Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:18, 16 cze 2020

effka napisał(a)
Piękne bodziszki Mam jedną sadzonkę od kochanej Irenki, one szybko się rozrastają? Powiedz, jakich warunków potrzebują? Zniosą sucho i półcień? Oczywiście podlewane by były ale pod wielkimi drzewami jednak jest i tak sucho.

Ah ten Twój obłędny Busz...

U mnie rosną na pełnej patelni na rabacie na której w upały jest niemiłosiernie sucho bo na zboczu spływa cała woda jaką leję. Rosną w samej glinie u mnie.
sylwia_slomc... 23:19, 16 cze 2020

Radziu2013 napisał(a)

Hahah przypomniało mi się, jak w domu (kiedy ja byłem mały) były takie papcie z pomponem na przodzie, a materiał (nie mam pojęcia co to było) przypominał właśnie kwiat tego irysa. On też ma płatki jak z jakiegoś materiału Cudny

Jak welur lub aksamit
Rumianka 23:34, 16 cze 2020

Dorwałam się do komputera i pierwsze kroki skierowałam do Danusi oraz do Ciebie...Dostałam aż zadyszki, bo biegałam jak dzika po ogrodach, ale nie żałuję, bo nacieszyłam oczy i już jestem spokojna. Jak zawsze pieknie i soczyscie. Pełno kwiecia, a u mnie jeszcze wszystko w pąkach...Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 23:41, 16 cze 2020

Miło Cię widzieć Ja ostatnio po cichutku też u Ciebie byłam. Wczoraj spacerowałam po forum praktycznie w ciszy, mało u innych pisałam, nie zawsze mam nastrój by się odzywać, ale to nie znaczy, że nie zaglądam do ulubionych wątków
kasia1 07:07, 17 cze 2020

Jak bodziszki radzą sobie na słońcu i w glinie to byłby u mnie też dobry zadarniacz - czekam na dostawę Rozanne.
antracyt 09:40, 17 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Poczaruję Was łączką bo wchodzi w w najlepszy okres kwitnienia

Sylwia, czy tą Waszą łączkę to z gotowych nasion sialiście? Coś mi świta, że nasiona na taśmie były? Szukam jakiegoś rozwiązania na nową część. Za tydzień będę miała wyrównywany teren i powinnam już coś siać(żeby mi same chwasty nie weszły) i zastanawiam się nad gotowymi mieszkaniami. Z dodatkiem traw czy bez.
Ania111 10:09, 17 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia
Ślicznie.
Azalia że swoim kolorem pozwalająca.
Ale łączka też mi się bardzo podoba
sylwia_slomc... 10:36, 17 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Jak bodziszki radzą sobie na słońcu i w glinie to byłby u mnie też dobry zadarniacz - czekam na dostawę Rozanne.

U nas sobie radzą bez problemu na takich stanowiskach. Nie umiem powiedzieć czy wszystkie odmiany poradzą sobie podobnie, ale te co pokazałam super się sprawdziły przez kolejne lata
sylwia_slomc... 10:42, 17 cze 2020

antracyt napisał(a)

Sylwia, czy tą Waszą łączkę to z gotowych nasion sialiście? Coś mi świta, że nasiona na taśmie były? Szukam jakiegoś rozwiązania na nową część. Za tydzień będę miała wyrównywany teren i powinnam już coś siać(żeby mi same chwasty nie weszły) i zastanawiam się nad gotowymi mieszkaniami. Z dodatkiem traw czy bez.

Te co były na taśmie posiałam w łące na górze i na razie nie widzę wschodów tych roślin, wcześniej była susza straszna potem trawa śmignęła zasłoniła i pewnie dlatego, bo nie podejrzewam żeby ptaki były zainteresowane papierowymi kawałkami Te łąki na dole siałam mieszanki łąk Krakowskich plus swoje nasiona, też sporo roślin, które powinny być nie ma, ale wsiałam gęsto, może za gęsto by wszystko powschodziło, zobaczymy po skoszeniu czy się coś jeszcze innego pokaże. Mam np problem z kosmosami i ostróżkami jednorocznymi, wcale u mnie nie kiełkują Już kilka lat próbuję i zero efektu Siej mieszanki bez domieszki traw. trawy się same nasieją z okolicznych terenów i to szybciej niż myślisz do tego nie zapominajmy o banku nasion zawartym w każdej glebie
sylwia_slomc... 10:43, 17 cze 2020

Ania111 napisał(a)

Sylwia
Ślicznie.
Azalia że swoim kolorem pozwalająca.
Ale łączka też mi się bardzo podoba

Azalia Chanel cudnie pachnąca