Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Roocika 10:49, 17 cze 2020

Ta bujność zachwyca och
sylwia_slomc... 10:59, 17 cze 2020

Czekam jeszcze żeby magnolie na dużym ogrodzie bujnęły
W samym lasku jest ich 4
antracyt 11:21, 17 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Te co były na taśmie posiałam w łące na górze i na razie nie widzę wschodów tych roślin, wcześniej była susza straszna potem trawa śmignęła zasłoniła i pewnie dlatego, bo nie podejrzewam żeby ptaki były zainteresowane papierowymi kawałkami Te łąki na dole siałam mieszanki łąk Krakowskich plus swoje nasiona, też sporo roślin, które powinny być nie ma, ale wsiałam gęsto, może za gęsto by wszystko powschodziło, zobaczymy po skoszeniu czy się coś jeszcze innego pokaże. Mam np problem z kosmosami i ostróżkami jednorocznymi, wcale u mnie nie kiełkują Już kilka lat próbuję i zero efektu Siej mieszanki bez domieszki traw. trawy się same nasieją z okolicznych terenów i to szybciej niż myślisz do tego nie zapominajmy o banku nasion zawartym w każdej glebie

Nie wiem, czy u mnie na ziemi gdzie były non stop zboża uprawiane jest jakiś bank nasion. Obserwowałam, że co roku było nieźle pryskane na chwasty, chociaż z jednej strony mam piękne nieużytki i tam jest kolorowo Szukałam nasion na łąki suche, myślę, że coś z tego wybiorę, dodatkowo dodam coś od siebie
sylwia_slomc... 11:32, 17 cze 2020

Oprysk na chwast nasion nie likwiduje Niektóre nasiona są w stanie leżeć w ziemi 20 lat i dłużej czekając na odpowiednie do wzrostu warunki
popcorn 11:40, 17 cze 2020

łoj...
pięknie masz Sylwia!

Magnoliom odtrawiłabym kółko w nóżkach, od razu bujną...
buziaki!!!
sylwia_slomc... 11:58, 17 cze 2020

popcorn napisał(a)
łoj...
pięknie masz Sylwia!

Magnoliom odtrawiłabym kółko w nóżkach, od razu bujną...
buziaki!!!
Kiedy powiem Ci, że te w trawniku lub trocinówce mają się znacznie lepiej niż te w rabatach bylinowych. Nie wiem czy byliny więcej wody i składników pokarmowych zużywają niż trawa, ale tak to wygląda. Myślę, że teraz powinny się już rozpędzić bo to takie bidy marne były sadzone, miały wysokość 30 cm i potrzebowały dobrze ziemi złapać by mieć siłę, ten etap za nami teraz liczę, że pójdzie szybciej
popcorn 12:02, 17 cze 2020

Ij. moje w bylinowych rabatach, nie pocieszyłaś mnie

to i tak nieźle urosły od 30 cm
sylwia_slomc... 12:12, 17 cze 2020

Nie wiem czemu tak się dzieje bo o wodę dla nich dbamy nawet jak jest susza. No nic zobaczymy, teraz jeszcze zostaną podlane obornikiem końskim
Agania 14:18, 17 cze 2020

Łączka cudo
Urszulla 16:15, 17 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
będzie szał tylko czemu w środku?

czarny kwitnie

Świetny okaz