Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

antracyt 13:17, 24 kwi 2020

Ale macie kwieciście i trawa taka zielona, że nic tylko pozostaje zazdrościć
mirkaka 17:03, 24 kwi 2020

Jeśli to verticilioza to z czasem pewnie uschnie do końca. Ważne żeby jesienią szybko zbierać liście jak spadną i palić. Najwięcej zarodników jest w ogonkach liściowych. Musisz tę piłę którą go cięłaś zdezynfekować. Gdyby padł, to nie sadź w to miejsce drzew, chyba że wymienisz całą ziemię na głębokość 20 cm. Nie zasilaj nawozami azotowymi,jeśli już to tylko takimi które mają azot w formie amonowej, i to mało, a głównie fosfor i potas. N:K 10:10:10
sylwia_slomc... 21:17, 24 kwi 2020

kasiek napisał(a)
Oj nieładnie ten środek wygląda, zawsze możesz topsinem podlać ale jakby to było to to będzie ciężko. Werą bardzo łatwo zakazić cały ogród bo przenosi się też na narzędziach - łopata, grabie...
Ale bądźmy dobrej myśli, ja tak mam załatwionego perukowca - większa część w tamtym roku wycieta, druga na razie rośnie. Wera często daje znać po w ten sposób że roślinki po starcie coraz słabiej rosną, a potem w sezonie mają nienaturalny kolor liści np czerwony

Nie pocieszyłaś minie Ale skąd by się tam wzięła? Od kilku sezonów nic nie było dosadzane, w innych miejscach w ogrodzie nie miałam do tej pory tego dziadostwa.....
vita 21:17, 24 kwi 2020

Ojej, Mirka ale info Bym chciała taką wiedzę na temat ochrony drzew mieć Sylwia, współczuję bardzo, szkoda. Ile jeszcze wiedzy do przyswojenia mamy
sylwia_slomc... 21:18, 24 kwi 2020

antracyt napisał(a)
Ale macie kwieciście i trawa taka zielona, że nic tylko pozostaje zazdrościć

Trawa jeszcze sobie radzi, zwłaszcza na dole, bo na górze już zmienia kolor
sylwia_slomc... 21:20, 24 kwi 2020

mirkaka napisał(a)
Jeśli to verticilioza to z czasem pewnie uschnie do końca. Ważne żeby jesienią szybko zbierać liście jak spadną i palić. Najwięcej zarodników jest w ogonkach liściowych. Musisz tę piłę którą go cięłaś zdezynfekować. Gdyby padł, to nie sadź w to miejsce drzew, chyba że wymienisz całą ziemię na głębokość 20 cm. Nie zasilaj nawozami azotowymi,jeśli już to tylko takimi które mają azot w formie amonowej, i to mało, a głównie fosfor i potas. N:K 10:10:10

Bardzo tam potrzebuje drzewa, muszę się osłonić od sąsiadowego podwórka jakkolwiek Dziękuję za podpowiedzi w tym roku dostał tylko obornika granulowanego. Mam nadzieje, że da radę jednak
sylwia_slomc... 21:21, 24 kwi 2020

vita napisał(a)
Ojej, Mirka ale info Bym chciała taką wiedzę na temat ochrony drzew mieć Sylwia, współczuję bardzo, szkoda. Ile jeszcze wiedzy do przyswojenia mamy

Całe życie się człowiek uczy
Katkak 21:55, 24 kwi 2020

Fajtycznie słabo te ścięte gałęzie wyglądają. Kasia słusznie mówi, że na narzędziach się to pieroństwo przenosi. Odkąd dwa klony mi poleciały moim nieodzownym specyfikiem w ogrodzie jest denaturat, którym czyszczę wszystkie narzędzia, od sekatora po łopatę, nawet prze hodząc z jednej rabaty na drugą.
sylwia_slomc... 22:01, 24 kwi 2020

Kurcze przypomnij mi czym lałaś ziemię wokół klonów?
Katkak 22:11, 24 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze przypomnij mi czym lałaś ziemię wokół klonów?

Previcurem