę pokazać, ale pokażę koncepcję na bazie, której powstał, a która jest mojego autorstwa.
Chciałabym natomiast z projektu, który już zdążył powstać i niemało kosztował, wykorzystać przynajmniej przebieg ścieżek, ukształtowanie terenu i rozmieszczenie rabat, żeby te pieniądze nie były całkiem zmarnowane. Jeśli chodzi o roślinność, to wystarczyła krótka wizyta w wątku niepolecanych roślin żeby odkryć, że miałam mieć w ogrodzie większość z nich

Ze względu na prawa autorskie projektu oczywiście nie mogę pokazać, ale pokażę koncepcję na bazie, której powstał, a która jest mojego autorstwa.